Business Internaţional

Două ţări europene opuse, Suedia şi Ungaria, au o suferinţă comună: o criză a pieţei rezidenţiale. Detaliile sunt însă diferite

Două ţări europene opuse, Suedia şi Ungaria, au o...

Autor: Catalina Apostoiu

13.12.2022, 00:05 2204

Inflaţia şi scumpirea creditului au aruncat în criză pieţele reziden­ţiale din Suedia şi Ungaria. Suedezii sunt extrem de sensibili la evoluţia dobânzilor, ungurii depind de inter­venţia statului.

Inflaţia galopantă şi scumpirea creditului au împins preţurile locuin­ţelor pe o traiectorie intens descen­dentă la nivel mondial, însă în Suedia tendinţa se manifestă cel mai alert, scrie Bloomberg.

Cea mai mare economie din nor­dul Europei se află acum în mijlocul unui declin accelerat al pieţei rezi­den­ţiale care ameninţă să adâncească o anticipată scădere a acesteia. Pre­ţurile locuinţelor au coborât cu până la 12% de la vârful atins la începutul anului. Declinul este atât de acce­lerat, încât scăderile ar putea depăşi nivelul de 20% anticipat de fore­casteri.

Pentru suedezi, situaţia este deo­sebit de surprinzătoare în condiţiile în care corecţiile recente au fost su­per­ficiale şi temporare, iar mulţi cum­părători tineri de locuinţe nu s-au confruntat niciodată cu un crah.

Deşi multe ţări din UE se con­fruntă cu probleme similare, piaţa rezidenţială a Suediei este printre cele mai vulnerabile. Aproximativ 64% din locuitorii ţării deţin pro­priile locuinţe, însă majoritatea nu au credite ipotecare pe termen lung cu dobânzi fixe, fiind astfel extrem de sensibili la evoluţia dobânzilor.

Dacă inflaţia va accelera, situaţia de pe piaţă ar putea deveni şi mai dificilă. Dacă piaţa se va prăbuşi, băncile ţării ar fi suficient de bine protejate, creditarea bazându-se pe capacitatea debitorilor de a-şi plăti datoriile.

În Ungaria, criza sectorului rezi­denţial este departe de a se sfârşi, no­tează Daily News Hungary. Costurile medii ale chiriilor se ridică la apro­ximativ 480 de euro pe lună. Credi­tele sunt inaccesibile pentru majori­tatea cetăţenilor, dar şi chiriile. Statul sus­ţi­ne ideea unui nou program de con­strucţie de apartamente pentru în­chi­riat, dar cum va funcţiona acesta?

În prezent, profitul în acest sector, al construcţiei de locuinţe pentru închiriat, nu este suficient pentru a atrage interesul investitorilor privaţi. Prin urmare, statul trebuie să ia măsuri pentru a începe stabilizarea pieţei. Astfel de măsuri nu vor fi profitabile pentru stat, spune Akos Balla, expert în cadrul Balla Ingatlan.

În acest caz, statul trebuie să pună pe primul loc bunăstarea socială în detrimentul profiturilor.

Pe piaţa ungară, sustenabilitatea a devenit un factor important şi va defini piaţa pe viitor chiar dacă acesta va duce la preţuri mai mari.

O altă viziune pentru viitor în Ungaria priveşte copierea modelului austriac. Erste finanţează deja construcţia a peste 6.000 de unităţi rezidenţiale în Austria. Banca a lansat deja negocieri cu autorităţile municipale din oraşe mari. Proiectele lor ar urma să creeze locuinţe ce costă cu 20% mai puţin decât preţul de pe piaţă.

Cei care locuiesc în unităţi deţinute de autorităţi cheltuie 20-25% din venituri pe chirii, în timp cei care au credite ipotecare sau care închiriază de pe piaţă pot cheltui aproape 50% din venituri.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO