Business Internaţional

Dominique de Villepin, primul-ministru francez, face apel la "patriotismul economic"

01.08.2005, 18:08 18

Unda de soc si polemicile nesfarsite create de afacerea Pepsi-Danone l-au determinat pe Dominique de Villepin, primul-ministru al Frantei, sa sensibilizeze opinia publica cu privire la "patriotismul economic", relateaza Le Figaro.

Zvonurile legate de preluare producatorului Danone de catre Pepsi au generat speculatii bursiere avand ca obiect actiunile companiei franceze, dar si numeroase dispute la nivel politic si mediatic. In urma zvonului despre iminenta acestei tranzactii, francezii si-au dat seama ca multi dintre campionii lor nationali sunt foarte vulnerabili in perspectiva mondializarii economiei de astazi.

"Imi doresc sa ne unim toate energiile in jurul unui veritabil patriotism economic", a spus premierul francez. "Stiu ca asta nu face parte din limbajul obisnuit al unui om politic, dar se potriveste acestei situatii dificile, cand lumea se schimba si trebuie sa ne unim fortele... Trebuie sa aparam Franta si tot ce este francez", a adaugat el.

Presedintele Frantei, Jacques Chirac, a explicat ca el nu se opune tuturor achizitiilor de companii franceze de catre alte companii internationale. Totusi, el a subliniat ca "instabilitatea capitalului anumitor societati franceze implica riscuri asupra locurilor de munca si a fortei noastre industriale". Chirac a cerut guvernului sa gaseasca cat mai repede solutii pentru remedierea situatiei companiilor franceze.

Dominique de Villepin a enumerat, pe scurt, cateva dintre masurile pe care Franta le-ar putea lua in aceasta privinta.

In luna septembrie a acestui an, se va publica un decret care va incadra mai strict investitiile straine in sectoarele sensibile ale economiei franceze, precum cel al apararii. Una dintre aceste masuri este directiva europeana asupra ofertei publice de cumparare.

Ministrul de finante, Thierry Breton, a anuntat la inceputul lunii iulie ca va propune parlamentului adoptarea textului acestei directive. "Multe tari au adoptat masuri de protejare a principalelor companii nationale fata de eventuale companii straine. Asta trebuie sa facem si noi."

Breton a adaugat ca vor introduce si clauza de reciprocitate. "Dreptul francez trebuie sa protejeze companiile franceze de eventualitatea introducerii ofertei publice de cumparare pe teritoriul nostru."

Villepin doreste sa sustina actionariatul francez prin incurajarea salariatilor sa-si creasca participatiunea in randul companiilor unde lucreaza. Guvernul francez va lua masuri de stimulare a investitiilor franceze pe termen lung, prin mobilizarea institutiilor financiare: banci, companii asigurari, fonduri de pensii.

Dar nu se stie daca aceste masuri ale guvernului francez vor putea sa impiedice fluxul de investitii straine in Franta, precum incercarea de achizitie a grupului Danone de catre PepsiCo.

"Trecem printr-o situatie economica mediocra, atat din punctul de vedere al statului, dar si al institutiilor financiare caror capacitate de a lua masuri este limitata de lipsa unor fonduri de pensii, pe care le asteptam de peste 20 de ani... Vor exista si alte Danone. Cine este slab este atacat; cine e sarac este fara aparare", a spus Jean Peyrelevade, presedintele Credit lyonnais.

Peyrelevade a explicat ca desi business-ul marilor companii franceze este in crestere, acestea nu vor ajunge prea curand la nivelul celor americane. "Capitalizarile bursiere ale celor mai mari companii americane sunt de patru-cinci ori mai mari decat ale marilor campioni ai Frantei."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO