Business Internaţional

Economia Frantei isi tempereaza cresterea

06.10.2006, 20:00 17

Cresterea economica a Frantei va incetini in semestrul al doilea, pe fondul scaderii cererii externe de produse locale, conform biroului national de statistica, scrie Bloomberg.
A treia mare economie a Europei, Franta, va avea o crestere de 0,5% in ultimele trei luni ale acestui an, corectata in jos de la 0,6%, estimarea din iunie, previziunea cresterii PIB in trimestrul trei fiind de 0,6%. "Comertul global va incetini, exporturile noastre vor avea o dinamica mai putin buna in a doua jumatate a anului", a declarat Eric Dubois, directorul departamentului de previziune economica din cadrul biroului francez de statistica. "Cu toate acestea, perspectiva de crestere ramane in continuare robusta", a adaugat el.
Analistii sunt de parere ca varful de crestere a fost atins in trimestrul doi, cand PIB-ul francez a crescut cu 1,2%, cel mai bun ritm din ultimii cinci ani. Specialistii in prognoza din cadrul Fondului Monetar International se asteapta ca economia Europei sa creasca mai incet anul viitor, pe fondul pierderii de ritm a economiei americane si al maririi fiscalitatii in Germania, cea mai mare economie europeana.
Conform institutului francez, exportul de produse finite a crescut cu 0,8% in trimestrul doi, ultimele trei luni ale lui 2006 aducand o apreciere de 1,8%, fata de 2,3 preocente in trimestrul doi si 5% in primele trei luni ale acestui an.
In acelasi timp, cererea privata, cea mai importanta parte a economiei franceze, isi va continua ritmul bun de expansiune, consumul privat apreciindu-se cu 0,8% in trimestrul trei, respectiv 0,6% in trimestrul patru.
Cheltuielile populatiei se asteapta sa creasca si datorita scaderii nivelului de economisire al populatiei ca urmare a scaderii ratei somajului printr-o ocupare mai buna de catre forta de munca a locurilor disponibile pe piata, dar si in urma crearii de noi locuri de munca.
La sfarsitul acestui an analistii de la institutului francez de statistica se asteapta ca raportul dintre populatia activa si persoanele fara serviciu sa fie de 8,6%, cel mai mic nivel de la inceputul lui 2001.
"Inceputul lui 2007 este destul de nesigur in faza aceasta", este de parere Dubois. El a precizat ca printre necunoscutele economice de anul viitor se numara si evolutia pietei imobiliare din SUA "si daca ea va avea o aterizare usoara", in ultimele luni preturile proprietatilor din SUA inregistrand scaderi considerabile. In acelasi timp, Dubois a atras atentia si asupra inaspririi politicii fiscale de catre Germania, fapt ce ar putea duce la scaderea consumului privat local si ar determina si o scadere a cererii interne fata de produsele din afara tarii.
Thierry Breton, ministrul francez al finantelor, a declarat ca se asteapta ca crestere economica locala sa fie intre 2% si 2,5% anul viitor.
In ceea ce priveste problema somajului, guvernul francez a adoptat o pozitie cat se poate de ferma. A micsorat numarul saptamanal de ore de munca de la 50 la 35, asteptandu-se ca surplusul de munca sa fie acoperit de noi angajari.
Metoda nu a avut rezultatele asteptate, o serie de companii preferand sa-si relocheze afacerile, in timp ce premiantii universitatilor din Paris au continuat sa migreze spre centre economice ca Londra sau New York.

Cum merge economia Frantei
In ultimele trei luni ale acestui an economia Frantei va creste cu 0,5%.
In trimestrele doi si trei ritmul a fost de 1,2% si, respectiv, 0,6%.
Consumul privat este de asteptat sa se aprecieze cu 0,6% in trimestrul trei, in perioada iulie-august ritmul fiind de 0,8%.
Rata somajului la finele lui 2006 va fi de 8,6%, cea mai buna din ultimii sase ani.
Thierry Breton, ministrul finantelor, se asteapta ca cresterea economica locala sa fie intre 2% si 2,5% anul viitor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO