Business Internaţional

Dolarul a castigat teren fata de euro si yen in trimestrul III

02.10.2006, 18:45 11

In decursul celui de-al treilea trimestru (T3), dolarul s-a apreciat cel mai mult fata de yen, pe masura ce cresterea economica a Statelor Unite a dus la micsorarea numarului de speculatii cu privire la faptul ca Fed, banca centrala a SUA, va reduce costurile la imprumuturi pana la sfarsitul acestui an.
Moneda americana a inregistrat totodata si cea mai mare apreciere din luna februarie fata de euro. Rapoartele de saptamana trecuta au indicat faptul ca masurile luate de Fed impotriva inflatiei au crescut luna trecuta increderea consumatorului, iar vanzarile de imobile noi au crescut si ele, precizeaza Bloomberg.
Dolarul a urcat trimestrul acesta cu 3,3%, la o valoare de 118,18 yeni. Tot in acest trimestru, moneda americana s-a apreciat cu 0,9%, la 1,26 dolari/euro. In luna septembrie, dolarul a crescut cu 1,1% fata de euro si 0,7% fata de yen.
Achizitiile de imobile noi pe piata americana au crescut cu 4,1% luna trecuta, la cifra de 1,05 milioane, de la 1,009 milioane inregistrate in luna iulie, au indicat saptamana trecuta datele guvernamentale. Estimarile realizate de un studiu Bloomberg News indicau o rata anuala de 1,04 milioane.
Fed a lasat rata dobanzii de referinta la nivelul de 5,25%, in august, dupa 17 cresteri consecutive incepand cu iunie 2004.
"Nu cred ca este cazul ca Fed sa micsoreze ratele, mai ales tinand cont de faptul ca inflatia este la un nivel inca ingrijorator", a spus Wang Qing de la Bank of America din Hong Kong. "Ratele dobanzii la dolari vor ramane neschimbate in anul 2007", a adaugat el. Dolarul poate ajunge la un pret de 119 yeni anul acesta, a mai spus Wang.
Autoritatile chineze doresc o monitorizare mai severa a schimburilor valutare pentru a opri companiile sa speculeze in avans rata de schimb. Declaratia, aparuta pe site-ul oficial al agentiei chineze de schimb valutar, nu mentiona nimic cu privire la largirea benzii de schimb a yuanului, moneda nationala a Chinei.
"Piata este dezamagita", spune Richard Franulovich, strateg al Westpac Banking din New York. Yenul a scazut "din cauza faptului ca statul chinez nu va largi banda de schimb", a adaugat el.
Yuanul a castigat 0,6 procente in luna septembrie, ajungand la 7,90 per dolar, cea mai mare crestere din iulie 2005. A urcat cu 1,1 procente in trimestrul trei, cea mai mare crestere realizata fata de acelasi trimestru anul trecut. O crestere a yuanului face ca exporturile din China sa fie mai scumpe, avantajeaza exporturile din Japonia si ajuta la aprecierea yenului, a mai spus Richard Franulovich.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO