Business Internaţional

Dolarul american a devenit unul dintre putinii beneficiari ai crizei financiare

26.10.2008, 16:00 13

Acum, in mod paradoxal, ajuta la aprecierea dolarului. Moneda nationala a SUA s-a relansat in ultimul timp, apreciindu-se cu 15,5% in detrimentul unui cos format din principalele monede la nivel global incepand cu 1 august, scrie International Herald Tribune. In conditiile in care bursele au cazut din nou miercuri, dolarul s-a apreciat fata de monedele europene.
Iar liderii globali, care se vor intruni pe 15 noiembrie la Washington pentru a dezbate criza mondiala, se vor confrunta cu situatia ironica legata de faptul ca moneda statului care a declansat colapsul economic ar putea fi considerata un refugiu.
Cu sase luni in urma, pe 22 aprilie, euro atinsese in premiera pragul de 1,60 dolari, in timp ce lira sterlina se tranzactiona la nivelul de 2 dolari. Insa dupa aceasta depreciere puternica a dolarului, a devenit evident in august ca nefericita combinatie intre inasprirea conditiilor de creditare si socul creat de explozia preturilor va atarna semnificativ in economia reala. Astfel, dolarul s-a relansat brusc, a afirmat Kathleen Stephansen, presedinte al departamentului de cercetare a economiei globale din cadrul diviziei new-yorkeze a Credit Suisse.
Ricoseul dolarului este "un semn al panicii si al aversiunii fata de riscuri", pe masura ce investitorii isi lichideaza investitiile achizitionate intr-o perioada in care ratele dobanzii favorizau masiv activele europene, a completat Stephansen. Investitorii institutionali, confruntati cu pierderi importante, isi lichideaza de asemenea activele detinute in afara SUA. Aceasta se adauga la evolutia ascendenta a dolarului, pentru ca valuta este vanduta in favoarea dolarului.
Derek Halpenny, economist in domeniul valutar pentru divizia londoneza a Bank of Tokyo-Mitsubishi, a precizat ca sustine ideile lui Stephansen. Profiturile nu mai sunt "motorul investitiilor"; "este vorba de protejarea capitalului existent". Bancile centrale din toata lumea s-au specializat in incurajarea cresterii economice prin urmarirea inflatiei. In consecinta, investitorii se asteapta la reduceri mai mari si mai rapide ale ratelor dobanzilor din Europa, echivalandu-le pe cele din SUA si Japonia.
Dupa coordonarea reducerilor referitoare la ratele dobanzilor din 8 octombrie, rata de referinta a dobanzii pentru depozitele overnight a fost stabilizata de banca centrala americana (Fed) la 1,5%, in timp ce rata Bancii Centrale Europene se situeaza la un nivel de 3,75%. In Marea Britanie, rata atinge 4,5 procente.
Prim-ministrul Gordon Brown a afirmat miercuri ca Marea Britanie precum si alte economii majore sunt predispuse la recesiune, accentuand comentariile anterioare ale guvernatorului Bancii Angliei, Mervyn King.
King a punctat o alta problema care afecteaza evolutia lirei sterline si care ar putea avea consecinte nefaste pentru SUA si pentru celelalte state care sunt debitoare: cine va finanta uriasele planuri de salvare a sistemului bancar?
Fluxurile de capital strain injectate in Marea Britanie au scazut puternic, a completat King, sugerand ca daca acestea nu vor fi inlocuite de alte forme de finantare externa, tara va fi nevoita sa-si diminueze importurile, iar lira se va deprecia pentru a contrabalansa decalajul.
Exceptia semnificativa in fata dolarului o reprezinta yenul. La 98,22 yeni, dolarul nu se situeaza deasupra nivelului inregistrat in 1995.
Insa in timp ce declinul monedelor europene ar putea sustine profiturile exportatorilor de pe Batranul Continent, yenul se afla la un nivel "dureros" pentru industriasii japonezi.
"Din cauza ratelor de schimb si a trendului descendent pe care il urmeaza economia, Japonia s-ar putea indrepta catre depresiune si nu doar recesiune, intrucat este complet dependenta de exporturi pentru a sustine cresterea economica", a spus Norbert Walter, economist-sef la Deutsche Bank.
Walter este sceptic asupra evolutiei yenului si a dolarului intrucat considera ca aceste valute nu vor putea pastra teren pe termen lung. "Nu cred ca este benefic sa apreciem aceste oscilatii ale ratelor de schimb ca fiind modificari ireversibile", a mai precizat Walter. "Nu cred ca vor dura prea mult oricum."
Stephansen de la banca Credit Suisse a completat: "Procesul de realiniere a economiei globale va fi unul abrupt; de aceea consider ca vom observa o si mai mare volatilitate legata de indicatorii economici si de piata, in general."
"Carnagiul" de pe pietele bursiere a continuat in cursul saptamanii trecute, indicele Dow Jones Industrial reducandu-se concomitent cu diminuarea indicelui Standard & Poor's 500. In Europa, indicele Euro Stoxx 50, barometrul instrumentelor financiare blue-chips existente in zona euro, a scazut de asemenea fiind urmat de indicii nationali din Franta, Germania si Marea Britanie.
Imbunatatirile modeste de pe piata creditelor nu au reusit sa convinga investitorii de la burse, ei incepand sa isi concentreze atentia mai mult asupra consecintelor pe care le va comporta declinul economic.
In acelasi timp, evolutia negativa de pe pietele bursiere a afectat si pretul de tranzactionare a petrolului, care a scazut sub 68 de dolari pe baril - recordul minim pentru anul curent.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO