Business Internaţional

Dolarul a avansat pentru a doua saptamana consecutiv

19.09.2005, 17:57 11

Dolarul american a crescut saptamana trecuta in raport cu moneda unica europeana si yenul japonez pe fondul intensificarii speculatiilor conform carora banca centrala americana (Fed) isi va semnala pe data de 20 septembrie intentia de a continua sa majoreze ratele dobanzii ca urmare a unor rapoarte privitoare la accelerarea ritmului de crestere a inflatiei, relateaza Bloomberg.

Dolarul a beneficiat in acelasi timp de o crestere a randamentului obligatiunilor americane in raport cu cele europene si japoneze, fapt ce a sporit atractivitatea titlurilor americane in fata investitorilor straini.

Un raport guvernamental indica o majorare a detinerilor nete de active financiare americane de catre investitorii straini in luna iulie.

Dolarul a avansat cu 1,4 puncte procentuale saptamana trecuta, pana la 1,2234 in raport cu euro, valoare inregistrata la ora 5 pm vineri, la bursa newyorkeza. Aceasta a reprezentat a doua crestere saptamanala inregistrata de moneda americana dupa ce aceasta a pierdut 2 puncte procentuale in saptamana in care uraganul Katrina a lovit coasta americana a Golfului Mexic. In raport cu yenul, dolarul a crescut cu 1,5% pana la 111,34.

Moneda unica europeana a scazut in contextul in care sondajele au indicat faptul ca este posibil ca partidul de opozitie, Uniunea Crestin Democrata, din Germania sa nu castige o majoritate in cadrul alegerilor din 18 septembrie.

Partidul are nevoie de aceasta majoritate pentru a reusi sa implementeze o serie de reforme economice, cum ar fi reduceri de impozite si un plan ce va inlesni angajarea si disponibilizarea fortei de munca.

Un raport indica o crestere a preturilor platite de producatorii newyorkezi pentru materii prime de la 29 la 53,4. Raportul a fost urmat de o serie de date conform carora investitorii si-au majorat detinerile nete de active americane pana la 87,4 miliarde de dolari in luna iunie, fapt ce sugereaza ca perspectiva conform careia deficitul de cont curent si cel bugetar vor atinge valori aproape record se mentine.

Un raport separat din partea Fondului Monetar International arata ca bancile centrale se abtin de la a-si reduce rezervele de dolari pentru prima data in trei ani, detinand 65,9% din rezerve in moneda americana la sfarsitul anului trecut. Proportia exprimata in euro a scazut de la 25,3 la 24,9%.

Dolarul a avansat in ciuda unui raport publicat de Universitatea din Michigan conform caruia indicele preliminar al increderii consumatorilor a scazut pana la 76,9 in aceasta luna, cel mai scazut nivel din 1992, de la 89,1 in august, ca urmare a cresterii preturilor la carburant generate de Katrina.

Cresterea dolarului survine inaintea intrunirii comitetului Fed ce se ocupa de strategie, intrunire programata pentru aceasta saptamana. In cadrul intrunirii se asteapta o decizie de majorare a ratei tinta pana la 3,75% de la 3,50%, conform economistilor intervievati de Bloomberg. Aceasta ar reprezenta a 11-a majorare cu un sfert de punct procentual operata de banca centrala din iunie 2004.

Rata principala a Bancii Centrale Europene este de aproape 2%, in timp ce in Japonia aceasta este apropiata de valoarea zero. Randamentul suplimentar pe care investitorii ce detin titluri de trezorerie americane cu o maturitate de 10 ani in raport cu randamentul obtinut de cei de detin obligatiuni germane cu o maturitate similara a crescut cu 1,16% saptamana trecuta, cea mai semnificativa crestere din mai 2000, conform Bloomberg.

"Contextul general este inca prielnic dolarului in ciuda nivelului scazut al increderii consumatorilor", arata Tim Mazanec, analist in cadrul Investors Bank & Trust Co. din Boston. catalina.apostoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO