Business Internaţional

Economia chineza inainteaza furtunos

20.09.2005, 19:23 13

Cea mai mare parte a lumii s-a obisnuit cu ideea ca China a devenit unul dintre cei mai importanti jucatori pe scena economica - practic, a inregistrat cea mai rapida industrializare din istorie - insa specialistii se intreaba daca aceasta rata de schimbare impresionanta are intr-adevar o baza reala, informeaza BBC News.

Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE) inclina sa creada ca da. Primul raport referitor la economia chineza efectuat de OCDE arata faptul ca tara a inregistrat un nivel de crestere economica de 9,5% in fiecare an pe tot parcursul ultimelor doua decenii. Si acest nivel de crestere se va mentine cel putin pentru o buna perioada de timp.

Economiile Marii Britanii, Frantei si Italiei ar putea fi depasite cu usurinta de China in urmatorii 5 ani. In acelasi timp, China ar putea surclasa chiar SUA si Germania, devenind cel mai mare exportator din lume.

Aceasta transformare rapida a fost provocata de procesul de liberalizare practicat de Partidul Comunist pe parcursul ultimului sfert de veac. Dar daca statul se poate lauda cu faptul de a fi pus lucrurile in miscare, cel mai mare merit il are sectorul privat - milioanele de intreprinzatori chinezi - practic responsabil pentru acest miracol economic.

Nu au disparut nici intreprinderile de stat, si unele dintre ele se descurca destul de bine - rata veniturilor lor a crescut de la 5% la 10% in ultimii cinci ani. Altele insa sunt intr-o situatie mult mai neagra. Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica estimeaza ca aproximativ o treime dintre acestea functioneaza in pierdere. Raportul arata ca statul trebuie sa se debaraseze cat mai repede de companiile care nu aduc profituri.

In acelasi timp, specialistii OCDE sunt de parere ca statul chinez ar trebui sa "umble" si la politicile de impozitare. Cea mai ridicata rata a taxelor este de 45%, desi foarte putini chinezi castiga destul de mult pentru a se incadra in aceasta categorie. Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica ar dori sa vada aceasta rata micsorata si pragul de impozitare ridicat mai sus. Acesta lucru va incuraja cresterea economica.

Raportul OCDE mai precizeaza ca a venit vremea ca moneda chineza, yuanul, sa devina mai flexibila. Raportat la dolarul american pana in luna iulie a anului curent, in prezent yuanul este raportat la un cos divers de unitati monetare.

Todd Lee, analistul chinez al companiei Global Insight, specializata in realizarea de previziuni economice, este de acord cu cele enumerate mai sus. "Rata fixa de schimb forteaza economia sa incaseze socurile direct, contrar unei rate de schimb flexibile, care absoarbe partial impactul acestor socuri", explica el. O flexibilitate marita ar imbunatati abilitatea guvernului de a carmui economia printre problemele create de diversele etape ale ciclurilor de afaceri.

Un element cheie al noii libertati economice a Chinei a fost introducerea drepturilor de proprietate. Insa Organizatia pentru Cooperare si Dez-voltare Economica este de parere ca acestea nu merg, inca, foarte departe.

Rata de schimbare inregistrata de China este atat de uimitoare, incat se poate crede ca guvernul va introduce treptat schimbarile propuse de Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica. Acest fapt ar aduce tara mai aproape de cei 30 de membri ai organizatiei. Insa mai ramane o diferenta esentiala intre China si restul economiilor dezvoltate din lume - toate tarile din OCDE sunt democratii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO