Business Internaţional

Dolarul s-a plecat din nou in fata monedei unice

25.09.2007, 19:01 12

Dolarul a coborat la un nou nivel minim record fata de euro si a inregistrat un declin accentuat si fata de yen, pentru ca perspectivele cresterii economiei americane sunt din ce in ce mai sumbre, fapt ce creeaza o presiune imensa pe umerii bancii centrale americane (Fed), de la care se asteapta o noua reducere a ratei dobanzii de referinta, scrie Bloomberg.
Un euro a fost cotat la 1,4130 de dolari, in timp ce moneda americana a ajuns la 114,92 yeni, in scadere fata de 115, 50 yeni, cat s-a inregistrat saptamana trecuta. O lira sterlina a ajuns la 2,0300 dolari, iar moneda canadiana a ajuns la 1,0015 dolari.
Moneda americana s-a depreciat in fata unui cos de 12 monede nationale, pe fondul declinului pietei imobiliare, achizitiile de locuinte ajungand la cel mai scazut nivel din ultimii cinci ani.
Dolarul s-a depreciat, pentru a treia zi consecutiva de tranzactionare in fata lirei sterline, dar si a dolarului canadian.
"Dolarul traverseaza un moment foarte delicat, deprecierea sa fiind una semnificativa", a declarat Ray Attrill, angajat al companiei de consultanta financiara Forecast, din Sydney, Australia. "Asteptarile privind o noua reducere a ratei dobanzii de referinta de catre Fed sunt strans legate de asteptarile privind continuarea declinului pietei imobiliare americane", a adaugat el.
Mai mult, brokerii pariaza pe faptul ca dolarul se va deprecia in continuare fata de moneda unica, saptamana aceasta un euro putand ajunge sa fie cotat la 1,42 dolari. Totusi, aprecierea euro a fost limitata de faptul ca Banca Centrala Europeana (BCE) a declarat ca volatilitatea mare a cursului de schimb euro/dolar este "indezirabila".
"Orice depreciere brusca a dolarului ar putea afecta serios cresterea economiei mondiale", a declarat Christian Noyer, strateg al BCE.
De la inceputul acestui an, euro s-a apreciat cu 7% in fata monedei americane si cu 3,3% in fata yenului, ceea ce a afectat exporturile tarilor din zona euro, se arata intr-un raport al ministerului german de finante.
"Este foarte probabil ca nemultumirile statelor europene sa cantareasca foarte mult in evolutia ulterioara a cursului de schimb euro/dolar", crede Thomas Harr, de la banca britanica Standard Chartered. "Acestea ar putea pune capat ascensiunii din ultima vreme a euro", care ar putea cobori, pana la sfarsitul anului, la o valoare de 1,40 dolari.
De asemenea, dolarul s-a depreciat si fata de monedele asiatice, datorita estimarilor ca bancile centrale din regiune vor mentine rata de referinta la acelasi nivel, dupa ce Fed a redus costurile de creditare. Pe piata americana, volumul de locuinte achizitionate a coborat cu 4,5%, pana la o rata anuala de 5,49 milioane de unitati. Indicele Conference Board, care masoara gradul de incredere al consumatorilor, a coborat pana la 104,4 puncte, dupa ce in august ajunsese la 105 puncte.
Moneda malaieziana a urcat la cel mai inalt nivel din ultimele opt saptamani, un dolar fiind cotat la 3,4331 ringgit, in timp ce rupia indoneziana a ajuns la un nivel record pentru ultimele doua luni, un dolar fiind cotat la 9.136 de rupii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO