Business Internaţional

Dormit in masina si pe la prieteni sau cum arata viata de zi cu zi a americanilor dati afara din case de catre banci

Dormit in masina si pe la prieteni sau cum arata viata de zi cu zi a americanilor dati afara din case de catre banci
23.10.2009, 00:00 60

In prima noapte dupa ce a fost nevoita sa renunte la casa sa,care a fost preluata de banca, Sheri West a petrecut noaptea insedanul marca Hyundai pe care il detine, scrie The New York Times.Ea a parcat pe vechea alee, si a dormit intr-o masina incarcata cuplante si cutii cu haine. Vechea sa curte s-a transformat indormitor, iar automobilul in pat.

In a doua noapte, ea a stat la un prieten, si a continuat safaca asta timp de mai mult de un an. West - mama a trei copii dejaadulti, bunica a sase nepoti si strabunica - si-a petrecut noptilepe canapelele prietenilor si rudelor sau pe scaunul din fata almasinii sale.

In aceasta toamna insa, ea a epuizat toate optiunile. In trecut,West a detinut si a administrat un loc pentru persoanele faraadapost. Acum, ea insasi a devenit unul dintre cei fara locuinta,si s-a vazut nevoita sa se "cazeze" intr-un astfel de adapost.

"Daca cineva mi-ar fi spus ca voi ajunge intr-un adapost, nul-as fi crezut niciodata", a spus ea. "Am detinut o casa pentrupersoane fara adapost, iar acum sunt eu una dintre acestepersoane."

Prescrierile ipotecare ii trimit pe oameni inadaposturile speciale

Tot mai multi americani si-au pierdut casele dupa ce nu si-aumai putut achita ratele creditelor ipotecare si au fost nevoiti sacedeze locuintele bancilor. Acum, acestia au ajuns sa locuiasca incasele pentru persoane fara adapost, potrivit unor agentii socialesi unui raport realizat de o serie de avocati specializati peprobleme imobiliare.

In urma cu trei ani, prescrierile ipotecare (executarile deipoteci) nu reprezentau unul dintre principalele motive pentru careoamenii ramaneau pe drumuri.

In ultimul an insa, in randul persoanelor fara adapost pe careagentiile sociale le-au ajutat, in medie 10% dintre acestea au fostnevoite sa isi cedeze locuinta bancii, potrivit "Forclosure toHomelessness 2009", un studiu realizat de Coalitia Nationala pentruPersoane fara adapost alaturi de alte sase organizatii.

In regiunea central-vestica a Statelor Unite, prescrierileipotecare au fost motivul pentru care 15% dintre noile persoanefara adapost au obtinut acest statut, potrivit studiului.

La adapostul pentru femei si copii condus de West Side CatholicCenter din Cleveland, unde West locuieste acum, in 2007prescrierile ipotecare nu au adus niciun membru, potrivitdirectorului executiv al centrului, Gerald Skoch.

Anul trecut, doua astfel de cazuri au aparut. In 2009 numarul aurcat deja la patru.

Cresteri similare au fost anuntate de adaposturile dinCalifornia, Michigan si Florida, unde principalele motive pentrucare s-au inregistrat tot mai multe cazuri de prescrieri ipotecareau fost cresterea ratei somajului si criza de pe piataimobiliara.

Majoritatea celor care devin persoane fara adapost din cauzaprescrierilor ipotecare sunt oameni cu un nivel redus al venitului,care obisnuiau sa locuiasca in locuinte inchiriate. Proprietariiacestor locuinte nu si-au mai platit ratele la creditul ipotecar,si astfel chiriasii au fost nevoiti sa isi gaseasca o noua casaintr-o perioada extrem de scurta, intr-un moment in care economiilelor erau aproape de zero, potrivit studiului si interviurilor ce aufost acordate de catre angajatii adaposturilor.

Adaposturile sunt ultima solutie pentru cei ajunsi instrada

In ultimele luni, a avut loc o crestere vizibila a numarului defosti proprietari de case care au venit pentru a cere un locintr-un adapost.

Ca si West, cei mai multi au venit la adapost dupa luni in careau incercat sa gaseasca o alta solutie.

"Aceste familii nu au avut nevoie de ajutor pana acum", a spusLarry Haynes, director executiv al Mercy House din Santa Ana,California. "Acum, nu stiu unde sa mearga, ei confruntandu-se cutot felul de probleme. Ei nu stiu nici macar ce sa spuna, ce saceara."

Multi incep prin a locui in masini sau in locuri calduroase.

"Tot mai multe persoane ajung sa doarma in masina", a spus RickCole, city manager in Ventura, California, care a permis recentcampingul in masina pentru aceste persoane in anumite zone aleorasului.

"Unii dintre acestia sunt fosti proprietari, ale caror locuinteau fost preluate de banci, iar acum nu isi mai permit sa plateascachiria. Oamenii prefera sa renunte la casa mai degraba decat sarenunte la masina".

Aceia care au un nivel mai ridicat al venitului incearca sainchirieze case sau apartamente, desi inasprirea conditiilor decreditare ingreuneaza acest proces.

Tot mai multe persoane ajung sa locuiasca in moteluri, undeinchiriaza camere cu saptamana. Aici, ei isi inghesuie intreagafamilie intr-o camera de tip single si gatesc la un resou.

Cresterea ratei somajului conduce insa la epuizarea rapida aeconomiilor si a mijloacelor financiare disponibile.

Multi americani ramasi fara case incearca sa gaseasca gazduirela prieteni si rude, unde ocupa camerele pentru oaspeti, pivnitelesau podurile. Astfel de aranjamente rareori dureaza.

In aceste momente dificile, cand veniturile se reducconsiderabil, adaposturile par singura solutie pentru cei care auepuizat toate celelalte alternative.

Record de executari ale ipotecilor

Desi economia americana da semne de revenire, numarulprescrierilor ipotecare a ajuns la un nivel maxim record intrimestrul trei al acestui an, scrie CNN. In aceasta perioada,937.840 de gospodarii au primit o scrisoare care ii instiinta deposibilitatea ca ipoteca lor sa fie prescrisa. Putem spune astfelca una din 136 de case din Statele Unite urma a fi preluata decatre banci. Comparativ cu trimestrul doi, in perioadaiulie-septembrie s-a observat o crestere de 5% a numarului deprescrieri ipotecare. Comparativ cu perioada similara a anuluitrecut, cresterea a fost de 23%. Nevada ramane in continuare statulcel mai afectat de acest "fenomen", aici una din 23 de persoanefiind in pericol sa isi piarda locuinta. In luna septembrie insa,s-a putut observa o usoara imbunatatire a situatiei la nivelnational. Numarul prescrierilor ipotecare fiind de 343.638, inscadere cu 4% comparativ cu august.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO