Business Internaţional

ECE: Inflaţia continuă să accelereze şi lasă în urmă salariile, dar marii retaileri continuă să prospere. În Ungaria, guvernul anunţă noi plafonări de preţuri

ECE: Inflaţia continuă să accelereze şi lasă în...

Autor: Catalina Apostoiu

30.10.2022, 20:55 303

La nivelul Europei Centrale şi de Est, creşterea salariilor rămâne în urma inflaţiei, ceea ce ar putea adân­ci recesiunea viitoare şi sărăci mili­oane de oameni, notează Intellinews.

Inflaţia a continuat să crească nea­bătută în 2022, iar economiştii sunt din ce în ce mai îngrijoraţi de rit­mul accelerat de creştere înregistrat pe unele pieţe cheie ale regiunii.

În Polonia, inflaţia a depăşit 17,2% în septembrie, iar creşterea dureroasă a preţurilor începe deja să apese asupra consumului. Au scăzut vânzările de carburanţi, de bunuri de folosinţă îndelungată, electronice.

„Datele privind vânzările de re­tail sugerează că inflaţia ridicată ero­dează puterea de cumpărare a consu­matori­lor într-o asemenea măsură, încât aceş­tia sunt mai prudenţi în deciziile de achiziţii“, notează a­naliştii de la ING.

Şi totuşi, în pofida inflaţiei re­cord, marii retaileri continuă să pros­pere, potrivit Warsaw Voice. Deşi po­lonezii îşi strâng cureaua, cele mai mari lanţuri de retail, ca Biedronka şi Carrefour, raportează creşteri sem­nifi­cative ale vânzărilor.

„Cu preţurile în creştere puter­nică la alimente şi energie limitând achiziţiile gospodăriilor, am decis să majorăm preţurile în magazine“, a anunţat recent Pedro Soares dos Santos, CEO al Jeronimo Martins, proprietarul portughez al Biedronka.

Pe lângă încetinirea creşterii cere­rii pentru bunuri, ING remarcă şi o încetinire a revenirii postpandemice a sectorului de servicii, scrie Intellinews.

Situaţia a devenit atât de critică, încât unii economişti vorbesc acum despre pericolele unei „spirale sa­larii-preţuri“ care ar marca începutul stagflaţiei adevărate. Salariile corpo­rate au crescut cu 14,5% în medie în termeni anuali în septembrie, cu mult sub inflaţie.

În Ungaria, creşterea salariilor a accelerat în august, însă creşterea reală este pe punctul de a aluneca în teritoriu negativ, avertizează ana­liştii de la ING. Creşterile de salarii sunt în continuare cu mult în urma in­flaţiei, care a urcat la un maxim pe 24 de ani, de 20%, în septembrie, în pofida unei serii de majorări de do­bânzi de urgenţă operate de banca centrală a ţării.

În acest context, premierul ungar Viktor Orban a anunţat că obiectivul este o rată a inflaţiei formată dintr-o singură cifră şi că plafoanele de preţuri vor fi extinse la produse suplimentare, relatează Reuters.

Luna trecută, guvernul lui Orban a prelungit plafonările de preţuri la carburanţi şi alimente de bază până la finalul acestui an în încercarea de a proteja gospodăriile de costurile în creştere dramatică.

Economiştii chestionaţi de Reuters se aşteaptă ca inflaţia să urce la 15% anul viitor de la rata de 14% estimată pentru 2022, cu creşterea preţurilor depăşind ţinta băncii centrale a ţării chiar şi în 2024.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO