Business Internaţional

Dolarul a pierdut iar din valoare in fata euro

19.05.2008, 19:20 26

Dolarul american a inregistrat cea mai drastica depreciere din ultimele doua luni in fata monedei unice, dupa ce incetinirea ritmului de crestere al cheltuielilor consumatorilor si aprecierea pretului petrolului au generat noi speculatii privind un eventual declin al economiei americane, scrie Bloomberg.
A doua saptamana consecutiva de declin in fata euro a redus pana la 2,7% aprecierea inregistrata in aprilie de moneda americana. In acelasi timp, dolarul s-a depreciat la niveluri record in comparatie cu pesosul mexican, realul brazilian si dolarul australian.
"Incetinirea economiei americane ar putea conduce la o continuare a deprecierii dolarului", considera Nick Bennenbroek, strateg valutar in cadrul Wells Fargo Bank din New York.
Saptamana trecuta, dolarul a pierdut 0,6% in fata monedei europene, un euro fiind cotat vineri la 1,5577 dolari, fata de 1,5482 dolari cat se inregistra pe 9 mai. In acelasi timp, yenul s-a depreciat cu 1,2% in fata monedei americane, pana la 104,04 yeni/dolar. In fata euro, moneda japoneza a pierdut saptamana trecuta 1,8%.
"Nu exista nici un motiv care sa indice o revenire a dolarului", a declarat Michael Woolfolk, strateg valutar la Bank of New York Mellon. Iar acest lucru este evident "daca privim evolutia pretului petrolului", a adaugat el.
Barilul de petrol a atins vineri nivelul record de 127,82 dolari, in conditiile in care Goldman Sachs si-a reafirmat tinta de 141 dolari/baril, invocand constrangerile generate de nivelul scazut al productiei.
Dolarul australian a inregistrat o crestere de 1,1% saptamana trecuta, ajungand la o cotatie de 0,96 centi americani pe unitate, cel mai inalt nivel din 1984 incoace. Aprecierea dolarului australian vine pe fondul cresterii preturilor materiilor prime, care insumeaza 17% din exporturile acestei tari.
Coroana islandeza a inregistrat cea buna performanta in fata dolarului, urcand cu 6,9% intr-o saptamana. Un dolar a fost cotat vineri la 74,69 coroane.
Deprecierea dolarului a venit pe fondul unui raport al autoritatilor americane, care indica prabusirea indicelui increderii consumatorilor americani pana la cel mai scazut nivel din ultimii 28 de ani.
Mai mult, estimarile indica o scadere a vanzarilor de case de piata americana pana la o rata anuala de 4,85 de milioane de unitati, cel mai scazut nivel din toate timpurile. Rezultatele oficiale vor fi date publicitatii saptamana aceasta.
Aprecierea monedei europene a fost impulsionata de publicarea rezultatelor inregistrate de economia zonei euro. Produsul Intern Brut al celor 15 state care folosesc moneda unica a inregistrat, in primul trimestru, o crestere de 0,7%, peste estimarile anterioare de 0,5%, potrivit datelor institutului european de statistica.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO