Business Internaţional

După Polonia, şi Spania se gândeşte să lanseze magazine de stat pentru a stăvili creşterea inflaţiei alimentare

După Polonia, şi Spania se gândeşte să lanseze...

Autor: Catalina Apostoiu

17.05.2023, 21:50 3169

În condiţiile în care preţurile mâncării sunt aşteptate să rămână foarte ridicate în restul anului, un partid politic spaniol a propus lansarea unui lanţ de supermarketuri publice pentru a aduce sub control scumpirile, scrie Euronews.

Podemos, un partid minoritar de stânga din coaliţia socialistă de gu­ver­nare, speră că ideea va prinde, du­pă ce aceasta a declanşat dez­bateri vii.

Preţurile alimentelor din Spania au atins un maxim record în fe­bruarie, urcând cu 16,6% în termeni anuali. Iar preţurile nu au scăzut prea mult de atunci în pofida reducerii TVA-ului la unele alimente de bază de către guvernul spaniol.

De aceea, Podemos a lansat acest plan, însă părerile spaniolilor sunt împărţite.

Javier Ortega, un economist din Madrid, se declară îngrijorat că a­ceas­tă propunere va ajunge să afec­teze buzunarele spaniolilor. „Este adevărat că ar ajunge să reducă pre­ţurile din supermarketuri, însă con­tribuabilii sunt întotdeauna cei care plătesc într-un final mai mult pentru a compensa pierderile generate de companiile publice“.

Podemos respinge aceste argu­mente şi susţine crearea de super­mar­keturi publice. „În Spania, secto­rul alimentar a majorat preţurile în mod abuziv. Scumpirile nu pot fi justificate doar prin inflaţie,“ spune Maria Teresa Perez, membră a par­tidului.

„Precios Justos“, în traducere „Preţuri Corecte“, va fi numele com­paniei de stat. Aceasta se va extinde treptat. Ideea este de deschidere a primelor 1.000 de unităţi în munici­pa­lităţi cu peste 20.000 de locuitori.

Podemos acuză supermarke­turile private că speculează cu preţul alimentelor şi au un comportament lacom. Privitor la planul său, partidul spune că efortul economic va fi suportat din bugetul public, dar nu a făcut calculele încă.

Oficialii acestuia susţin că be­neficiile vor depăşi cos­turile pentru că vor fi create până la 50.000 de noi locuri de muncă. Planul va ajuta şi companiile mici printr-o alianţă în cadrul căreia lanţul de stat ar acţiona ca distribuitor pentru acestea.

Principala asociaţie a producă­torilor şi distribuitorilor consideră însă planul rupt de realitate.

Ideea nu este nouă. Unii experţi sugerează că propunerea Podemos este inspirată de o măsură lansată de Hugo Chavez în Venezuela, un lanţ de supermarketuri condus de minis­terul pentru agricul­tură. Ideea a eşuat acolo la opt ani de la lansare.

În Europa, Spania nu este prima ţară care analizează această opţiune.

Polonia a luat-o în considerare cu trei ani în urmă, când guvernul ţării a propus crearea unui lanţ de stat de magazine alimentare pentru a-i ajuta pe fermieri.

Liderul de facto al Poloniei, Jaroslaw Kaczynski, a anunţat atunci un plan de a cumpăra cel mai mare lanţ de magazine alimentare al ţării, Zabka, în cadrul eforturilor de „repolonizare“ a economiei locale.

La începutul anului trecut, Polonia a fuzionat mai multe companii agricole de stat într-un singur grup într-o încercare a guvernului de stabilizare a preţurilor alimentelor, creşterii rezervelor şi câştigării independentţei de producători străini.

Şi România a anunţat un plan de reintroducere a unui lanţ de stat de retail denumit Unirea la trei decenii după prăbuşirea comunismului. Planul a fost însă abandonat din cauza pandemiei, iar ministerul agriculturii a cerut timp pentru implementarea acestuia.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO