Business Internaţional

După SUA şi Germania, şi Marea Britanie va analiza mai strict achiziţiile făcute de companii chineze

După SUA şi Germania, şi Marea Britanie va analiza mai...

Autor: Catalina Apostoiu

25.07.2018, 00:05 182

Preluările de către investitori străini ale companiilor britanice vor fi analizate cu un ochi mai sever de către guvernul ţării dacă acestea stârnesc temeri privind securitatea naţională, relatează Financial Times.

Noile măsuri vor fi aplicate şi în cazul companiilor foarte mici şi chiar dacă tranzacţia implică doar achiziţia unui activ, proprietate intelecutală sau deţinere.

„Aceste propuneri vor asigura că dispunem de garanţiile adecvate pentru protecţia securităţii noastre naţionale, în timp ce economia va rămână pro-business şi deschisă unor niveluri ridicate de investiţii străine pe viitor“, a declarat Greg Clark, secretarul de stat britanic pentru sectorul de business.

Schimbările vin pe fondul temerilor în creştere ale aliaţilor NATO că tehnologii vitale sunt achiziţionate în mod sistematic de către rivali din Vest, în special China.

Oficialii britanici cred că modi­ficările vor fi urmate de o creştere semnificativă a numărului de „inter­venţii“ făcute pe motive de securitate naţională, de la aproximativ una pe an la până la 50.

Oficialii se aşteaptă acum să pri­mească aproximativ 200 de notificări pe an.

Autorităţile britanice pot interveni deja dacă o tranzacţie are implicaţii asupra securităţii naţionale, pluralităţii media sau securităţii financiare. Propunerile re­cente conferă guvernului puteri mult mai mari de a interveni sub prima dintre condiţii, securitatea naţio­nală. În prezent, autorităţile pot interveni dacă o tranzacţie creează un grup cu 25% din piaţă sau cu o cifră de afaceri de peste 70 milioane de lire sterline.

În cadrul noilor propuneri se sugerează ca ambele praguri să fie eliminate complet pentru toate sectoarele având legătură cu securitatea naţională. Aceasta înseamnă că vân­zătorii va trebui să notifice oficialii despre orice tranzacţie cu un cumpă­rător care ar putea implica riscuri pri­vind securitatea naţională.

Aceasta ar putea implica vânzarea unui mic activ, un laptop de exemplu, dacă va fi necesar.

Companiile şi investitorii vor fi încurajaţi să notifice guvernul despre astfel de tranzacţii pe bază voluntară.

Pentru prima dată, însă, încălcările recomandărilor guvernului privind astfel de tranzacţii vor fi considerate delict penal, şi nu civil.

Propunerile vor face subiectul unor consultări de 12 săptămâni. Pentru punerea acestora în aplicare, va fi nevoie de o nouă legislaţie, iar acestea sunt menite să aducă regimul britanic în linie cu cel din Germania, Australia, Canada şi Franţa.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO