Business Internaţional

Dolarul ar putea fi "strivit" sub presiunea problemelor bancilor americane

Dolarul ar putea fi "strivit" sub presiunea problemelor bancilor americane

O presiune suplimentara asupra dolarului este pusa de rata scazuta a dobanzii

25.09.2008, 15:35 17

 

Planul secretarului Trezoreriei americane Henry Paulson menit sa puna capat crizei de pe pietele financiare ar putea pune punct cresterii inregistrate in ultimele trei luni de moneda americana, in conditiile in care investitorii iau in calcul costurile actiunilor de salvare, conform Bloomberg.
Desi actiunile ar putea recladi increderea investitorilor in pietele financiare, traderii se vor concentra din nou asupra celor doua deficite, bugetar si de cont curent, si asupra ratelor dobanzii reale negative din Statele Unite. "La celalalt capat, dolarul va fi strivit", crede John Taylor, presedinte al International Foreign Exchange Concepts.
Dolarul s-a depreciat in raport cu 14 dintre cele mai tranzactionate monede din lume pe 19 septembrie, inclusiv moneda euro, dupa ce Paulson si-a facut public planul. Planul ar putea pune capat revenirii dolarului, care a inceput in luna iunie si a impins moneda americana cu 10% in sus fata de euro, 2% in raport cu yenul japonez si aproape 13% fata de realul brazilian.
Planul lui Paulson, inaintat Congresului pe 20 septembrie, ar marca o interventie fara precedent a guvernului pe piete si ar ridica pragul datoriilor tarii cu 6,6%, pana la 11.315 de miliarde de dolari. Vor fi alocate 700 de miliarde de dolari pentru active cu probleme si 400 de miliarde de dolari pentru garantarea fondurilor de pe piata monetara. "Ceea ce se va intampla cu dolarul va pune in umbra castigurile pe termen scurt inregistrate in urma depasirii crizei bancare", spune David Woo, din cadrul Barclays.
In numai patru zile ce au urmat colapsului Lehman, un indice care evalueaza moneda americana in raport cu un cos de sase valute importante, a inregistrat o scadere de 1,2%.
Desi moneda americana ar putea avea de suferit pe termen scurt, cel putin un analist spune ca planul de salvare pus la punct de guvernul american va intari moneda americana pe termen mai lung. Propunerile lui Paulson vor readuce pietele valutare pe tendinta ultimelor luni, conform lui Adam Boyton, strateg in cadrul Deutsche Bank. "Este un plan pozitiv care va avea un efect bun asupra dolarului in ultima instanta. Acesta reduce riscul si volatilitatea, readucand accentul pe datele macroeconomice fundamentale, care sugereaza conditii in deteriorare in restul lumii anul viitor si o reluare a cresterii in SUA", spune Boyton.
Planul guvernului survine in conditiile cresterii deficitului bugetar si al celui de cont curent. Deficitul bugetar este asteptat sa creasca pana la 438 mld. dolari anul viitor, de la 407 mld. dolari, iar deficitul de cont curent a avansat de la 167,24 mld. dolari in decembrie.
Ratele scazute ale dobanzii ar putea afecta la randul lor dolarul. Dobanda practicata de Fed este cu 3,4% mai scazuta decat rata inflatiei.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO