Business Internaţional

Dolarul castiga teren pe pietele internationale

05.10.2005, 18:28 11

Dolarul s-a apropiat de un record pentru ultimele trei luni fata de euro (1,19 $/euro) datorita speculatiilor legate de beneficiile pe care le aduc bonurile de trezorerie americane, scrie Bloomberg.

In plus, se estimeaza ca datoria Europei va creste. Adancirea diferentei va spori atractivitatea investitiilor in SUA pentru straini, impulsionand cererea pentru dolari.

Diferenta dintre bonurile de trezorerie americane pe zece ani si obligatiunile emise de Germania cu maturitate similara a ajuns la un maxim pentru ultimii cinci ani.

"Diferenta de dobanda pare sa fie un factor important pentru piete", a declarat Mitul Kotecha, presedintele de strategie al Calyon din Londra, divizia de capital a Credit Agricole.

"Astfel, dolarul american este sustinut", a continuat acesta.

In plus, cresterea ratei dobanzii de referinta din 2005 a contribuit la cresterea dolarului cu 10 procente fata de yen si cu 12 procente fata de euro in acest an.

Fed a declarat luna trecuta ca economia americana se confrunta cu efecte de moment din cauza uraganului Katrina, cel mai mare dezastru natural care a lovit SUA si a pledat pentru cresterea ratei dobanzilor cu o valoare constanta.

Dolarul s-a tranzactionat la 1,1921 dolari/ euro la Londra, fata de 1,1919 la New York. Moneda americana s-a apreciat la 1,1900 dolari/euro, cel mai scazut curs din 9 iulie.

Reprezentantii Fed au majorat rata dobanzii de referinta a unsprezecea oara consecutiv, la 3,75% si nu au exclus eventuale cresteri. Banca Japoniei a mentinut rata dobanzii la un nivel apropiat de zero din 2001, iar Banca Centrala Europeana a tinut constanta rata la 2%. Presedintele Fed din Atlanta, Jack Guynn, a declarat ca banca centrala americana are o metoda proprie legata de cresterea ratelor dobanzilor.

"Este foarte posibil ca diferenta dintre rata dobanzii sa se accentueze, iar acesta va fi motorul principal pentru cursul de schimb", a declarat Kazuhiko Fujisaki, vicepresedinte de vanzari de valuta la Mizuho Corporate Bank din Tokio.



"Nu te opune Fed"

Traderii mizeaza in proportie de 100% pe o viitoare crestere a ratei dobanzii de referinta pe piata americana la 4%, 80% dintre ei estimand chiar un nivel de 4,25%. Beneficiul adus de notele de trezorerie americane cu scadenta la 10 ani este mai mare decat cel al obligatiunilor germane cu 1,2 puncte procentuale, cea mai mare diferenta din ianuarie 2000.

"Ideea este sa nu te opui Fed", a declarat David Mozina de la banca Lehman Brothers Holdings.

"Atat euro, cat si yenul sunt susceptibile pentru eventuale caderi", a continuat acesta. Mozina crede ca moneda americana va avansa la 115 yeni/dolar si 1,18 dolari/euro pana la viitoarea intalnire Fed din 1 noiembrie.

Banca elvetiana UBS a declarat ca clientii au alocat fonduri record pentru investitiile pe piata americana intr-un an, ceea ce a contribuit la aprecierea dolarului.



Intarire relativa

Avansul dolarului ar putea fi limitat dupa ce un indicator tehnic a semnalat ca moneda ar putea urma un curs invers. Indexul pe 14 zile al aprecierii dolarului fata de euro a fost de 29,86, ceea ce semnaleaza ca avansul ar putea fi excesiv. Un nivel peste 70 sau sub 30 semnifica o schimbare de directie.

"Nu m-ar mira o ajustare a dolarului dupa cresterea rapida fata de yen si euro", a declarat Keizo Tanaka, manager de tranzactii la Resona Bank. "Cumpararea de dolari a devenit mult mai atractiva decat s-a asteptat", a continuat acesta.

Analistii de la Citigroup sunt de parere ca dolarul s-ar putea aprecia fata de euro in urmatoarele doua luni, la 1,1357 de dolari/euro, dupa cotatia de 1,2026 de pe 26 septembrie de la incheierea sedintei de tranzactionare.

cristina.marina@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO