Business Internaţional

Dolarul a crescut pentru a cincea zi consecutiv

07.01.2005, 00:00 10



Dolarul s-a apreciat fata de euro pentru a cincea zi consecutiv, ceea ce reprezinta cel mai lung progres al monedei americane inregistrat in ultimul an, informeaza Bloomberg.



Tendinta de apreciere a dolarului este determinata de optimismul cu privire la cresterea numarului de locuri de munca in Statele Unite si de perspectiva unei noi cresteri a ratei dobanzii de referinta de catre Fed. Un raport al Departamentului Muncii, care este asteptat in urmatoarele zile, ar putea arata ca, in luna decembrie 2004, in SUA au fost create 175.000 de doi locuri de munca, conform datelor Bloomberg. In plus, Rezerva Federala a SUA a declarat in urma cu cateva zile ca actuala rata a dobanzii este prea mica pentru a incetini inflatia.



"Nimeni nu vrea sa vanda agresiv dolari inaintea prezentarii raportului privind ocuparea fortei de munca, care ar putea fi foarte puternic, iar asta ar putea sa mentina cresterea dolarului pana la sfarsitul saptamanii", a declarat Kamal Sharma, care se ocupa cu strategia valutara la Dresdner Kleinwort Wasserstein in Londra. "S-ar putea ajunge la nivelul de 1,313 dolari pentru un euro, insa apoi vor fi reluate achizitiile de euro", a mai precizat Sharma.



Fata de moneda europeana, dolarul a crescut de la 1,326 dolari pentru euro la 1,319 dolari pe euro. Dolarul nu a mai crescut cinci zile consecutiv fata de euro din octombrie 2003. Moneda americana s-a apreciat si fata de yenul japonez, de la 104,14 yeni la 104,84 de yeni.



"Fed-ul devine din ce in ce mai agresiv in declaratii si este foarte posibila o crestere cu 0,5% a dobanzii de referinta", a declarat Monica Fan, coordonatorul politicii monetare la RBC Capital Markets in Londra. "Cresterea numarului de locuri de munca ar putea ajuta dolarul, insa pe termen scurt", a precizat ea. "Am asistat la o crestere semnificativa a monedei americane, insa nu cred ca aceasta va fi sustinuta", a concluzionat Fan, care prognozeaza ca dolarul va scadea pana la nivelul record de 1,38 de dolari pentru un euro. "Ar fi nevoie de o crestere cu peste 200.000 a numarului locurilor de munca pentru ca dolarul sa creasca in continuare", a declarat Kristjan Kasikov, care se ocupa cu trategia monetara la Calyon, unitatea de investitii a grupului bancare Credit Agricole. Cei de la Calyon prognozeaza si ei o scadere pana la 1,35 de dolari pentru un euro.



In aceasta saptamana dolarul a castigat 3 centi fata de euro, fata de o crestere medie de 1,5 centi inregistrata anul trecut dupa fiecare raport lunar din partea Departamentului Muncii. Fata de moneda japoneza, dolarul a castigat 2 yeni. Eventualele noi castiguri ale monedei americane vor fi limitate, din cauza faptului ca tot mai multi pariaza pe o noua scadere a acesteia.



In 2004, dolarul a scazut cu 7 procente fata de un cos care contine principalele sase valute, din cauza temerilor ca recordurile inregistrate in deficitul de cont curent si in deficitul bugetar al SUA vor reduce cererea pentru moneda americana. Deficitul de cont curent al SUA a atins nivelul record de 164,7 miliarde de dolari (124,5 miliarde de euro) in al treilea trimestru al lui 2004. Un deficit mai mare inseamna ca mai multi dolari trebuie convertiti in alte monede pentru a plati importurile. SUA a inregistrat un deficit bugetar record de 412 miliarde de dolari (311,2 miliarde de euro) in anul fiscal incheiat pe 30 deptembrie 2004. Pe 30 decembrie 2004 a fost atins nivelul record de 1,3666 dolari pentru un euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO