Business Internaţional

Draghi, şeful BCE: Zona euro pare să fi depăşit perioada cea mai dificilă

Mario Draghi a reiterat angajamentul BCE de a ţine la nivel scăzut dobânzile. AFP/Mediafax Foto

Mario Draghi a reiterat angajamentul BCE de a ţine la nivel scăzut dobânzile. AFP/Mediafax Foto

Autor: Marius Oncu, Bogdan Cojocaru

01.08.2013, 21:10 325

Indicatorii economici recenţi semnalează că zona euro a depăşit cea mai dificilă perioadă a recesiunii, a declarat ieri preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi, citat de Bloomberg.

Draghi a reiterat angajamentul BCE de a asigura un nivel scăzut al dobânzilor pentru o perioadă îndelungată.

„Indicatorii privind încrederea au arătat noi îmbunătăţiri, de la nivelurile scăzute la care se aflau, şi confirmă aşteptările privind o stabilizare a activităţii economice“, a declarat şeful BCE într-o conferinţă de presă organizată după o şedinţă de politică monetară a instituţiei.

Conducerea BCE se aşteaptă ca pe parcursul unei perioade „îndelungate“ să menţină costurile împrumuturilor pentru bănci la „nivelurile actuale sau să le reducă“, a adăugat el, repetând o formulă introdusă pentru prima dată de banca centrală după şedinţa de la începutul lunii iunie.

Draghi încearcă să asigure pieţele financiare că BCE va menţine costurile împru­muturilor la niveluri destul de scăzute pentru a susţine recuperarea economiei zonei euro din cea mai lungă recesiune înregistrată de uniunea monetară până în prezent.

Activitatea industriei prelucrătoare din zona euro s-a accelerat peste aşteptări în iulie, iar încrederea me­diului de afaceri s-a îm­bunătăţit pentru a treia lună consecutiv, însă cre­ditarea către companii şi populaţie în uniunea mo­netară a înre­gistrat o scădere substanţială în iunie.

BCE a menţinut ieri dobânda de politică monetară la minimul record de 0,5%, nivel la care se află începând din mai, decizia fiind anticipată de analiştii consultaţi de Bloomberg. Banca Angliei a menţinut, de asemenea, dobânda de politică monetară la minimul record de 0,5% şi limita programului de achiziţie de obligaţiuni la 375 miliarde de lire sterline.

Rezerva Federală a SUA a anunţat miercuri că inflaţia redusă ar putea afecta creşterea economică şi s-a angajat să menţină achiziţiile de obligaţiuni la 85 de miliarde de dolari pe lună. PIB-ul SUA a crescut cu 1,7% în al doilea trimestru, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, mai mult decât s-a anticipat, în contextul în care Washingtonul a ajustat pentru prima dată în ultimele decenii metodologia de calcul. Unii analişti consideră că economia are potenţialul să avanseze cu până la 4% dacă autorităţile înlătură anumite bariere. Printre impedimente, Robert Heller, fost guvernator al băncii centrale americane, a enumerat restricţiile privind forajele după resurse pe terenurile statului, oamenii neangajaţi şi munţii de lichidităţi nepuse în circulaţie de companii.

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 02.08.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO