Business Internaţional

Dolarul, aproape de cel mai scazut nivel dintr-o luna

13.04.2005, 19:01 7

Moneda americana a fost tranzactionata la aproape cea mai scazuta valoare dintr-o luna in raport cu moneda unica europeana pe fondul unui raport publicat ieri de catre guvernul american, care indica o crestere a deficitului comercial in luna februarie, potrivit Bloomberg News.

Cheltuielile consumatorilor americani se indreapta cu predilectie catre bunuri produse de companii cum ar fi Toyota Motor Corp., exportatorii din Asia si Europa dispunand de un volum mai mare de dolari. Dolarul a pierdut aproape un punct procentual din momentul in care a atins cea mai ridicata valoare din patru saptamani in raport cu moneda euro pe data de 5 aprilie.

"Tendinta de revenire a dolarului s-a incheiat", a declarat Simon Derrick, director al departamentului de strategie monetara in cadrul Bank of New York din Londra. "Raportul ce va fi publicat de departamentul comertului este extrem de important, iar in cazul in care acesta va indica un rezultat de aproximativ 59 miliarde de dolari, temerile vor fi realimentate", a adaugat acesta.

In raport cu euro, dolarul era tranzactionat la 1,2975 ieri, la ora 7:07 a New York-ului, fata de 1,2972 catre sfarsitul sedintei de tranzactionare de luni. In raport cu yenul, dolarul era tranzactionat la 107,82, de la 107,86.

Deficitul comercial, valoarea cu care importurile depasesc exporturile, a crescut probabil pana la 59 miliarde de dolari, de la 58,3 miliarde de dolari in luna ianuarie, conform mediei estimarilor a 68 de analisti intervievati de Bloomberg. Aceasta ar reprezenta cea mai mare valoare dupa cele 59,4 miliarde de dolari inregistrate in noiembrie.

Dolarul a inregistrat cea mai buna performanta trimestriala din 2001 in raport cu euro si yenul in decursul celor trei luni incheiate pe 31 martie, crescand cu 4,5% si 4,4% respectiv.

Scaderea dolarului ar putea fi limitata de speculatiile legate de faptul ca banca centrala americana (Fed) isi va semnala in cadrul unui raport intentia de a continua sa majoreze rata dobanzii. Pe fondul temerilor mai accentuate legate de cresterea inflatiei se asteapta ca tonul adoptat de Fed sa fie unul mult mai favorabil majorarii ratelor dobanzii. catalina.apostoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO