Business Internaţional

Dobânzile la creditele "peste noapte" au scăzut la un minim record în Europa

Dobânzile la creditele "peste noapte" au scăzut la un...

Autor: Marius Oncu

20.06.2014, 14:05 909

Indicatorul EONIA (Euro Overnight Index Average) a scăzut joi aproape la zero, semnalând că băncile nu vor primi aproape deloc dobândă pentru împrumuturile pe care acordă cu termen de o zi în piaţa interbancară.

Costurile acestor împrumuturi sunt în scădere puternică, după decizia BCE de la începutul lunii iunie de a reduce la -0,1% dobânda la depozitele institurţiilor de credit, în încercarea de a stimula finanţarea economiei şi de a îndepărta pericolul de deflaţie.

Indicele EONIA a scăzut joi la 0,01%, faţă de o medie de 0,19% pe parcurul acestui an şi un maxim record de 5,75% înregistrat în aprilie 2001.

Dobânzile mai scăzute de pe piaţa monetară pot determina costuri mai mici de împrumut pentru companii şi populaţie în zona euro.

EONIA este unul dintre cei doi indici de referinţă pentru piaţa monetară din zona euro, al doilea fiind EURIBOR, rata la care băncile îşi oferă între ele depozite la termen, de 1 lună, 3 luni şi 9 luni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO