Business Internaţional

Draghi, BCE: În a doua parte a anului vom vedea o revigorare treptată a economiei zonei euro

Draghi, BCE: În a doua parte a anului vom vedea o...

Autor: Claudia Medrega

08.02.2013, 10:34 788

Economia zonei euro se va redresa, treptat, în a doua jumătate a anului 2013, iar pentru a susţine încrederea este esenţial ca guvernele să reducă în continuare dezechilibrele fiscale şi structurale, în timp ce restructurarea sectorului financiar va merge înainte, consideră Mario Draghi, preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE).

„În a doua jumătatea a anului 2013 activitatea economică ar trebui să se redreseze, treptat, susţinută de orientarea acomodativă a politicii monetare a BCE, de îmbunătăţirea încrederii pieţelor financiare, precum şi de creşterea exporturilor care beneficiază de consolidarea cererii globale”.

Şeful BCE a amintit de scăderea economiei zonei euro în al doilea şi al treilea trimestru din 2012, intrarea în recesiune fiind antrenată de ţările din sudul Europei, afectate de datorii mari.

„Datele disponibile continuă să indice o încetinire a economiei întrimestrul patru şi la începutul anului 2013Această slăbire a activităţii economice reflectă impactul negativ al consumului scăzut şisentimentul investitorilorprecum şi cererea externă slabă. Cu toate acestea, sentimentul pieţelor financiare s-a îmbunătăţit şi cei mai recenţi indicatori confirmă o stabilizare a încrederii mediului de afacerişi a consumatorilordeşi la un nivel scăzut”.

Problema este că aprecierea euro va îngreuna redresarea economică din cauza costului mare al exporturilor.

Draghi a arătat că BCE nu are ca ţintă cursul de schimb, dar a recunoscut că evoluţia monedei euro este importantă pentru creşterea economică şi stabilitatea preţurilor. “Aprecierea euro este, pe de-o parte, un semn de revenire a încrederii în zona euro. Dar, cursul de schimb ar trebui să reflecte fundamentele economice”.

BCE a menţinut joi dobânda de politică monetară la minimul record de 0,75%.

Corespondenţă de la trimisul ZF în Frankfurt, Claudia Medrega

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO