Business Internaţional

Dolarul urca, aurul scade

18.02.2003, 00:00 13

Dolarul si-a continuat ieri aprecierea fata de moneda unica europeana la 1,0713 dolari pe euro, aurul a scazut la cel mai mic pret din ultimele sapte saptamani si bursele europene au deschis in crestere ca urmare a indepartarii posibilitatii de declansare a razboiului.
Barilul de petrol cu livrarea in aprilie a crescut insa la 36,80 de dolari la bursa americana din cauza reducerii rezervelor Statelor Unite la cel mai mic nivel din ultimii 28 de ani.
Liderul inspectorilor ONU, Hans Blix, a declarat vineri in fata Consiliului de Securitate ca Irakul a acceptat sa coopereze mai mult si ca deocamdata nu exista dovezi de detinere de arme de distrugere in masa.
Analistii spun insa ca dolarul ar putea sa piarda din nou din cauza speculatiilor ca un razboi cu Irakul i-ar determina pe investitorii europeni sa-si repatrieze banii din Statele Unite.
Lira sterlina a scazut fata de dolar la 1,6040 dolari pe lira fata de cotatia de vinerio de 1,6155 ca urmare a ipotezei ca Banca Centrala va reduce din nou rata de referinta a dobanzii in lunile urmatoare.
Dolarul a crescut ieri la 120,62 yeni dupa ce vineri cotatia a fost de 120,35 yeni pe dolar.
Pretul aurul a ajuns ieri la 352,2 dolari pe uncie. La inceputul lunii, aurul a atins pretul de 388,50 de dolari pe uncie, cel mai mare din ultimii sase ani.
Bursele europene de actiuni au deschis ieri in crestere fiind impulsionate de avansul de vineri de pe Wall Street si de atenuarea temerilor de razboi.
Cea mai buna evolutie au avut-o actiunile din sectorul de asigurari precum Swiss Re si Axa. Swiss Re, compania numarul doi de reasigurari a lumii a urcat cu 5,5%, iar Axa, a doua firma de asigurari din Europa, cu 3,4%.
Alte companii cu evolutii pozitive au fost Royal Philips Electronics, producatorul european de electronice, grupul financiar olandez ING si grupul farmaceutic german Bayer.
Principalii indici bursieri europeni au deschis ieri in urcare. Indicele britanic FTSE 100 cu 1,4%, CAC 40 de la Paris, cu 1,3%, iar Dax din Germania cu 0,7%.
Bursele americane au fost inchise ieri cu ocazia zilei Presedintilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO