Business Internaţional

Doi ani de închisoare pentru un fost director la Goldman Sachs pentru că a divulgat informaţii

Doi ani de închisoare pentru un fost director la Goldman Sachs pentru că a divulgat informaţii

Rajat Gupta a devenit cel mai important om de afaceri care intră la închisoare pentru infracţiunea de „insider trading”. Foto: AFP/Mediafax

Autor: Bogdan Cojocaru

26.10.2012, 00:03 602

Rajat Gupta, fost director al colosului bancar Goldman Sachs şi un influent personaj de pe Wall Street, a fost condamnat de justiţia ameri­cană la doi de închisoare pentru furnizarea de informaţii confidenţiale către un partener de afaceri. Gupta a devenit astfel cel mai important om de afaceri care intră la închisoare pentru infracţiunea de "insider trading", scrie CNBC.

Bancherul, în vârstă de 63 de ani, a fost con­damnat pentru că a furnizat lui Raj Rajaratnam, fondatorul Galleon Group, unul dintre cei mai mari administratori de fonduri de hedge, informaţii confidenţiale despre acţiuni. Raja­ratnam a fost şi el condamnat pentru insi­der trading la 11 ani de închisoare anul trecut.

Rajat a mai fost, printre altele, director la compania de consultanţă McKinsey, membru în boardurile AMR, compania părinte a Ame­rican Airlines, Genpact, Harman International, Procter & Gamble şi Qatar Financial Centre şi membru în consiliul de supraveghere al băncii ruseşti Sberbank.

Instanţa care a pronunţat hotărârea de con­damnare i-a ordonat lui Gupta să se prezinte la închisoare pe 8 ianuarie şi să plătească o amendă de 5 mil. dolari. Dovezile că Gupta a furnizat informaţii ilegale lui Rajaratnam, prieten şi partener de afaceri, "sunt nu doar co­pleşitoare, dar şi dez­gustătoare având în vedere implicaţiile", a declarat instanţa.

Gupta "a sifonat" în 2008 informaţii despre o investiţie de 5 mld. dolari a Berkshire Ha­tha­way, vehiculul investiţional al miliarda­ru­lui Warren Buffett, în Goldman Sachs şi despre pierderile care ar fi urmat să fie raportate de bancă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO