Business Internaţional

Dupa petrol si gaze, Rusia vrea profituri mari si din resursele metalifere

13.09.2007, 13:49 76

Din momentul in care Vladimir Putin s-a instalat la Kremlin, resursele de petrol si gaze naturale au devenit principalele motoare ale regenerarii economiei rusesti, creand o noua generatie de miliardari rusi.
Insa, recent, resursele metalifere au devenit ultima "mina de aur" a economiei ruse. Dezvoltarea industriei metalifere a fost bine primita de catre investitori, dar a produs neliniste in randul analistilor straini din domeniul securitatii. Acestia din urma se tem ca Rusia isi va folosi uriasele resurse minerale ca pe un instrument de presiune in actiunile sale diplomatice.
Productia ridicata a fabricilor din China si India a determinat o crestere de 64% a pretului nichelului, acesta ajungand la peste 24.000 de dolari (17.500 de euro) pe tona, ceea ce a dus la dublarea profitul companiei miniere Norlisk Nickel. Salariile celor de la Norlisk au crescut cu 40% in aprilie, un angajat al companiei castigand aproximativ 1.500 de dolari (1.100 euro) pe luna, de trei ori mai mult decat salariul mediu pe economie.
Dar marii beneficiari de la Norlisk sunt cei doi actionari care detin peste 40% din companie, Vladimir Potanin si Mikhail Prokhorov. Anul trecut, averea personala a celor doi s-a dublat, ajungand la peste
13,5 mld. dolari (9,9 mld. euro) fiecare, conform clasamentului revistei Forbes.
Prin Norlisk cei doi controleaza jumatate din productia mondiala de paladiu, folosit in procesul de conversie catalitica, si o cincime din productia de nichel, element crucial in obtinerea otelului inoxidabil.
Nu doar pretul nichelului a crescut, ci si cele ale altor metale produse in Rusia. Pretul cuprului a inregistrat o crestere de peste 30% anul acesta, iar cel al aluminiului de aproximativ 36%. Pretul minereului de fier s-a dublat in ultimii trei ani. In acelasi timp, pretul redus al electricitatii si salariile mici au adus companiilor miniere rusesti profituri mai mari decat au inregistrat competitorii lor externi.
Industria miniera ruseasca are putini competitori. O legenda locala spune ca in momentul in care Dumnezeu a imprastiat bogatiile acestei lumi, ajungand la Norlisk i-au ingetat mainile si a scapat tot ce avea.
Profiturile mari inregistrate de companiile rusesti au dus la un val de achizitii. Din cele
9,5 mld. dolari (6,9 mld. euro) cheltuite de rusi pentru achizitii, 84% au venit din partea companiilor miniere.
In iunie, Norlisk a preluat controlul asupra companiei Canadiene LionOre in urma unei tranzactii de 6,4 mld. dolari (4,7 mld. euro). Aceasta afacere a adaugat in portofoliul companiei resurse de nichel si unitati de procesare in Australia, Africa de Sud si Botswana.
De asemenea, Norlisk detine controlul si asupra Stillwater Mining of Montana, singura companie americana care exploateaza resurse de platina si paladiu.
Creata pentru a intari economia Uniunii Sovietice a lui Stalin, compania Norlisk Nickel - asemenea altor giganti economici rusi - a fost vanduta, pentru un pret derizoriu, de presedintele Boris Eltin unor oameni de afaceri apropiati de cercurile politice.
Dar analistii ii apreciaza pe Potanin si Prokhorov pentru ca au reusit sa transforme un colos ingropat in datorii intr-o companie multinationala moderna. Compania detine mine si unitati de prelucrare in opt tari si are zeci de mii de angajati in toata lumea.
Iar Norlisk nu este decat unul dintre gigantii rusi ai industriei metalifere.
Mai mult de 12% din productia mondiala de aluminiu este furnizata de UC Russian Aluminum, unul dintre cei mai mari producatori mondiali de metale des intrebuintate. Rezervele si minele de uraniu detinute de statul rus totalizeaza 20% din productia mondiala. O companie miniera, detinuta de divizia de export a statului, Rosoboronexport, este cel mai mare producator mondial de titan. Fara titanul produs de compania ruseasca VSMPO-Avisima, Boeing 787 si Airbus A350 nu ar fi putut fi construite, considera expertii.
In Vest exista o anumita ingrijorare privind posibilitatea ca Rusia sa foloseasca piata produselor metalifere pentru a-si intari pozitia de putere mondiala.
Prokhorov a promis ca, la sfarsitul acestui an, va vinde actiunile sale la Norlisk lui Potain. In urma acestei tranzactii Potain va detine 52% din actiunile companiei.
Retragerea lui Prokhorov de la conducerea companiei a fost anuntata in urma retinerii acestuia de catre politia franceza, intr-o statiune de schi din Alpi, fiind suspectat de implicare intr-o retea de prostitutie. In cele din urma acuzatiile au fost retrase, dar incidentul a devenit un subiect foarte mediatizat de ziarele de scandal din Rusia si nu numai. El a parasit postul de director executiv al companiei in aprilie. Compania a declarat ca Prokhorov planuia de mult timp sa se retraga, dar analistii suspecteaza ca autoritatile de la Kremlin s-au folosit de incidentul din Franta pentru a-l forta pe Prokhorov sa plece din companie.
"Norlisk este una din cele mai importante companii rusesti unde statul nu detine un procent semnificativ din actiuni", a declarat Chris Weafer, director la Alpha Bank din Moscova. Dar situatia s-ar putea schimba.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO