Business Internaţional

Dolarul va inregistra cea mai puternica crestere din 1981 incoace si se va aprecia cu 17% pana la sfarsitul anului

Dolarul va inregistra cea mai puternica crestere din 1981 incoace si se va aprecia cu 17% pana la sfarsitul anului
30.06.2009, 00:00 207

Dolarul se va aprecia cu aproape 17% fata de moneda euro in cea de-a doua parte a anului, prevad analistii, care au anticipat cu cea mai mare acuratete evolutia monedei americane pana acum in acest an.

Avansul dolarului va aparea in conditiile in care Statele Unite isi vor reveni de pe urma recesiunii mai rapid decat Europa, conform Bloomberg.
Analistii de la CIBC World Markets, Deutsche Bank, Bank of America si Wells Fargo estimeaza ca moneda americana se va aprecia cu peste 4% pana pe 31 decembrie, dupa ce luna mai s-a incheiat cu cea mai pronuntata scadere de trei luni din 2002. La inceputul acestui an, strategii acestor institutii au avut estimari pentru trimestrul doi cu un eurocent sau doi diferenta fata de valoarea de 1,4056 dolari/euro inregistrata la inchiderea sedintei de tranzactionare de pe 26 iunie.
Dolarul s-a apreciat ieri pana la 1,4043 unitati de la 1,4056 dolari pe 26 iunie la New York, dupa ce oficialii chinezi au spus ca moneda americana va continua sa domine comertul mondial si ca nu vor sa modifice inca structura rezervelor valutare. Anterior China a sustinut din nou ideea crearii unei monede internationale care sa inlocuiasca dolarul in rezervele valutare.
 
SUA sunt cu un trimestru mai aproape de redresare decat UE
"Sunt rezonabil de optimist cu privire la evolutia dolarului", a declarat Henrik Gulberg, strateg in cadrul Deustche Bank. "Daca ne uitam la datele din ultimele saptamani, acestea indica faptul ca Statele Unite sunt cu un trimestru sau doua inaintea zonei euro in ceea ce priveste redresarea", a adaugat el.
La inceputul anului, dupa ce 2008 s-a incheiat cu euro la o cotatie de 1,3971 dolari, Deutsche Bank a anticipat ca moneda americana se va deprecia la 1,40 $ pana pe 30 iunie, o estimare foarte aproape de valoarea la care moneda s-a tranzactionat intr-adevar cu doua zile inainte de inchiderea trimestrului. Acum, banca previzioneaza o apreciere de 17,1% a dolarului in raport cu euro, la 1,20 dolari pana la sfarsitul anului, ceea ce ar reprezenta cea mai buna evolutie de doua trimestre a dolarului in raport cu euro sau a unui cos de monede europene care au precedat euro, din 1981.
Inregistrand putine modificari pana acum in 2009, dolarul s-a depreciat cu 5,5% in acest trimestru, pana la 1,4027 dolari in raport cu euro.
 
Economia americana va scadea cu 2,7%
Previziunile pro-dolar reflecta semnele ca economia americana incepe sa depaseasca cea mai dramatica criza de la cel de-al Doilea Razboi Mondial.
Media estimarilor incluse intr-un sondaj realizat de Bloomberg in randul economistilor indica o crestere a economiei americane de 1,9% anul viitor, dupa un declin de 2,7% in 2009, in conditiile in care economia zonei euro se va contracta cu 4,3% inainte de a creste cu 0,5%. Fed anunta pe 24 iunie ca "ritmul declinului economic incetineste".
"In Europa, exista o multime de probleme, astfel incat scenariul aprecierii dolarului se bazeaza pe ce se intampla in alte zone", a declarat Adam Fazion, strateg al CBIC. "Suntem optimisti cu privire la dolar pe termen apropiat." CIBC anticipeaza o crestere de 4,1% in urmatoarele doua trimestre.
Diferentele dintre previziunile privitoare la dolar au atins cel mai ridicat nivel din ultimii ani, estimarile pentru trimestrul patru fiind cuprinse intre 1,16 si 1,55 dolari in raport cu euro.
Aletti Gestielle, divizie a Banca Popolare di Verona din Italia, a avut o estimare similara cu cea a Deutsche Bank la inceputul anului, iar acum are unele dintre cele mai pesimiste previziuni, vazand dolarul la 1,52 in raport cu euro pana pe 31 decembrie. "Statele Unite vor avea de suferit de pe urma datoriilor mari si consumului redus in trimestrele viitoare", isi motiveaza italienii previziunea.
 
Estimarile sunt influentate de stimulentele economice
Robert Minikin, strateg in cadrul Standard Chartered, a declarat ca este dificil sa faci estimari pentru ca guvernele angajeaza sume record pentru a combate recesiunea.
Vor exista "presiuni puternice" care vor impinge dolarul la 1,55 dolari in raport cu euro pana la sfarsitul anului, spune Minikin.
HSBC a trecut de la estimari pozitive la estimari negative dupa trei trimestre in care a avut unele dintre cele mai corecte proiectii. Dupa ce a anticipat un nivel de 1,25 unitati al dolarului in raport cu euro pana la sfarsitul acestui trimestru, HSBC anticipeaza un nivel de 1,50 dolari pana pe 31 decembrie.
Dolarul s-a depreciat in raport cu euro de la inceputul anului 2002 pana cand criza economica a explodat la mijlocul anului 2008, cand moneda americana a avansat pana la un varf de 1,2330 dolari in raport cu euro pe 28 octombrie.
De la acea data, fluctuatiile au fost puternice. Dolarul a scazut cu pana la 0,9% pe 26 iunie, dupa ce strategii din cadrul bancii centrale chineze au vorbit din nou despre o noua moneda internationala.
Totusi, investitorii nu renunta la activele in dolari.
"Nu trebuie sa contezi pe redresare economica pentru a fi optimist cu privire la dolar", a declarat Cristoph Kind, din cadrul Frankfurt-Trust Investment. "Daca situatia ramane la fel de dificila, dolarul este o investitie sigura, iar daca economia isi revine, Statele Unite vor fi primele care vor iesi din recesiune."
 
Unde ajunge dolarul
  • La inceputul anului, dupa ce 2008 s-a incheiat cu euro la o cotatie de 1,3971 dolari, Deutsche Bank a anticipat ca moneda americana se va deprecia la 1,40 $ pana pe 30 iunie.
  • Acum, banca previzioneaza o apreciere de 17,1% a dolarului in raport cu euro, la 1,20 dolari pana la sfarsitul anului.
  • Inregistrand putine modificari pana acum in 2009, dolarul s-a depreciat cu 5,5% in acest trimestru, pana la 1,4027 dolari in raport cu euro.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO