Business Internaţional

Dolarul castiga teren in fata monedei europene si a yenului japonez

03.10.2005, 19:10 17

Dolarul s-a apreciat al treilea trimestru consecutiv fata de euro si de yen, cea mai lunga perioada de crestere din 2001, dupa ce Fed a majorat rata dobanzii de referinta, scrie Bloomberg.

Moneda americana a crescut cu 2,3% fata de yen si cu 0,7% fata de euro in ultimele trei luni datorita deciziei Bancii Centrale Americane de a creste rata dobanzii de referinta de doua ori, pana la 3,75%.

Banca Centrala Europeana a mentinut constanta rata dobanzii la 2% timp de doi ani, iar Banca Japoniei a mentinut ratele aprope de zero din 2001.

"Oamenii sunt dornici sa tina dolarii", a declarat Gerry Celaya, director de strategie la Redtower Research, o firma de cercetare de piata din Montrose, Scotia. "Acestia sunt din ce in ce mai convinsi ca Fed va continua sa creasca rata dobanzii", a continuat acesta.

Dolarul s-a intarit cu un procent in aceasta saptamana, pana la 113,5 yeni, a treia saptamana consecutiva de apreciere. Moneda americana a castigat 0,1% fata de euro, cotatia fiind de 1,2026 dolari/euro.

Celaya a declarat ca dolarul se va situa in jurul cotatiei de 1,13 dolari/euro si 125 yeni/dolar pana la sfarsitul anului. Redtower a facut previziunea cu cea mai mare acuratete in al doilea trimestru, conform sondajului realizat de Bloomberg.

Dolarul a fost impulsionat si de beneficiul adus de notele de trezorerie si de datoria guvernului european care a ajuns la un nivel record pentru ultimii sase ani.

Fed a declarat luna trecuta ca economia americana se confrunta cu efecte de moment din cauza uraganului Katrina, cel mai mare dezastru natural care a lovit SUA si a pledat pentru cresterea ratei dobanzilor cu o valoare constanta.

"Fed a dat impresia ca va continua sa creasca rata dobanzii", crede Tim Mazaec, analist la Investors Bank & Trust. "Datorita acestui fapt, interesul pentru dolar a crescut", a continuat acesta.

Beneficiul adus de notele de trezorerie americane este de 1,19 puncte procentuale mai mare decat obligatiunile emise de guvernul german, cea mai mare diferenta din 1999. Comparativ cu obligatiunile guvernului japonez, diferenta este de 2,84 puncte procentuale. In acest an, diferenta a fost in medie de 2,87 puncte procentuale si a atins chiar nivelul de 3,27 puncte procentuale pe 28 martie.

"Investitorii japonezi cumpara dolari pentru a achizitiona active din strainatate", a declarat Luke Waddington, presedintele diviziei de vanzare interbancara de valute de la Royal Bank of Scotland din Tokio.

In topul investitiilor japoneze se afla achizitia de obligatiuni straine. Investitorii japonezi, inclusiv Banca Centrala, detineau 683 de miliarde de dolari (566 de miliarde de euro) in bonuri de trezorerie in luna iulie, mai mult decat orice alta tara, conform datelor Departamentului american de Trezorerie.



Povestea dolarului

Creserea ratei dobanzii de referinta din 2005 a contribuit la cresterea dolarului cu 10 procente fata de yen si cu 12 procente fata de euro in acest an.

"Este cu adevarat o poveste a dolarului american", a declarat Clifford Bennett, director de strategie la FxMax. El crede ca Fed va creste rata dobanzii de referinta la 4% la intalnirea de pe 1 noiembrie.

Asociatia Internationala de Management al Achizitiilor a declarat ca barometrul de afaceri, care este bazat pe un sondaj realizat printre executivii din regiune, a crescut la 60,5 in aceasta luna de la 49,2 in august. O valoare mai mare de 50 semnaleaza crestere.

Un sondaj separat a aratat ca increderea consumatorilor americani a scazut la cel mai mic nivel din ultimii 15 ani.



Fukui reactioneaza

Yenul ar putea fi sustinut dupa ce Toshihiko Fukui, guvernatorul Bancii Centrale a Japoniei, a anuntat ca va inceta sa pompeze bani in economie din aprilie si a estimat ca inflatia ar putea apare dupa sapte ani de absenta.

"Yenul este relativ subevaluat", crede Ashley Davies, strategist la UBS AG. "Fukui a dat semnalul ca banca centrala este surprinzator de flexibila cand vine vorba de schimbarea politicii", a conchis acesta.

cristina.marina@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO