Business Internaţional

Dolarul, valuta de siguranta in acest moment

11.07.2005, 19:01 12

Dolarul s-a apreciat pentru a treia oara consecutiv fata de yen datorita rapoartelor care au indicat o crestere a pietei muncii in Statele Unite si a serviciilor industriale, sustinute de previziunile Bancii Federale legate de cresterea ratei dobanzii, arata Bloomberg.

Traderii au impins dolarul catre cea mai mare valoare inregistrata din luna mai 2004, atat in fata monedei europene, cat si fata de yen, dupa ce Fed a ridicat dobanda de referinta pentru a noua oara consecutiv. Banca Centrala Europeana si-a mentinut neschimbata dobanda de referinta pentru a 26-a luna consecutiv, decizie care a afectat cererea pentru euro.

"Raportul american privind productivitatea muncii permite Bancii Federale sa continue cresterea si in august", apreciaza Robert Sinche, seful departamentului de strategii monetare al Bank of America din New York.

Moneda americana a crescut in aceasta saptamana cu 0,4 procente, ajungand sambata la 112,18 yeni la Bursa de la New York, conform sistemului de tranzactionare EBS. La sfarsitul zilei a ajuns la 112,60 yeni, fiind cea mai mare valoare inregistrata din 25 mai, anul trecut.

Dolarul s-a apreciat usor in fata monedei europene, ajungand la 1,1965 dolari pentru un euro, dupa ce a fost 1,1868 dolari pentru un euro pe 7 iulie, cel mai ridicat nivel din 14 mai 2004.

Afacerile americanilor au produs 146.000 de locuri de munca in iunie, conform unui raport prezentat de guvern, comparativ cu cresterea de 104.000 de locuri in mai, fata de 78.000, cat era estimat initial.

Analistii previzioneaza 200.000 de locuri noi de munca in iulie, conform unui sondaj realizat de Bloomberg. Rata somajului a scazut sub 5 procente, fiind cea mai mica din 2001.

Raportul privind productivitatea muncii, aflat sub asteptarile analistilor, evidentiaza ca ritmul de crestere economica al americanilor il devanseaza pe cel european si mentine intacte previziunile privind cresterea ratei dobanzii de catre Fed. "Oamenii spera intr-o crestere rapida a numarului de locuri de munca", spune Jeffrey Young, seful departamentului de cercetare monetara al bancii Citigroup.

Totusi, Fed este asteptata sa pastreze acelasi ritm si sa impulsioneze aprecierea bancnotei verzi, in special in raport cu euro. Analistii previzioneaza ca euro va scadea pana la 1,17 dolari intr-o luna.

Moneda americana a recuperat procentul pe care l-a pierdut in favoarea euro pe 7 iulie, dupa ce atacurile teroriste de la Londra au omorat aproximativ 50 de oameni si au ridicat suspiciuni in ceea ce priveste alte atacuri in alte colturi ale lumii.

Dolarul a crescut anul acesta cu aproape 13 procente fata de moneda europeana si cu 9 procente fata de yen, in timp ce ritmul de crestere economica a Statelor Unite l-a depasit pe cel al Europei si al Japoniei. Cresterea dobanzii de referinta ar putea spori cererea pentru titlurile de credit denominate in dolari.

Conform rapoartelor oficiale, indicatorul care cumuleaza informatii despre sectorul serviciilor financiare, vanzarile in sistem de retail si productia a crescut in SUA pana la 62,2, fata de 58,5 in luna precedenta. Acest indicator indica expansiune economica daca cifrele sunt peste 50.

"Continuam sa previzionam o apreciere a dolarului de-a lungul acestui an", spune Lara Rhame, un analist de la banca Credit Suisse First Boston si fost analist al Fed. "Fed este destul de increzator ca sa continue intarirea monedei", adauga Rhame.

In Germania, cea mai dezvoltata economie a Europei, rata somajului este aproape de recordul inregistrat dupa al doilea razboi mondial.

Un raport japonez prezentat cu doua zile in urma indica o scadere a cererii pentru aparate electronice de 6,7 procente in mai, comparativ cu previziunile de 2 procente ale unui sondaj realizat de Bloomberg.

Fed a marit dobanda de referinta cu un sfert de procent, ajungand la 3,25 de procente in iunie, dupa noua mariri consecutive. Banca Centrala Europeana a pastrat dobanda la 2%, fiind neschimbata din iunie 2003.

"Cresterea dolarului se maturizeaza", adica se apropie de culme, apreciaza T.J. Marta, un analist monetar de la firma RBC Capital Markets.

catalin.lupoaie@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO