Business Internaţional

Dupa SUA, si Anglia da semne de revenire: Productia si serviciile din Marea Britanie au crescut

Dupa SUA, si Anglia da semne de revenire: Productia si serviciile din Marea Britanie au crescut
05.08.2009, 16:59 19

In Marea Britanie, sectorul serviciilor a inregistrat cea mai pronuntata crestere din ultimul an si jumatate, iar sectorul productiei a consemnat un avans neasteptat, iar preturile locuintelor au urcat, sporind semnalele privitoare la relaxarea celei mai severe recesiuni dintr-o generatie, scrie Bloomberg.

Un indice al serviciilor a urcat la 53,2 puncte in luna iulie, de la 51,6 puncte in iunie. Productia fabricilor a inregistrat in mod neasteptat in iunie cea mai puternica crestere din ultimul an si jumatate. Productia a avansat cu 0,4% fata de luna anterioara, a anuntat Biroul National de Statistica. Economistii anticipasera un declin de 0,1%, conform unui sondaj Bloomberg.

Productia fabricilor se situeaza cu 11,7% sub nivelul de anul trecut. O serie de date sugereaza ca sectorul productiei ar putea creste in continuare. Productia industriala totala a avansat cu 0,5% in iunie fata de luna anterioara, cea mai solida rata de crestere din octombrie 2007.

Economia s-ar putea intari si in alte sectoare. Divizia Halifax a Lloyds Banking Group a anuntat ca preturile locuintelor au inregistrat o crestere de aproape doua ori mai mare decat anticipasera economistii luna trecuta.

Rapoarte recente au indicat in acelasi timp o crestere a increderii consumatorilor. Conform Nationwide Building Society, increderea consumatorilor a crescut cu un punct luna trecuta, pana la 60 de puncte, cel mai ridicat nivel din mai mult de un an.

Lira sterlina a atins cea mai ridicata valoare din luna octombrie in urma rapoartelor recente, publicate cu o zi inainte ca strategii bancii centrale sa-si anunte decizia privitoare la extinderea planului de achizitionare de obligatiuni.

In cursul zilei de ieri lira sterlina s-a tranzactionat la un curs de 1,7010 $/lira sterlina. 

"Toate aceste date sugereaza ca Marea Britanie va inregistra o evolutie pozitiva in trimestrul trei", a declarat James Knightley, economist in cadrul ING Financial Markets.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO