Business Internaţional

După Elveţia, şi Germania vrea limitarea remuneraţiilor „exorbitante“ ale şefilor de companii

Martin Winterkorn, CEO-ul Volkswagen, a fost în 2011 cel mai bine plătit executiv german, primind 17,5 milioane euro. Suma a stârnit critici la nivel naţional. Sursa foto: AFP

Martin Winterkorn, CEO-ul Volkswagen, a fost în 2011 cel mai bine plătit executiv german, primind 17,5 milioane euro. Suma a stârnit critici la nivel naţional. Sursa foto: AFP

Autor: Ioana Nita, Bogdan Cojocaru

14.03.2013, 00:05 483

Coaliţia de guvernământ din Ger­mania intenţionează să dea prin lege investitorilor un control mai mare asupra plăţilor executivilor, aceasta fiind cea mai recentă iniţiativă luată de politicienii europeni ca răspuns la ne­mulţumirea populaţiei în privinţa bonu­surilor pe care le consideră prea gene­roase primite de directorii de companii, scrie The Wall  Street Journal.

Măsura vine după ce elveţienii au votat printr-un referendum organizat duminică pentru limitarea salariilor şi bonusurilor acordate şefilor de companii şi după ce liderii UE au convenit ca bonusurile bancherilor să fie limitate la maxim dublul salariului fix, dacă aceasta este acceptată de acţionari.

Iniţiativa politicienilor germani ar reprezenta extinderea controlului sala­rial în Europa deoarece în Germania îşi au sediul central unele dintre cele mai mari companii de pe continent, precum producătorul auto Volkswagen, cel mai mare din Europa, gigantul industrial Siemens şi Deutsche Bank, cea mai mare bancă europeană. „Vom încerca să impunem transparenţă şi să regle­mentăm sistemul de acordare a bo­nusurilor şi compensaţiilor pentru ca acestea să nu ajungă la sume exor­bitante“, a declarat Michael Grosse-Broemer, politician în cadrul coaliţiei de centru-dreapta conduse de cancelarul Angela Merkel. El a adăugat că remuneraţia executivilor ar trebui să fie limitată pentru a fi „acceptată de societate“.

Cu toate că economia germană, motorul de creştere al Europei, a avut o evoluţie pozitivă chiar şi în timpul crizei datoriilor care a afectat majoritatea ţărilor din UE, lărgirea decalajului dintre bogaţi şi săraci ridică probleme în privinţa echităţii sociale.  Compensaţiile primite de bancheri şi de şefii compa­niilor au ajuns un simbol al avariţiei corporaţiilor, iar acest lucru a dus la solicitarea unor controale mai stricte.

Comparativ cu SUA, unde un CEO poate câştiga 50 milioane dolari sau chiar mai mult, executivii din Germania sunt plătiţi mai modest. Cel mai bine plătit şef de companie din Germania în 2011 a fost Martin Winterkorn, CEO-ul Volkswagen, care a primit 17,5 milioane euro, sumă ce a stârnit critici la nivel na­ţional. Din această cauză, în februarie Volks­wagen a decis să limiteze com­pen­saţiile managerilor de top, oferindu-le bonusuri doar atunci când profitul anual depăşeşte cinci miliarde euro.

În 2012, bonusul lui Winterkorn a fost limitat la 6,75 milioane euro şi la fel va fi şi anul acesta.

Proiectul de lege, care ar putea fi aprobat de parlamentul german până la vară, va acorda acţionarilor puterea de a decide asupra nivelului bonusurilor, dar nu va presupune o limită impusă de stat privind salariile executivilor.

Elveţia ar putea avea într-un an una dintre cele mai duri legi privind remuneraţiile directorilor

Propunerea Germaniei vine după ce 68% din elveţienii care au participat duminică la referendum au votat ca acţionarii companiilor listate la bursă să aibă dreptul de a bloca pachetele salariale ale conducerii, precum şi plata unor sume mari la instalarea sau plecarea managerilor.

În cazul în care executivii nu vor respecta regulile, aceştia riscă pedepse cu închisoarea de până la trei ani. Iniţiativa aparţine politicianului şi omului de afaceri eleveţian Thomas Minder, scrie The Guardian.

Guvernul elveţian s-a opus propunerii lui Minder, dar în urma rezultatului referendumului va trebui să elaboreze un proiect de lege pe care să îl prezinte parlamentului, proces ce ar putea dura un an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO