Business Internaţional

Dupa trei ani de euro, nemtii tot mai calculeaza preturile in marci

17.01.2005, 00:00 13



La trei ani dupa introducerea monedei euro, doar o mica parte din europeni s-a obisnuit cu noua moneda, conform unui sondaj publicat de Comisia Europeana, preluat de EuObserver.



Peste jumatate din cetatenii celor 12 tari din zona euro au declarat ca euro nu le-a cauzat nici o problema, desi numarul celor care sunt nemultumiti de moneda unica a crescut cu 2 procente, ajungand la 16%.



Exista diferente majore intre tari cand vine vorba de folosirea monedei. Irlandezii, pe care purtatorul de cuvand al Comisiei i-a numit "campioni" in acest domeniu, par sa nu intampine nici o dificultate in folosirea monedei euro, asa cum au declarat 78% dintre ei. La celalalt capat al clasamentului se afla italienii, 29% dintre ei declarand ca au avut mari dificultati iar 35% afirmand ca au avut doar "putine probleme" cu moneda euro. Plangerea Italiei a fost descrisa ca "usor alarmanta".





Inca gandesc in franci



In ciuda relativei familiarizari cu euro, sondajul arata ca foarte multi europeni inca gandesc in vechea moneda in momentul in care fac achizitii importante, precum o casa sau o masina.



Aproximativ jumatate din europeni convertesc inca sumele in franci, marci sau alte monede in momentul in care cheltuiesc sume mari de bani. Numai 19% dintre europeni isi fac calculele direct in euro.



Din nou irlandezii sunt cei mai mari adepti ai monedei unice europene. Numai unu din zece irlandezi convertesc preturile mari in lire irlandeze inainte sa incheie tranzactia. Pe de alta parte, peste doua treimi din olandezi prefera sa se gandeasca la valoarea bunurilor in guldeni inainte de o achizitie importanta.



Pentru cumparaturile zilnice, peste jumatate dintre cetatenii zonei euro au declarat ca au gandit in moneda unica.



Aproximativ doua treimi dintre respondenti au declarat ca si-au schimbat obiceiurile de cumparare de la introducerea euro. Acestia au afirmat ca fie au cumparat mai putin din teama de a nu cheltui prea mult, sau au cumparat mai mult pentru ca le-a fost greu sa realizeze cat de mult au cheltuit.





Armonizarea preturilor



Vestea proasta pentru oficialii de la Bruxelles este ca cetatenii din zona euro par sa nu mai creada in unul dintre principalele avantaje ale euro- fortarea armonizarii preturilor.



Unul dintre motivele principale pentru introducerea unei monede unice a fost, ca, teoretic, aceasta va contribui la reducerea preturilor, pentru ca va usura comparatia bunurilor peste granitele tarilor. Totusi, rezultatele sondajului arata ca majoritatea cetatenilor nu cred ca acest lucru s-a intamplat si in practica. Per total, 53% dintre respondenti cred ca aderarea la euro este benefica pentru tara lor. Aceasta parere variaza destul de mult. Daca 79% dintre luxemburghezi sunt in favoarea monedei euro, doar 39% dintre locuitorii Olandei sustin moneda europeana.



Gallup Europa, firma de cercetari care a realizat sondajul, a intervievat peste 12.000 de persoane din cele 12 tari care au aderat la euro.



Pana in 2007, euro va deveni o realitate in Cipru, Estonia, Lituania si Slovenia, tari care vor fi urmate in 2008 de Letonia, Malta si Slovacia. Polonia si Republica Ceha vor trece la euro in 2009, iar Ungaria in 2010.



Ramane de vazut care va fi parerea noilor intrate in Uniunea Europeana dupa aderarea la moneda unica si daca aceste tari se vor confrunta cu aceleasi dificultati ca si primele12.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO