Business Internaţional

După expirarea mandatului, guvernatorul Băncii Ungariei va trece în slujba „duşmanului“ guvernului

Guvernatorul Băncii Ungariei Andras Simor. El a fost criticat de premierul Viktor Orban pentru că nu i-a susţinut politica de stimulare a economiei. AFP/Mediafax Foto

Guvernatorul Băncii Ungariei Andras Simor. El a fost criticat de premierul Viktor Orban pentru că nu i-a susţinut politica de stimulare a economiei. AFP/Mediafax Foto

Autor: Bogdan Cojocaru

03.02.2013, 19:26 836

Guvernatorul băncii centrale a Ungariei Andras Simor, duşmanul nedeclarat al premierului Viktor Orban, va prelua un post de manager la Erste Bank Ungaria după ce îi va expira mandatul, pe 3 martie, scrie Magyar Nemzet.

Publicaţia notează că Simor „a mai lucrat înainte pentru austrieci“, el fiind unul dintre fondatorii şi directorul executiv al diviziei ungare a băncii istorice Creditanstalt după căderea regimului comunist. Simor a fost, de asemenea, manager al unităţii locale a Deloitte, una dintre cele mai mari firme de audit din lume. De aici, el a venit la banca centrală, fiind numit în funcţia de guvernator de premirul de atunci, socialistul Ferenc Gyurcsany.

În prezent, director executiv la Erste Bank Ungaria este, din iunie 2011, Radovan Jelasic, scrie Portfolio.hu. El a fost ales în 2000 în poziţia de viceguvernator al băncii centrale a Iugoslaviei/Serbiei şi a rămas pe acest post până în 2010. Jelasic şi-a început cariera de bancher la Deutsche Bank, în prezent cea mai mare bancă din lume în funcţie de active.

Jelasic a jucat un rol principal în conso­lidarea sistemului bancar şi de asigurări din Serbia, în întărirea structurilor de supraveghere şi de reglementare din această ţară şi în negocierile Belgradului cu instituţiile financiare internaţionale.

Sub conducerea lui Simor, banca centrală a fost criticată constant de guvernul lui Orban pentru politicile monetare insuficient de relaxate pentru a susţine economia.

Premierul şi partidul de guvernământ Fidesz au afirmat că banca ar fi trebuit să re­ducă mai mult şi mai rapid dobânda de politică monetară şi să adopte măsuri monetare mai puternice. Guvernul a redus chiar influenţa lui Simor în deciziile băncii prin introducerea unor persoane loiale Fidesz în consiliul care stabileşte deciziile de politică monetară. Instituţiile europene şi BCE l-au acuzat pe Orban că subminează independenţa băncii centrale.

Favorit pentru preluarea postului de preşedinte al MNB este actualul ministru al economiei Gyorgy Matolcsy, „vârful de lance“ al guvernului ungar în politicile economice neconvenţionale.

Orban duce o luptă de uzură şi cu băncile, care critică decizia guvernului de a suprataxa industria bancară în efortul de a forţa sectorul să participe la stimularea economiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO