Business Internaţional

Dupa ce au impins Grecia in bratele FMI, investitorii stau acum cu ochii pe Portugalia

Dupa ce au impins Grecia in bratele FMI, investitorii stau acum cu ochii pe Portugalia
26.04.2010, 23:07 25

Cei mai multi economisti sunt de parere ca, in pofidaproblemelor sale, Portugalia are mai multe sanse sa isi solutionezeproblemele fiscale decat Grecia si, mai mult, ei cred ca este putinprobabil ca statul iberic sa experimenteze o criza similara celei aelene.

Si oficialii Bancii Centrale Europene au negat speculatiilepotrivit carora criza bugetara s-ar putea extinde si in alte statedin zona euro.

"Nu exista niciun motiv economic pentru a vorbi despre ocontagiune", a spus membrul consiliului guvernator al BCE, EwaldNowotny.

Si presedintele BCE Jean-Claude Trichet spune ca "este evidentca Spania nu este Grecia" .

Randamentul pentru obligatiunile emise de statul portughez lazece ani a depasit la sfarsitul saptamanii trecute 5%, in cresterede la 4,6% la inceputul aceleiasi saptamani, deoarece investitoriiau inceput sa ceara prime mai mari pentru a se orienta spretitlurile de datorie ale statului, scrie Wall Street Journal.Randamentele sunt insa sub cele ale Greciei, care au ajuns la9,37%.

Dobanzile in crestere ale obligatiunilor portugheze reflectafaptul ca jucatorii de pe pietele financiare sunt mai exigenti cuverigile slabe ale zonei euro, dupa ce Grecia a trebuit sa treacaprintr-o criza fiscala dura.

Portugalia nu va experimenta o criza precum cea dinGrecia

Grecia si Portugalia, ale caror economii reprezinta mai putin de5% din Produsul Intern Brut al zonei euro, risca sa postezecresteri economice firave din cauza datoriilor publice mari, aproductivitatii scazute si a populatiilor imbatranite.

In ambele state, atat sectorul de business, cat si consumatoriiau datorii mari, motiv pentru care devin vulnerabili la socurileeconomice si la modificarile de preferinte ale investitorilor de lanivel mondial.

Cu toate acestea, temerile potrivit carora Portugalia ar puteaavea nevoie de un ajutor international similar celui primit deGrecia sunt spulberate.

Majoritatea analistilor si investitorilor cred ca acest lucru sedatoreaza nevoilor de creditare mai reduse si credibilitatii decare beneficiaza pe pietele financiare externe si in cadrul UE.

Portugalia nu "a fost retrogradata intr-o liga similara celei aGreciei", a spus Carsten Brzeski, economist la ING Bank dinBruxelles. Costurile de creditare ale Portugaliei ar putea creste,insa acest lucru nu va conduce la o criza a lichiditatilor, asa cums-a intamplat in cazul Greciei, completeaza Brzeski.

In cazul Greciei, randamentul obligatiunilor guvernamentale lazece ani a crescut la 8,7% saptamana trecuta, de la 7,4% insaptamana anterioara, motiv pentru care Grecia a decis sa activezemecanismul de creditare externa in valoare de 45 mld. euro de laUniunea Europeana si de la Fondul Monetar International.

Guvernul de la Lisabona trebuie sa imprumute circa 20 - 22 mld.euro de pe pietele de obligatiuni in acest an, mai putin dejumatate din suma de care are nevoie Grecia.

Spania nu este Grecia

Nici in cazul datoriei publice situatia nu este la fel de gravain cazul Portugaliei precum in cazul Greciei. Aici datoria publicaa fost de aproape 80% din PIB, in timp ce in cazul statului de laMarea Mediterana a depasit 110% din PIB anul trecut.

Portugalia nu este insa singurul stat vulnerabil din zona euro.Spania, a cincea economie europeana, se confrunta cu problemeeconomice. Aici rata somajului este principalul indicator-problema,depasind 20%. Datoria publica s-a situat anul trecut la 54% dinPIB, sub pragul de 60% stabilit de UE, insa este asteptata sacreasca in 2010. Costurile de creditare ale Spaniei au crescut inspecial din cauza deficitului bugetar de 11,2% din PIB, de aproape4 ori mai mare decat limita impusa de UE.

Germania pune conditii ca sa le dea banigrecilor

Obligatiunile grecesti s-au prabusit, randamentele titluriloremise de statul elen ajungand la cel mai ridicat nivel de dupa1998, pe fondul speculatiilor ca Germania ar putea refuza sagaranteze oferirea fondurilor salvatoare curand, scrie Bloomberg.Prima pe care investitorii o cer pentru a pastra titlurile la zeceani emise de Grecia in detrimentul bundurilor germane, consideratemai sigure, a atins pragul de 630 de puncte de baza (6,3%), dobandaajungand la peste 9%, dupa ce Financial Times a scris ca WolfgangSchaeuble, ministrul german de finante, a spus ca Grecia trebuie saisi puna la punct planurile pentru reducerea deficitului bugetar in2011 si 2012, si nu doar pentru acest an, pentru a putea obtineajutorul financiar international.

In conditiile in care asupra autoritatilor de la Atena se factot mai multe presiuni pentru a se grabi negocierile, Germania asubliniat ca statul trebuie sa incheie un acord cu FMI, ComisiaEuropeana si Banca Centrala Europeana pentru un program de trei aniinainte de aprobarea creditelor necesare Greciei pentru a-sifinanta datoriile scadente in acest an. La polul opus, ministrul definante elen spune ca discutiile Greciei cu Fondul MonetarInternational pe problema creditelor de urgenta menite sa finantezedatoria publica a statului decurg fara probleme.

George Papaconstantinou a spus ca Grecia nu va intampinaprobleme in ceea ce priveste finantarea datoriei, care a afectatintreaga zona euro. La sfarsitul saptamanii trecute Grecia a cerutactivarea mecanismului de finantare externa creionat de statele dinzona euro. Statul elen ar urma sa primeasca 45 mld. euro de laUniunea Europeana si FMI.

Ministrul canadian de finante, Jim Flaherty, a spus ca uniidintre membrii G20, printre care se numara si o serie de europeni,se tem ca pachetul salvator nu este "suficient" si doresc sa seasigure ca orice masura de salvare va fi un eveniment unicat.Cristina Rosca

Rogoff: Si alte tari europene vor cere bani de laFMI

Grecia nu va fi probabil ultima tara din zona euro care va aveanevoie de un ajutor financiar din partea Fondului MonetarInternational, economiile Irlandei, Spaniei si Portugaliei fiind"in mod evident vulnerabile", a declarat Kenneth Rogoff (foto),profesor in cadrul Harvard, citat de Bloomberg.

"Vom avea probabil nevoie de un program FMI in cel putin inca otara din zona euro in urmatorii doi-trei ani", a declarat Rogoff,fost economist-sef in cadrul FMI. "Reducerile bugetare necesare inmulte tari din Europa sunt profunde". In acelasi timp, Rogoff seasteapta ca FMI sa acorde mai multe fonduri Greciei pe langa cele15 miliarde de euro oferite in prezent.

Randamentele obligatiunilor portugheze, spaniole si irlandeze auurcat saptamana trecuta, investitorii punand la indoialacapacitatea acestor tari de a-si reduce deficitele bugetare si aevita soarta Greciei.

"Mizele Europei sunt foarte mari, in conditiile in care tarilede aici vor sa evite contagiunea", a declarat Rogoff, care in 2008a anticipat colapsul unor mari banci americane.

Orice pachet financiar avand drept tinta Spania ar fi mult maiamplu decat cel oferit Greciei, avand in vedere dimensiuneaeconomiei spaniole. Desi datoria spaniola ca parte din PIB sesitueaza la 53,2%, comparativ cu 115,1% in cazul Greciei, aceastaare totusi o valoare de 560 de miliarde de euro, peste dubluldatoriei Greciei. Irlanda are datorii de 105 miliarde de euro, sau64% din PIB, iar Portugalia 126 de miliarde de euro, 76,8% din PIB.Catalina Apostoiu

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO