Business Internaţional

După 20 de ani, în Germania decalajul economic dintre est şi vest încă se mai simte

Autor: Cristina Roşca

24.10.2010, 23:48 1754

Germania a ajuns o forţă economică atât de mare, încât atuncicând PIB-ul creşte este motiv de bucurie pentru toată Europa.Economia a avansat în trimestrul doi în cel mai rapid ritm de lareunificarea statului în urmă cu două decenii. Cea mai dezvoltatăeconomie de pe bătrânul continent a condus plutonul economiilor dinzona euro, ajutându-le să crească peste aşteptări. Produsul InternBrut al Germaniei a crescut cu 2,2% comparativ cu primele trei luniale anului, alimentând creşterea zonei euro până la 1%, cel maiputernic avans din ultimii patru ani. Creşterea economică anuală afost chiar mai puternică, de 3,7%, scrie presa străină.

Cu toate că din exterior nu se vede, Germania de Vest încă duce înspate fosta RDG. În est există astăzi regiuni înfloritoare, însăaltele suferă din cauza depopulării şi a ratei ridicate aşomajului. Germanii din est au îmbrăţişat reunificarea pentru că învest totul era mai bine. Astăzi situaţia nu pare diferită pentruei.
"Am plecat din est către vest pentru că diferenţele sunt încăvizibile, pentru că opor­tunităţile sunt mult mai atrăgătoare aici,la fel şi salariile", spune Achim Koenig, 32 de ani.

Diferenţele sunt vizibile
După ce zidul afost dărâmat, societatea şi economia estului au fost remodelate.Circa 14.000 de companii din fosta RDG au fost închise sauprivatizate în următorii cinci ani de la reunificare. Circa patrumilioane de slujbe au fost desfiinţate ca urmare a acestuiproces.
Astăzi tabloul se înfăţişează diferit. Oraşe mari precum Berlin,Dresda sau Leipzig şi-au dezvoltat culturi puternic antreprenorialecare încurajează start-up-urile şi în general activitateasectorului de business, scrie revista Bloomberg Businessweek. Aicişi piaţa muncii este relativ stabilă, în pofida crizei. În zonelerurale însă situaţia se schimbă. Mai mult, esticii consumă mai multdecât produc, iar diferenţa este de cel puţin 20%.
După '90 fosta RFG a investit în sora sa mai săracă circa 1.300 demiliarde de euro. Progresul este indiscutabil. În 2008, produsulnaţional brut per capita în est era 71% din cel al vesticilor,comparativ cu 67% în 2000, potrivit datelor guvernamentale.
Venitul disponibil a crescut la rândul său de la 60% din cel vesticla scurt timp după reunificare în 1991 la 78,6% în 2007, potrivitunui raport de cercetare al Institutului pentru Cercetare Economicăcu sediul la München. Rata şomajului este şi ea diferită de la estla vest. La începutul lunii octombrie 11,5% din forţa de muncăactivă din fosta RDG nu are o slujbă. Rata şomajului este aproapedublă faţă de vest. În 2003 însă, rata şomajului era de 20% în est,un nivel maxim istoric.
Mai mult, economiştii spun că este mai uşor să găseşti loc de muncăîn Germania fostă comunistă decât în California, unul dintrestatele americane cele mai afectate de criză.

Viitorul sună bine?
Cu toate acestea, tinerii germani "de la ră­sărit" spun şi astăzică vor să plece în vest după ce îşi termină studiile. ÎnFrankfurt/Oder - nu capitala financiară a Germaniei,Frank­furt/Main, ci oraşul de la graniţa cu Polonia - rataşomajului este alarmantă.
Aici tinerii când vorbesc despre unificarea ţării lor nu gândescistoric sau politic, ci economic. Ei vorbesc despre cariere, despreperspectivele de pe piaţa muncii. În 1990 populaţia oraşului era decirca 88.000 de persoane. Douăzeci de ani mai târziu numărulscăzuse cu circa 30.000, şi tendinţa ar putea continua.
Dacă muncitorii merg spre vest, investitorii vin în est. Motivaţide subvenţiile de la stat şi de forţa de muncă pregătită şi maiieftină, companii precum Volkswagen şi producătorul de chipsuriGlobalfoundries au deschis aici fabrici după 1990, fie eleconstruite de la zero sau preluate odată cu procesul deprivatizare.
Florian, 18 ani, spune că vrea să studieze inginerie auto, şi "astae posibil doar în vest". "Eu personal aş prefera să rămân în est",adaugă el.
Florian nu este singurul optimist. Un raport de cercetare făcutpublic anul trecut de institutul economic din Köln, arăta căGer­ma­nia de Est are nevoie de zece ani de dezvoltare economicăpentru a ajunge la nivelul celor mai sărace landuri din vest.Studiul estima că nu va dura mult până când landurile Saxonia deJos şi Schleswig-Holstein vor fi prinse din urmă. În landulThuringia, de exemplu, baza de producţie a crescut în medie cu 10%în fiecare an în ultimele două decenii. Şi în cazul landuluiBrandenburg, care înconjoară capitala Berlin, avansul a fost de 8%în medie pe an.
Mai mult, la jumătatea lui 2009, în mijlocul crizei financiare,guvernul anunţa că Germania de Est "ţine piept mai bine situaţiei".Acest lucru se datora faptului că numărul de IMM-uri este mai mareaici, iar acestea se dovedesc mai flexibile în timp de recesiune.Mai mult, comparativ cu jucătorii din vest, aceştia sunt mai puţindependenţi de exporturi.

Diviziunea se mai simte încă

n În perioada 1991-2003, Vestul aloca între 3 şi 5% din PIB-ulfostei RFG estului. Aici erau incluse şi transferurile dininteriorul sistemului social.
n După '90 fostul RFG a investit în sora sa mai săracă circa 1.300de miliarde de euro.
n Reunificarea a avut un efect dezastruos asupra economieiGermaniei de Est care a scăzut cu 15,6% în 1990 şi 22,7% în 1991.În aceeaşi perioadă economia vestului avansa cu peste 5%.
n PIB per capita în est reprezenta în 1991 doar 49% din cel dinvest. În 1995 raportul era de 66%, iar în 2004 de 67%.
n În 2008, produsul naţional brut per capita în est era 71% din celal vesticilor, comparativ cu 67% în 2000.
n Venitul disponibil per capita era în fosta RDG 63% din cel dinfosta RFG în 1991. În 2003 diferenţele se mai atenuaseră, raportulfiind de 82%.
n Raportul dintre salarii era chiar mai dramatic, de 34% în 1990,56% un an mai târziu şi 82% în 2004.
n Estul stătea însă mai bine la capitolul productivitate: 18,3%faţă de 0,7% în 1992. Situaţia s-a atenuat, chiar inversat întimp.
n Circa 14.000 de companii din fosta RDG au fost închise sauprivatizate în următorii cinci ani de la reunificare. Circa patrumilioane de slujbe au fost desfiinţate astfel.
n Rata şomajului este şi ea diferită de la est la vest. Laînceputul lunii octombrie 11,5% din forţa de muncă activă din fostaRDG nu are o slujbă.
n Rata şomajului este aproape dublă faţă de vest. În 2003 însă rataşomajului era de 20% în est, un nivel maxim istoric.

Estimarea de creştere economică a fostdublată
Guvernul german a îmbunătăţit proiecţia de creştere economicăpentru acest an, de la 1,4% la 3,4%, şi a majorat estimarea privindavansul Produsului Intern Brut din 2011 de la 1,6% la 1,8%.Estimările anterioare legate de evoluţia economiei în 2010 şi 2011au fost anunţate în luna aprilie. Germania profită din plin derelansarea economiei mondiale, în special de cererea puternicăpentru produsele exportate, a declarat ministrul Economiei, RainerBr¸derle. El a adăugat că revenirea se face simţită şi la nivelulcererii interne. Guvernul estimează că exporturile vor creşte cu15% în acest an, după un declin de 14% în 2009, an în care economiagermană a fost afectată sever de criza globală. În 2011,exporturile ar urma să avanseze cu 8%, în condiţiile în carecererea mondială va slăbi. Berlinul anticipează că numărul mediu alşomerilor se va situa la 2,9 milioane în 2011, faţă de 3,2 milioaneîn acest an şi 3,4 milioane în 2009. Mediafax.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO