Business Internaţional

Dubaiul duce arhitectura la un nou nivel: turnurile rotative

24.04.2007, 14:56 236

Doua proiecte, un complex de apartamente de 30 de etaje anuntat anul trecut si un hotel, anuntat recent, se vor roti in jurul propriilor axe. Ocupantii acestor turnuri vor avea parte de o perspectiva care se schimba in mod constant, scrie cotidianul The Wall Street Journal.
Este greu de spus daca aceste proiecte au sanse de a se materializa. Avand in vedere totusi ceea ce s-a construit deja in Dubai, totul pare posibil atata timp cat pretul petrolului se mentine la un nivel ridicat.
Dubai, parte a Emiratelor Arabe Unite, a devenit un teren propice pentru arhitecti, dezvoltatorii extrem de bogati de aici aflandu-se in spatele unora dintre cele mai excentrice proiecte de cladiri din lume. Exista aici un arhipelag artificial in forma de harta a lumii, o cladire care va primi in curand titlul de cea mai inalta din lume si un hotel de lux subacvatic. Sa nu uitam nici partia de schi indoor si un lant de insule artificiale sub forma unei frunze de palmier.
Proiectele turnurilor rotative urmeaza campaniei de construire a urmatoarei cea mai inalta cladire din lume in Dubai. Supranumita "The Burj", sau simplu - Turnul, cladirea de 240 de etaje cu o inaltime de 1.000 de metri va prelua titlul de cea mai inalta cladire din lume de la Burj Dubai aflata acum in constructie, care va atinge 700 de metri in momentul in care va fi finalizata in 2009. Cladirea Burj va fi construita de Nakheel Properties din Dubai. Un purtator de cuvant al acesteia a refuzat sa comenteze, spunand numai ca se are in vedere "un turn mare".
Burj Dubai, proiectata de arhitectii Skidmore, Owings & Merrill din Chicago pentru Emaar Properties, va fi un hotel si condominium (spatii rezidentiale), fiind asteptat sa depaseasca cu 300 de metri cladirea Empire State Building din New York. In prezent, cea mai inalta cladire din lume este Taipei 101 din Taiwan, de 509 metri.
Totusi, inaltimea nu pare sa fie o provocare suficienta. In cadrul proiectului anuntat recent, arhitectul italiano-israelian David Fisher a imaginat un hotel pe 68 de niveluri cu etaje care se rotesc dupa preferintele ocupantilor. Din moment ce fiecare etaj se misca independent, forma cladirii se va schimba in mod constant. Nivelurile vor fi atasate unui centru traditional care va adaposti lifturile, scarile de incendiu si alte utilitati. Intre niveluri vor fi introduse turbine eoliene generatoare de electricitate.
Nivelurile nu se vor roti atat de rapid incat sa-i ameteasca pe ocupanti. "Este vorba de sase metri pe minut", spune Fisher. O miscare de rotatie va dura aproximativ 90 de minute.
Cladirea este dezvoltata de un grup ce include Kriston, un dezvoltator cu sediul in Atena; Gowealthy, o companie din Dubai, si Circle, detinuta de seicul Mejren bin Sultan.
Planul lui Fisher nu este primul de acest gen. Anul trecut, Dubai Property Ring, un developer local, se mandrea cu planuri legate de constructia unui turn-complex de unitati locative a carui miscare de rotatie urma sa fie generata de panouri solare.
Fisher critica acest proiect: "Este vorba despre un simplu cilindru care se roteste foarte lent in decursul unei saptamani. Forma ramane insa neschimbata. Cladirea noastra este mai mult decat un turn rotativ. Vorbim in acest caz de arhitectura dinamica".
Fisher estimeaza ca lucrarile de constructie la turnul sau vor incepe in sase luni si se vor incheia 22 de luni mai tarziu.
Arhitectul celuilalt turn rotativ, James Abbot din cadrul P & T Group cu sediul in Hong Kong, confirma faptul ca cladirea sa se va roti numai o data pe saptamana. "Scopul este unul pur functional", spune el, adaugand ca va depune cererile finale pentru autorizare in scurt timp.
Fisher, in varsta de 58 de ani, s-a nascut la Tel Aviv. El s-a mutat in Florenta si a devenit cetatean italian. Printre proiectele sale initiale se numara si cel nematerializat legat de o piata langa Zidul Plangerii din Ierusalim. Fisher este renumit pentru dezvoltarea "Leonardo da Vinci Smart Bathrooms", un sistem de bai prefabricate utilizate de hoteluri si statiuni turistice pentru constructia rapida de noi facilitati. El nu a mai proiectat pana acum o cladire inalta.
Totusi, Fisher a constituit o echipa formidabila din care face parte inginerul Leslie Robertson, cunoscut pentru proiectarea structurii inovatoare a Turnurilor Gemene din cadrul World Trade Center, care au fost distruse de teroristi in 11 septembrie, 2001. "Nu este ceva iesit din comun. Pentru mine, este un exemplu de maiestrie, de asamblare a tuturor partilor in asa fel incat totul sa poata fi construit rapid, fiabil si cu costuri reduse de intretinere", spune Robertson.
Ideea turnului rotativ i-a venit lui Fisher dupa analizarea unor condouri scoase la vanzare in Miami cu cativa ani in urma. El a observat preturile mai reduse pentru unitatile fara vedere la ocean. Zece zile mai tarziu in New York, o prietena de-a sa se lauda ca unitatea sa locativa era singura dintr-un turn care ar avea vedere si asupra raului Hudson si asupra East River. Fisher si-a notat imediat ideea si a obtinut in cele din urma un patent in Statele Unite in 2004.
Unii vad in aceste proiecte bizare un semn al unei apocalipse arhitecturale. "Unele dintre aceste cladiri merg catre absurd. Prin faptul ca sunt diferite, acestea pot fi fara sens, foarte scumpe si nu neaparat cu un aspect mai placut. Doar diferite", spune Eugene Kohn, din cadrul Kohn Pedersen Fox, o firma newyorkeza renumita pentru proiectele sale moderniste.
Carol Willis, fondatoare a Skyscraper Museum din New York, este optimista cu privire la viitorul Dubaiului. "Proiectele viitoare par sa se bazeze pe un plan consistent si inteligent de inventare a unui nou oras", spune ea. Willis mentioneaza investitiile guvernamentale masive in infrastructura si costurile reduse legate de forta de munca dintre factorii care ar putea face astfel de proiecte posibile.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO