Business Internaţional

Economia Estoniei este în plină ascensiune de când a adoptat moneda euro

Economia Estoniei este în plină ascensiune de când a adoptat moneda euro

Autor: Ioana Nita

25.06.2012, 00:03 791

La doar 16 luni după ce a intrat în uni­u­nea monetară, Estonia este în plină as­cen­siune, economia avansând cu 7,6% anul tre­cut, de cinci ori mai mult decât me­dia zonei euro. Estonia este singura ţară din zona euro care are excedent bugetar, datoria pu­blică fiind de doar 6% din PIB, com­pa­rativ cu 81% în Germania, cea mai mare eco­nomie europeană, sau cu 163% în Gre­cia, ţara cea mai afectată de criză, scrie CNBC.

Performanţele Estoniei sunt cu atât mai remarcabile dacă se ia în considerare că aceasta a fost una dintre ţările cele mai afectate de criza financiară globală. În perioada 2008-2009 economia estoniană a scăzut cu 18%. Cum a reuşit economia să se redreseze? Răspunsul este simplu: "aus­te­ritate", potrivit lui Peeter Koppel, care se ocupă cu strategii de investiţii la SEB Bank.

În timp ce reducerea cheltuielilor publice a declanşat greve, tulburări sociale şi căderea guvernelor în ţări precum Irlanda şi Grecia, estonienii au îndurat unele dintre cele mai drastice măsuri de austeritate fără să se revolte în niciun fel. Mai mult, cetăţenii Estoniei chiar i-au reales pe politicienii care au mărit taxele. "A fost foarte dificil, însă am reuşit să gestionăm situaţia", a afirmat ministrul economiei Juhan Parts.

Printre măsurile de austeritate aplicate de guvernul Estoniei se numără tăieri salariale în sectorul public de 20% pentru miniştri şi de 10% pentru funcţionarii publici, majorarea vârstei de pensionare, îngreunarea accesului la asigurări de sănătate şi reducerea gradului de protecţie al locurilor de muncă.

Ministrul de finanţe al Estoniei Jurgen Ligi ar putea deveni următorul preşedinte al Euro Group, după ce actualul preşedinte, Jean-Claude Juncker, se va retrage la mijlocul lunii iulie, notează publicaţia germană Spiegel în versiunea online. Estonia produce mai multe start-up-uri pe cap de locuitor decât oricare altă ţară din Europa şi are una dintre cele mai avansate platforme de "e-guvernare", scrie WsJ.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO