Business Internaţional

Dupa doua saptamani consecutive de crestere, dolarul atinge un record de doi ani

14.11.2005, 17:52 8

Dolarul a atins un maxim record al ultimilor doi ani fata de moneda europeana (1,1670 dolari/euro) datorita speculatiilor ca diferenta dintre rata dobanzii de referinta din Statele Unite si Europa se va accentua in continuare, scrie Bloomberg.

Moneda americana s-a apreciat a doua saptamana consecutiv chiar daca deficitul comercial american a atins un nivel record.

Dolarul a crescut cu 15% fata de euro si yenul japonez in acest an dupa ce banca centrala americana (Fed) a crescut rata dobanzii de referinta de sapte ori in timp ce Banca Centrala Europeana (BCE) si Banca Japoniei au mentinut ratele.

"Estimam ca trendul de apreciere a dolarului va continua", spune Brian Garvey, strategist la banca State Street din Boston.

Saptamana trecuta, dolarul s-a apreciat cu 0,7% la un curs de 1,1733 de dolari/euro. Vineri a atins nivelul de 1,1670, cea mai buna cotatie din 13 noiembrie 2003.

Moneda americana a pierdut 0,3% la 118,04 yeni/dolar in coborare de la recordul de 26 de luni.

Evolutia dolarului forteaza directorii de strategie valutara sa isi revi-zuiasca previziunile, dupa ce la inceputul anului estimasera o scadere a monedei americane.

Bancile UBS si Goldman Sachs si-au refacut previziunile, iar Lehman Brothers a spus ca investitorii ar trebui sa parieze in continuare pe aprecierea dolarului.

"Intarirea dolarului a rezultat din rata dobanzii de referinta care este in favoarea monedei americane asociata cu disponibilitatea investitorilor globali de a risca pe pietele straine", crede Daniel Katzive de la UBS.

Fed a majorat pe 1 noiembrie costul imprumuturilor cu 0,25 puncte procentuale la 4%, a douasprezecea crestere consecutiva din iunie 2004. Banca Japoniei a mentinut rata dobanzii la aproape zero din 2001, iar BCE tine de peste doi ani rata la 2%.

Cei care decid politica monetara in SUA vor creste dobanda si anul viitor, la un nivel de 4,75% pana in iunie, conform celui mai recent sondaj realizat de Bloomberg printre economisti. Estimarile sunt cu 0,25% mai mari decat previziunile de luna trecuta.

Diferenta dintre beneficiile aduse de titlurile de trezorerie amercane cu scadenta la 10 ani si obligatiunile germane a atins nivelul de 1,25 de puncte procentuale pe 25 octombrie, cea mai mare diferenta din 1999, conform datelor Bloomberg.

UBS, traderul numarul doi din lume de valute straine, a majorat estimarile pe o luna si pe trei luni legate de evolutia dolarului la 1,15 dolari/euro de la 1,22 de dolari/euro, respectiv 1,24 de dolari/euro. In ianuarie, UBS previzionase ca dolarul se va deprecia la 1,4 dolari/euro pana la sfarsitul anului, iar in aprilie Goldman estimase un curs de 1,4 dolari/euro si de 95 de yeni/dolar pana in decembrie.

Daca banca Lehman estimase in ianuarie ca dolarul va termina anul la 1,4 dolari/euro, pe 28 octombrie si-a modificat previziunile la 1,18 dolari/ euro.

Deficitul comercial al Statelor Unite, adica valoarea cu care importurile depasesc exporturile, s-a majorat la 66,1 miliarde de dolari (53,13 miliarde de euro) in septembrie, de la 59,3 miliarde de dolari (50,36 de miliarde de euro) cu o luna in urma.

Euro a continuat sa scada desi oficialii Bancii Centrale Europene (BCE) au semnalat continuu problemele legate de inflatie.

"Prevenirea este mai buna decat tratamentul aplicat dupa", a spus Klaus Liebscher, membru in consiliul BCE. cristina.marina@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO