Business Internaţional

Donald Trump a interzis accesul refugiaţilor în SUA pentru patru luni şi sirienilor pe timp nedeterminat, pentru a preveni pătrunderea în ţară a "teroriştilor islamişti radicali". Mii de persoane protestează în aeroporturi. Cancelarul Germaniei condamnă decizia. CEO-ul Google îşi cheamă angajaţii aflaţi în străinătate să se întoarcă imediat în SUA

Autor: Mircea Olteanu

29.01.2017, 13:20 4086

Preşedintele american Donald Trump a semnat un ordin executiv prin care se suspendă primirea refugiaţilor timp de patru luni, iar a celor din Siria pe termen nedeterminat, declarând că scopul acestei acţiuni este de a preveni pătrunderea în ţară a "teroriştilor islamişti radicali".

Ordinul executiv suspendă programul de primire a refugiaţilor, prin care aproximativ 85.000 de refugiaţi din cauza războiului, opresiunii politice şi religioase au fost primiţi anul trecut în Statele Unite. Ordinul a suspendat pe termen nedeterminat primirea de refugiaţi din Siria, unde milioane de persoane au fost nevoite să fugă din cauza violenţelor, şi a impus controale mai dure pentru cetăţenii din alte şapte state majoritar musulmane, relatează The Associated Press.

"Vrem să fim siguri că nu vom lăsa să intre în ţara noastră aceleaşi ameninţări pe care soldaţii noştri le combat peste hotare", a declarat Trump.

Preşedintele american a explicat că oprirea temporară a programului de refugiaţi este necesară pentru ca agenţiile guvernamentale să aibă timp să dezvolte un sistem de control mai strict.

"Iniţiez noi măsuri de control pentru a menţine în afara Statelor Unite teroriştii islamişti radicali. Nu îi vrem aici", a mai declarat liderul de la Casa Albă.

Statele Unite ar putea însă să primească în continuare refugiaţi în funcţie de caz şi în timpul suspendării programului, iar autorităţile vor continua să proceseze cererile de azil depuse de persoanele care se declară victime al persecuţiei religioase.

Într-un interviu pentru CBN News, Trump a declarat că azilanţii creştini care sunt victime ale persecuţiei religioase ar trebuie să primească prioritate în cadrul programului de primire a refugiaţilor.

"Îi vom ajuta. Au fost trataţi oribil", a spus Trump.

Consiliul pentru Relaţii Americano-Islamice (CAIR) a anunţat că va contesta în justiţie constituţionalitatea ordinului executiv.

În anul bugetar precedent, Statele Unite au preluat peste 84.000 de refugiaţi, inclusiv peste aproximativ 12.500 de sirieni.

În conformitate cu noul ordin executiv, în acest an, preşedintele plănuieşte să reducă numărul refugiaţilor primiţi la 50.000

Programul de primire şi instalare a refugiaţilor a mai fost suspendat o singură dată, imediat după atacurile de la 11 septembrie 2001.

Mii de persoane s-au strâns în aeroporturile din mai multe oraşe americane pentru a protesta faţă ordinul executiv privind imigraţia şi primirea refugiaţilor semnat de preşedintele Donald Trump, relatează presa americană. 

Sute de persoane au venit la Aeroportul Internaţional John F. Kennedy din New York pentru a protesta faţă de reţinerea a doi cetăţeni irakieni care au fost ulterior eliberaţi.

Congresmanul democrat Nydia Velazquez a participat la manifestaţia de la aeroportul din New York şi a catalogat ordinul executiv semnat de Trump drept "ruşinos" şi "ne-american".

Sute de persoane, printre care şi senatoarea Elizabeth Warren, s-au strâns pentru a protesta şi la aeroportul Logan din Boston.

Alte demonstraţii majore au mai avut loc la aeroporturile din San Francisco, Los Angeles, Denver, Colorado sau Dallas.

Foto: Reuters

Proteste sunt programate să aibă loc duminică în mai multe oraşe din SUA, printre care Orlando, Boston, Philadelphia, Atlanta, Seattle, Washington şi Chicago.

Cancelarul german Angela Merkel a criticat decizia Administraţiei Trump de a interzice intrarea pe teritoriul Statelor Unite a refugiaţilor şi cetăţenilor din mai multe state majoritar musulmane, spunând că acest măsuri nu sunt justificate de preocupări privind securitatea.

"(Cancelarul) este convins că nici chiar lupta fermă împotriva terorismului nu constituie o justificare pentru indica cu suspiciune oamenii cu anumite origini sau de anumite religii", a declarat Steffen Seibert, purtătorul de cuvânt al cancelarului german.

”Cancelarul regretă interdicţia de intrare impusă refugiaţilor şi a cetăţenilor din câteva state”, a precizat oficialul, care a adăugat că Merkel şi-a exprimat îngrijorarea în acest sens inclusiv în cadrul discuţiei telefonice de sâmbătă cu preşedintele Donald Trump.

Guvernul de la Berlin a anunţat ca va evalua consecinţele pe care le are acest ordin executiv asupra germanilor cu dublă cetăţenie.

CEO-ul Google, Sundar Pichai, contestă măsura luată de Trump, spunând că este de natură să afecteze 200 de angajaţi ai gigantului american, cărora le-a cerut să se întoarcă imediat în SUA, scrie CNBC.

"Suntem îngrijoraţi cu privire la impactul acestui ordin şi cu alte propuneri care ar putea impune restricţii asupra angajaţilor Google şi a familiilor lor, sau care ar putea crea bariere pentru a aduce talente în SUA", a declarat un purtator de cuvant al Google, citat de CNBC.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO