Business Internaţional

După semnarea pactului fiscal, Germania vrea o Constituţie europeană

După semnarea pactului fiscal, Germania vrea o Constituţie europeană

Guido Wester­welle, ministrul german al afacerilor externe

Autor: Bogdan Cojocaru

12.03.2012, 00:05 389

Germania vrea să reînvie dezba­terile privind crearea unei constituţii europene cu scopul de a da Uniunii Europene o putere de luptă mai mare contra riscurilor financiare şi pentru a-i permite blocului să contrabalanseze influenţa în creştere a economiilor emergente, a declarat ministrul german al afacerilor externe Guido Wester­welle.

Ideea germană a primit însă răspunuri mixte din partea liderilor europeni, scrie presa internaţională.

Pentru Westerwelle, Tratatul de la Lisabona, semnat în 2007 după res­pingerea cu doi ani mai înainte a unei constituţii europene de către Franţa şi Olanda, nu îmbunătăţeşte suficient structurile de decizie europene, scrie Les Echos. "Trebuie să deschidem un nou capitol în istoria politicii europene. Avem un tratat bun, dar avem nevoie de o constituţie", a afirmat ministrul.

Guvernul german a încercat fără succes anul trecut să modifice Tratatul de la Lisabona, însă anul acestea a obţinut din partea şefilor de state din 25 din cei 27 de membri ai UE semnarea unui pact fiscal prin care se înăspreşte disciplina bugetară în spaţiul comunitar.

Pactul, care nu a fost semnat de Cehia şi Marea Britanie, prevede introducerea în constituţiile statelor a unor limite pentru gradul de îndatorare.

Franţa a încurajat de această dată ideea Germaniei.

"Cred că a venit timpul să ne gândim dacă nu la o nouă constituţie, atunci la îmbunătăţirea procedurilor de funcţionare a zonei euro, la o guver­nanţă mai bună în zona euro. Sunt convins că odată ieşiţi din criză - şi vom ieşi din ea -, va trebui să mergem mai departe cu integrarea europeană", a afirmat ministrul francez de externe Alain Juppe, citat de Thomson Reuters.

Germania va organiza la Berlin pe 20 martie un seminar pe tema unei constituţii europene, a declarat un diplomat din UE. Guvernul german speră că întâlnirea va atrage miniştri de externe din nouă state, respectiv Germania, Belgia, Franţa, Italia, Olanda, Polonia, Portugalia, Spania şi Danemarca. Juppe a spus că va participa dacă va găsi loc în agendă.

Însă ministrul de externe suedez Carl Bildt a declarat că au fost deja suficiente discuţii despre o constituţie în UE, iar politicile comune sunt o modalitate mai bună de a uni blocul comunitar.

"Nu cred că prioritatea UE în acest moment este de a stârni noi dezbateri despre constituţie. Am avut zece ani de discuţii referitoare la un tratat şi aş fi mai fericit dacă m-aş concentra mai mult pe politici. Alternativa este să obţinem o uniune mai strânsă. În­cercarea de a iniţia noi discuţii cred că riscă să ne ducă în direcţia opusă", a menţional Bildt.

Irlanda a anunţat deja că va supune unui referendum ratificarea pactului fiscal.

Irlandezii au respins, într-o primă fază, Tratatul de la Lisabona.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO