Business Internaţional

Draghi, BCE: Supraveghetorii trebuie să aibă puterea să concedieze şefii băncilor comerciale care nu sunt competenţi

Draghi, BCE: Supraveghetorii trebuie să aibă puterea...

Autor: Claudia Medrega

08.02.2013, 00:11 1472
Supraveghetorii ar trebui să aibă posibilitatea să evalueze şefii băncilor comerciale şi să îi concedieze, dacă, din diferite motive, nu corespund poziţiilor pe care le ocupă şi nu sunt competenţi, consideră Mario Draghi, presedintele Băncii Centrale Europene (BCE).
 
El a fost întrebat la conferinţa de presă de după decizia de politică monetară, organizată la Frankfurt, dacă consideră că se poate învăţa o lecţie din scandalul Monte dei Paschi, respectiv faptul că băncii centrale a Italiei ar trebui să i se acorde puterea de a concedia şefii băncilor comerciale. Înainte de a deveni şeful BCE, Draghi a fost guvernator al Băncii Italiei între 2005 şi 2011, fiind responsabil cu suprave­gherea sistemului bancar italian când au început problemele la Monte dei Peschi, cea mai veche bancă din lume. Monte dei Peschi a cumpărat banca mai mică Antonveneta în 2007, cu puţin înainte de declanşarea crizei financiare globale, printr-o tranzacţie caracterizată ca fiind “dubioasă şi costisitoare”. Criticii susţin că Banca Italiei ar fi trebuit să împiedice achiziţia. Procurorii italieni investighează acum de ce Monte dei Peschi a plătit atât de mult şi verifică acuzaţii de corupţie legate de cumpărarea An­ton­veneta.
 
“Crearea unei entităţi de supraveghere va implica schimbări legislative profunde la nivel naţional, dintre care una se referă la competenţele pe care supraveghetorii trebuie să le aibă pentru a fi eficiente. Şi una dintre aceste puteri este, în primul rând, aceea de a evalua un manager de top al unei bănci dacă corespunde poziţiei. A doua competenţă este aceea de a concedia managerul dacă aveţi sentimentul că, din diverse motive, el nu mai corespunde poziţiei şi nu este competent. Cred că aceasta este o componentă esenţială pe care supraveghetorii trebuie să le aibă”. Draghi a arătat că în prezent nu crede că toate băncile centrale au aceste competenţe, dar cu siguranţă unii supraveghetori fac acest lucru.
 
 
În anii urmatori, BCE va deveni supraveghetorul unic al sistemului bancar din zona euro. BCE va supraveghea toate băncile din mecanismul unic de supraveghere începand cu data de 1 martie 2014 sau la 12 luni de la intrarea în vigoare a regulamentului, după ce miniştrii de finanţe din Uniunea Europeană au agreat la jumătatea lunii decembrie în cadrul Consiliului Ecofin forma finală a pachetului legislativ privind Mecanismul Unic de Supraveghere Bancară - primul pilon în proiectul Uniunii Bancare.
 
În cazul unor situaţii de recapitalizare directă a unor bănci prin Mecanismul European de Stabilitate, aceste termene pot fi devansate pentru ca BCE să poată supraveghea mai repede respectivele instituţii de credit.
 
De asemenea, BCE poate să extindă termenele de implementare ale mecanismului unic de supraveghere, în cazul în care în urma unor evaluări nu este pregatită să preia supravegherea. Consiliul Ecofin a mai stabilit că va exista o delimitare clara între responsabilitatile autorităţilor naţionale competente şi cele ale BCE.
 
BCE a menţinut joi dobânda de politică monetară la minimul record de 0,75%.
 
Corespondenta de la Frankfurt
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO