Business Internaţional

Sub supravegherea lui Mario Draghi, cea mai veche bancă din lume a plantat seminţele noului scandal bancar

Sub supravegherea lui Mario Draghi, cea mai veche bancă din lume a plantat seminţele noului scandal bancar

Ca guvernator al Băncii Italiei între 2005 şi 2011, Mario Draghi a fost responsabil cu supravegherea sistemului bancar italian când au început problemele băncii Monte dei Peschi. AFP/Mediafax FotoO

Autor: Bogdan Cojocaru

30.01.2013, 00:06 2054

Mario Draghi, preşedintele Băncii Centrale Europene, s-a implicat direct în scandalul în care se scufundă banca italiană Monte dei Peschi di Siena, cea mai veche din lume, făcând o vizită neanunţată în Italia pentru a discuta cu ministrul de finanţe înainte ca acesta să răspundă la întrebările parlamentarilor legate de această problemă.

Ca guvernator al Băncii Italiei între 2005 şi 2011, Draghi a fost responsabil cu suprave­gherea sistemului bancar italian când au început problemele băncii Monte dei Peschi, care şi-a slăbit capitalul prin achiziţia costisitoare şi dubioasă a rivalei mai mici Antonveneta în 2007, cu puţin înainte de izbucnirea crizei financiare globale, dar când apăruseră deja semne rău prevestitoare, scrie agenţia Thomson Reuters.

Antonveneta a fost achiziţionată de la banca spaniolă Santander cu preţul "nebunesc" de nouă miliarde de euro, cu 60% mai mare decât cel plătit de grupul spaniol cu doar două luni înainte când a ajutat la tranşarea ABN Amro împreună cu RBS şi banca belgiană Fortis. Corriere della Sera scrie că banca italiană a semnat un acord neoficial cu Santander pentru a "umfla" preţul plătit şi pentru a împărţi câştigul adus de achiziţia controversată.

Procurorii italieni investighează acum de ce Monte dei Peschi a plătit atât de mult şi verifică acuzaţii de corupţie legate de cumpărarea An­ton­veneta.

Criticii susţin că Banca Italiei ar fi trebuit să împiedice achiziţia. În apărarea sa, instituţia argumentează că nu are puterea de a spune că un preţ este prea mare. Tot ce putea face a fost să insiste ca Monte dei Peschi să strângă mai mult capital, ceea ce a şi făcut.

Au ascuns pierderi pentru a primi bani de la guvern

Dar scandalul a început după ce banca, cu o istorie de 500 de ani, a fost acuzată că a ascuns pierderi potenţiale de până la 720 milioane de euro legate de tranzacţii cu produse financiare derivate efectuate înainte ca banca să obţină primul ajutor financiar din partea statului de care avea nevoie pentru a supravieţui crizei financiare. Aparent, cu aceste tranzacţii managementul de atunci al băncii a vrut să acopere alte pierderi.

Un fost director al Monte dei Peschi a declarat pentru publicaţia italiană, sub rezerva anonimatului, că a fost concediat după ce l-a avertizat pe directorul executiv al instituţiei, Antonio Vigni, de pericolele pe care le pot aduce aceste tranzacţii, în care sunt implicate Deutsche Bank şi Nomura, două dintre cele mai puternice bănci din lume. Două dintre afaceri au fost denumite "Santorini" - nume poate neinspirat deoarece este cel al unei insule devastate de cea mai mare erupţie vulcanică din istoria înregistrată a omenirii - şi Alexandria.

"Am spus tuturor că Alexandria este un monstru adormit care se va trezi curând", a spus sursa citată.

Toţi ştiau, dar nimeni nu recunoaşte

Apărarea Deutsche Bank pentru implicarea în tranzacţii este că a cerut şi a primit confirmare de la managementul Monte dei Peschi că auditorii şi autorităţile ştiu despre ce este vorba. Nomura susţine că afacera la care a fost parte a fost aprobată de boardul băncii şi de preşedintele acesteia şi verificată de firma de audit KPMG. Banca italiană neagă că boardul şi-ar fi dat aprobarea.

Aceste tranzacţii complexe au ieşit la lumină după ce noua conducere a băncii a găsit într-un seif secret, în octombrie anul trecut, un schimb de co­res­pundenţă între Nomura şi Monte dei Peschi. Insti­tuţia a informat imediat Banca Italiei şi autorităţile judiciare. Dar informaţii despre această descoperire au început să se scurgă în presă în ultimele două săptămâni, declanşând o imensă furtună politică.

Banca Italiei a anunţat săptămâna trecută că nu a ştiut despre "adevărata natură" a contractelor cu derivate decât după ce noul management al Monte dei Peschi a găsit corespondenţa ascunsă, notează Financial Times. Dar un raport intern al bănci centrale, văzut de presa italiană, detaliază cum o echipă de inspectori ai instituţiei şi-a dat seama de natura riscantă a contractelor cu ocazia unor vizite efectuate la bancă între mai şi august 2010.

Monte dei Peschi, la presiunea presei, a recunoscut că tranzacţiile cu derivate au forţat-o să ceară ajutor suplimentar, dar a insistat că nu există dovezi că în spatele achiziţiei rivalului local se ascund infracţiuni de corupţie. Săptămâna trecută banca a acceptat să împru­mute 3,9 mld. euro de la stat, provocând o furtună po­litică în care guvernul premierului Mario Monti şi Banca Italiei sunt acuzaţi că nu şi-au îndeplinit înda­toririle de supraveghetori pe costul contribuabililor.

Banca Italiei acuză lipsa de putere

Fabrizio Viola, director executiv adus în urmă cu un an la Monte dei Peschi pentru a repune banca pe picioare, a spus că investigaţiile au demonstrat că "mărimea şi structura portofoliului nu sunt compatibile cu cele ale unei bănci comerciale".

Un oficial din guvernul italian a afirmat pentru Financial Times că Draghi a venit in Italia pentru a discuta cu ministrul de finanţe Vittorio Grilli despre rolul jucat de banca centrală în supravegherea Monte dei Peschi după 2010, anul "descoperirii" riscului tranzacţiilor dubioase.

Două surse apropiate Băncii Italiei au declarat că Draghi, ca guvernator al băncii centrale italiene, a ordonat ca banca să fie supravegheată mai atent, inclusiv vizita din 2010. Cele două persoane au spus că "persuasiunea morală" a Băncii Italiei a dus la înlocuirea de anul trecut a conducerii Monte dei Peschi deoarece banca centrală nu are puterea de a concedia manageri.

Furtuna politică

Cu alegerile generale la o distanţă de doar câteva săptămâni, controversatul politician Silvio Berlusconi pare principalul câştigător din disputele politice care alimentează scandalul Monte dei Peschi. Tabăra fostului premier a atacat Partidul Democrat (PD) al lui Pierluigi Bersani, care conduce în sondajele de popularitate, pentru relaţiile acestuia cu banca. Criticat este şi premierul Monti pentru bailout-ul acordat băncii.

Scandalul nu va fi, probabil, suficient pentru a-l readuce pe Berlusconi la conducerea guvernului, dar ar putea preveni ca o coaliţie Bersani-Monti să conducă ţara cu o majoritate solidă în parlament. Astfel, temerile legate de instabilitatea politică din Italia ar putea reveni pe pieţele de finanţare internaţionale, cu repercusiuni asupra statelor mai vulnerabile din zona euro. PD controlează 38% din acţiunile Monte dei Peschi, iar Siena, oraşul în care banca îşi are baza, este una dinre princupalele fortăreţe ale partidului. Draghi va deveni cel mai puternic bancher al lumii după ce BCE va deveni supraveghetorul unic al sistemului bancar din zona euro.

Un nou scandal bancar este pe cale să izbucnească în Marea Britanie

Banca britanică RBS, controlată de stat, a pus deoparte 250 milioane de lire sterline pentru bonusuri aferente anului trecut acordate angajaţilor diviziei de investiţii, puternic implicată în scandalul manipulării dobânzilor Libor, scrie Bloomberg.

Bonusurile pentru 2011 au totalizat 390 milioane de lire sterline. Însă banca se pregăteşte să plătească o amendă de 500 mil. lire sau chiar mai mare către autorităţile de reglementare din SUA şi Marea Britanie pentru ca acestea să renunţe la acuzaţii legate de implicarea diviziei de investiţii în manipularea Libor. Alte două mari bănci, UBS şi Barclays, au fost amendate din acelaşi motiv, cu 1,5 miliarde dolari respectiv 290 mil. lire sterline.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO