Business Internaţional

Economia americana din perspectiva demografica

19.10.2006, 21:03 11

Din cauza cresterii continue a numarului de imigranti, Statele Unite vor deveni in urmatorii ani suprapopulate.
"Populatia Statelor Unite a atins cifra de 300 de milioane marti, 17 octombrie, la ora 7 si 46 de minute", au declarat oficialii Biroului de Recensamant al Statelor Unite. Cifra de 400 de milioane pe care populatia o va atinge in urmatorii 35 de ani este insa problema care a pus pe ganduri demografii si economistii americani, scrie The Wall Street Journal Europe.
Urmatoarele 100 de milioane de persoane, majoritatea lor imigranti, vor inlocui in curand generatia anilor 1950-1960 (baby boomers), care se pregateste acum de pensionare, si vor umple rapoartele de Asigurarii Sociale si, cel mai probabil, vor tine cea mai mare economie in viata. Insa, in acelasi timp, vor aglomera orasele si autostrazile, vor limita resursele naturale, vor depasi numeric persoanele de culoare alba si vor extinde prapastia dintre bogatii si saracii societatii.
"Nu se pune problema ca vom ramane fara resurse, insa cat de multi oameni mai avem de gand sa primim?", a spus Charles Westoff, profesor al Universitatii Princeton, care in 1972 a condus o comisie prezidentiala care cerea stabilizarea numarului populatiei.
Cu aproximativ 86 de persoane pentru fiecare 2,6 kilometri patrati din intreaga tara, Statele Unite par oricand pregatite pentru a primi mai multe persoane. Chiar si dupa adaugarea celor 100 de milioane de persoane la numarul actual de locuitori, Statele Unite vor avea doar o optime din densitatea Japoniei si o sesime din densitatea Germaniei, a carei populatie este estimata a se opri din crestere in urmatorii ani.
Aceste medii ascund insa amanunte care
s-ar putea dovedi ingrijoratoare. Desi mereu in crestere, populatia este concentrata in doar aproximativ 12 state. Dakota de Nord pierde continuu populatie, Ohio adauga aproximativ 20.000 de persoane anual, iar media din state ca Nebraska si Kansas este de mai putin de 14 locuinte pe 2,6 kilometri patrati.
Centrul pentru Mediul Inconjurator si Populatie, un grup de cercetare din New Canaan, Connecticut, a calculat ca mai mult de jumatate din populatie este concentrata in maximum 80 de kilometri departare de coasta, spre interiorul continentului, iar in urmatorii zece ani alte 25 de milioane de persoane, jumatate din totalul cresterii populatiei, se vor stabili in aceasta zona.
Aceasta masa densa de populatie este foarte probabil sa aiba ca rezultat aparitia de megalopoluri de 25 de milioane de persoane sau mai mult, deoarece oamenii vor veni aici pentru locuri de munca, ridicand noi temeri despre raspandirea bolilor infectioase si a terorismului in astfel de zone atat de dense, potrivit estimarilor facute de demografi. In acelasi timp, cresterea populatiei accelereaza expansiunea urbana si consumul, efectele secundare ale unei clase mijlocii numeroase si imbatranite.
Biroul de Recensamant a inregistrat evolutia populatiei pana la atingerea numarului de 300 de milioane de persoane cu ajutorul unui program online care adauga o persoana la fiecare 11 secunde. Biroul a calculat ca o persoana se naste la fiecare sapte secunde, o persoana moare la fiecare 13 secunde si o persoana imigreaza in America la fiecare 31 de secunde. Multi demografi si economisti sunt de acord ca economia poate face fata cresterii si ca este chiar ceva de care are nevoie. Populatia Statelor Unite a crescut cu 50% din 1967, cand a atins pragul de 200 de milioane de persoane, si pana in prezent. Odata cu ea, a crescut si economia, care, evaluata prin productia de bunuri si servicii, s-a marit cu 217%.
Anual, 8.000 de persoane ating varsta de 60 de ani si parasesc forta de munca. In urmatorii 35 de ani, populatia care va atinge varsta de pensionare va creste cu 120%, in timp ce persoanele care vor fi apte de munca pentru a le inlocui vor inregistra o crestere de doar 20%.
Gospodariile (luate dupa numarul de persoane care compun o familie) sunt mai mici decat erau inainte, insa casele devin mai mari cu cat familiile devin mai bogate. Din aceasta cauza oamenii au inceput sa se orienteze, in cautare de teren, spre suburbii cu densitate redusa a populatiei, iar centrele comerciale, cladirile pentru birouri si scolile i-au urmat.
Cu cat populatia se apropie de 400 de milioane, Statele Unite se confrunta din ce in ce mai mult cu venituri reduse si cu lipsa de educatie. Aproximativ 40% din cresterea curenta se datoreaza imigrantilor si alte 12% copiilor imigrantilor. O mare parte imigrantilor este alcatuita din familii de spanioli, majoritatea saraci, needucati si cu acces limitat la sistemul de sanatate.
O clasa inferioara de imigranti si copiii lor, aflata mereu in crestere, ar putea deveni cauza unor imense probleme politice, in special daca populatia alba isi mentine puterea pe care o are in guvern si economie, nemaireprezentand majoritatea in stat. Franta s-a confruntat cu acest pericol atunci cand imigrantii din Africa de Nord si copiii lor, in mare parte fara slujbe si fara putere din punct de vedere politic, s-au impotrivit sistemului in toamna anului trecut.
Din momentul in care SUA au trecut pragul de 200 de milioane de persoane, trei comisii guvernamentale separate au cerut ca SUA sa isi incetineasca rata cresterii prin eliberarea constrangerilor de planificare familiala si incetinirea imigrarilor.
Datorita contraceptivelor si a avorturilor frecvente in anii 1970 in America, si unui ritm de imigrare de aproximativ o patrime din cel actual, rata de crestere a avut pentru scurt timp o perioada descendenta. Insa in anii 1990 nu a fost nevoie decat ca populatia nascuta in anii 1950-1960 sa inceapa sa faca copii si economia sa inceapa sa creasca pentru ca SUA sa atraga din ce in ce mai multi imigranti.
Acum a inceput din nou sa scada. Femeile de origine americana nasc aproximativ 1,8 copii, cu mult sub cifrele inregistrate in trecut, insa din cauza masei mari a populatiei, SUA vor atinge 400 de milioane de persoane in jumatate din timpul care a fost necesar de a trece de la 200 la 300 de milioane.
Imigrarile ilegale, acum de aproximativ 11,5 milioane anual, sunt in mare parte responsabile pentru aceasta crestere. Compania NumbersUSA pune mare parte din vina asupra legilor de acordare a vizei. Dupa ce de-a lungul istoriei acestea au favorizat imigrantii europeni, legile de imigrare s-au schimbat in anii 1970 si au devenit mai primitoare pentru persoanele din tarile dezvoltate, unde ratele fertilitatii sunt in continuare mari.
Economistii prezic ca fortele pietei vor redirectiona o parte din populatie inapoi in statele din interiorul tarii, unde locuintele sunt mai ieftine, terenurile sunt mai multe, serviciile sociale sunt mai putin stresate, iar forta de munca este mai ieftina. Reprezentantii Biroului de Recensamant au afirmat ca populatia Statelor Unite va mai creste cu 34% pana la mijlocul acestui secol, populatia Europei micsorandu-se cu 8% si a Japoniei cu 9%.

Tot mai multi americani
Numarul locuitorilor Statelor Unite va atinge 400 de milioane in urmatorii 35 de ani.
Densitatea medie a populatiei SUA este de 86 de locuitori la 2,6 kilometri patrati.
In SUA, o persoana se naste la fiecare sapte secunde, o persoana moare la fiecare 13 secunde si o persoana imigreaza la fiecare 31 de secunde.
Mai mult de jumatate din populatie este concentrata pe o portiune de 80 de kilometri dinspre coaste spre interiorul continentului.
Anual, 8.000 de persoane ating varsta de 60 de ani si parasesc forta de munca.
Populatia Statelor Unite va mai creste cu 34% pana la mijlocul acestui secol, populatia Europei micsorandu-se cu 8% si a Japoniei cu 9%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO