Business Internaţional

Dupa cinci ani, actiunile tehnologice se intorc in prim-plan

11.03.2005, 00:00 10

Economii stranse intr-o viata au fost injumatatite. La cinci ani de la marea iluzie denumita "actiunile tehnologice", multe s-au schimbat si totul a ramas la fel, scrie Wall Street Journal Europe.


Indicele Nasdaq Composite, care monitorizeaza majoritatea actiunilor tehnologice, este cu 59% mai jos decat valoarea record de 5.048,62 inregistrata in martie 2000. Cisco Systems este acum la nivelul de 75% din maxim. Microsoft este la jumatate. JDS Uniphase, care avea candva una din cele mai mari capitalizari pe piata, a cazut cu 98%.


Spre ce se orienteaza acum investitorii care anticipeaza o piata in crestere si vor sa mizeze pe cresteri rapide? Spre actiuni tehnologice.




Scenarii diferite pentru viitor


"Daca lumea nu se va rasturna, vom ajunge inapoi la acele maxime", spune managerul fondului Colombia Acorn Fund. "Dar cine stie peste cat timp?"


Maximele actiunilor tehnologice pot fi comparate cu evolutia aurului in anii '80. Metalul galben a atins nivelul record de 873 dolari (654,5 euro) uncia in ianuarie 1980 dupa ce si-a dublat pretul in anul precedent din cauza ingrijorarilor cu privire la o posibila accelerare a inflatiei. In iunie 1982 pretul metalului a cazut sub pragul de 300 de dolari (224,9 euro) uncia si nu a depasit de atunci valoarea de 510 dolari (382,2 euro) uncia.


"Nu mai e o fascinatie. E un chin sau o dependenta", spune Pip Coburn, strategist la UBS. El vede totul prabusindu-se inca o data.


La fel cum au actionat prima data, investitotii tind si acum sa urmareasca actiunile tehnologice cat timp piata e in crestere si renunta la ele cand apar corectii. Spre mirarea multor investitori care au fost afectati de colapsul actiunilor tehnologice, acestea au jucat un rol foarte important in majoritatea timpului cresterii actuale. Nu inseamna insa ca investitorii au revenit la naivitatea anilor '90, cand situatiile financiare raportate de companii nu erau luate in calcul decat sporadic.


In anii '90, speculatiile conform carora febra Internetului va impulsiona cererea pentru companiile din domeniul calculatoarelor a sustinut raliul indicelui Nasdaq. Iluzia a fost spulberata in momentul in care optimismul s-a dovedit a fi excesiv. Unele companii au fost declarate falimentare. Mai mult de 7.600 miliarde dolari s-au pierdut.




Actiunile tehnologice, supraevaluate si astazi


Poate si mai surprinzator, cu toate ca actiunile tehnologice au ramas mult in urma maximelor din 2000, acestea se tranzactioneaza in continuare la preturi prea mari in comparatie cu restul pietei, apreciaza Colburn.


Pe toate pietele lumii, continua el, actiuni importante din domeniul tehnologic se tranzactioneaza la preturi de 21 de ori mai mari fata de profitul estimat de specialisti pentru anul in curs. Alte actiuni la fel de importante se tranzactioneaza la preturi de numai 15 ori mai mari decat profiturile previzionate. Aceasta inseamna ca investitorii platesc in medie cu aproximativ 40% mai mult pentru potentialul de crestere al companiilor din domeniul tehnologic fata de potentialul celorlalte societati.


Unii investitori sunt de parere ca inovatiile tehnologice continue vor imprima un nou suflu actiunilor ajutandu-le sa se mentina sus si in viitor. Acesta este genul de sperante care sustine grupul actiunilor tehnologice atunci cand piata este in crestere.


Anul trecut, cand preturile in crestere ale petrolului au imprastiat ingrijorare pentru investitiile din domeniul noului val tehnologic, actiunile tehnologice au urmat piata. Companiile petroliere au fost marii castigatori. Insa in ultimele trei luni asteptarile investitorilor s-au modificat si preturile actiunilor petroliere au inceput sa scada. Care au fost marii castigatori atunci? Actiunile tehnologice.


Acum, in ciuda inceputului de an mai slab al indicelui Nasdaq, unii analisti sunt de parere ca o revenire este foarte aproape. Actiunile companiile din domeniul calculatoarelor au trecut pe un trend crescator. Acestea tind sa creasca la inceputul fiecarei perioade de revenire a actiunilor tehnologice, sustine Russ Koesterich, strategist la State Global Markets din Boston. Unii investitori profesionisti care au vandut actiuni tehnologice cu cateva saptamani in urma acum cumpara inapoi, continua Koesterich, in cautarea de actiuni care sa beneficieze de pe urma unui dolar slab si ale caror companii sa nu consume prea mult petrol.


Privind spre viitor, el este insa de acord cu Colburn asupra imposibilitatii mentinerii unui ritm de crestere constant. "Nu cred ca actiunile importante pe care investitorii le cunosc si le simpatizeaza mai merita sa fie tranzactionate la un pret peste media pietei. Cred ca vor trece mai mult de 15 ani pana indicele Nasdaq Composite va atinge nivelurile record din 2000", afirma acelasi Koesterich.


Indicele Dow Jones Industrial a avut o evolutie asemanatoare cu Nadaq Composite. I-au trebuit mai mult de 25 de ani pentru a recastiga pozita maxima atinsa in 1929. Dow Jones Industrial a cazut cu 90% inainte de a atinge minimul din iulie 1932 si nu a depasit pragul maxim pana in noiembrie 1954.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO