Business Internaţional

Economia chineza desfide declinul mondial

27.08.2001, 00:00 18



China va avea in acest an o crestere economica de 7,5%, iar previziunile pe termen scurt referitoare la aceasta tara sunt favorabile, potrivit unui raport al Fondului Monetar International (FMI), preluat de BBC.

"Cei peste douazeci de ani de reforme orientate asupra pietei au avut un succes vizibil pentru transformarea economica a Chinei", se specifica in raport.

Reprezentantii FMI au felicitat autoritatile chineze pentru cresterea economica sanatoasa si pentru dezvoltarea unei relatii financiare puternice cu restul lumii.

"Cresterea este destul de mare in acest an, in ciuda mediului economic mondial nefavorabil. Produsul Intern Brut a crescut in termeni reali cu 7,9% in prima jumatate a acestui an comparativ cu perioada similara a anului trecut, in special pe baza investitiilor si a vanzarilor cu amanuntul", au spus oficialii FMI.

Foarte multe investitii s-au facut in domeniul constructiilor, la Beijing, chinezii pregatindu-se pentru organizarea Jocurilor Olimpice din 2008.

Desi, pe ansamblu, situatia economica a Chinei este favorabila, rata anuala de crestere economica arata ca in a doua jumatate a acestui an va avea loc o incetinire a "motorului economiei", au mai precizat reprezentantii FMI.

Raportul FMI a subliniat si faptul ca autoritatile de la Beijing incearca sa gaseasca solutii pentru intreprinderile de stat nerentabile, urmarind in acleasi timp si costurile sociale ale acestor masuri.

In raportul FMI se arata si ca mai sunt inca multe de facut pentru completarea programului de reforma economica a Chinei. "Posibila aderare a Chinei la Organizatia Mondiala a Comertului (OMC) va urgenta aplicarea acestor reforme", precizeaza realizatorii studiului.

Long Yongtu, viceministru pentru comert exterior si cooperare economica a spus ca se asteapta ca pana in noiembrie China sa devina membra a OMC.

La sfarsitul anului 1999, autoritatile de la Beijing si Washington au incheiat un acord bilateral privind aderarea Chinei la OMC, dar negocierile multilaterale incepute la OMC s-au blocat ulterior din cauza unui diferend sino-american referitor la nivelul subventiilor chineze pentru agricultura.

Totusi, in luna iunie a acestui an, Statele Unite au confirmat incheierea unui acord cu China in privinta aderarii acesteia la OMC. Acordul a fost realizat in urma discutiilor de la Shanghai, desfasurate in timpul reuniunii ministrilor Comertului din cadrul Forumului de cooperare Asia-Pacific (APEC).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO