Business Internaţional

Economia germana a scazut in primul trimestru. Va fi redresarea Europei data peste cap?

Economia germana a scazut in primul trimestru. Va fi redresarea Europei data peste cap?
21.04.2010, 00:00 23

Marile economii europene s-au aflat in primul trimestru insituatii diametral opuse. Daca Franta si Marea Britanie suntasteptate sa anunte crestere economica, Germania, principalul motoral economiei europene, anticipeaza scadere.

In Marea Britanie si Franta estimarile de crestere economicapentru primul trimestru al anului sunt pozitive, dar in Germaniasituatia sta cu totul altfel, in conditiile in care banca centralaa tarii (Bundesbank) a anuntat ca se asteapta ca economia sa se ficontractat in primele trei luni ale anului, pe fondul unei ierniextrem de aprige.

Cu toate acestea, Bundesbank a dat asigurari ca factorii ce austat in spatele declinului economic din primul trimestru sunt inmare parte de factura temporara si ca tendinta generala a tarii, derevenire economica, este inca intacta, scrie The Wall StreetJournal.

"Indicatorii promit o reluare a procesului de recuperareeconomica in al doilea trimestru", potrivit Bundesbank.

La polul opus, celelalte doua mari economii europene par ca auconsemnat si in primul trimestru o crestere economica, desi aceastaeste destul de modesta. Astfel, economistii se asteapta ca ProdusulIntern Brut (PIB) al Marii Britanii sa fi urcat cu circa 0,5% inprimele trei luni, comparativ cu un avans de 0,4% in trimestrul alpatrulea al anului trecut, scrie The Telegraph. Biroul national destatistica de la Londra urmeaza sa publice vineri primele estimariprivind evolutia economiei britanice in primele trei luni, insaeconomistii isi bazeaza prognoza pe cele mai recente rezultate alesondajelor din sfera businessului. Si Franta se asteapta ca PIB-ulaferent primului trimestru sa ramana pe plus, in ciuda faptului caestimarile privind aceasta evolutie au fost reduse la finalul luniimartie, scrie agentia de presa Thomson Reuters. Agentia destatistica de la Paris (INSEE) a prognozat ca economia franceza acunoscut o crestere de 0,2% in primul trimestru, urmand sa avansezecu inca 0,3% in al doilea trimestru al anului.

Constructiile au avut cel mai mult desuferit

Cel mai puternic afectat sector al economiei germane a fost celal constructiilor, in contextul in care primele trei luni aleanului au adus o iarna severa ce a ingreunat activitatea acestuisector. Totodata, un declin substantial al numarului de noiinmatriculari auto si o stagnare a vanzarilor din sectorul deretail sugereaza o scadere importanta a consumului privat inperioada ianuarie-martie 2010.

Declinul economic al Germaniei, considerata cea mai mareeconomie europeana si al doilea exportator la nivel mondial, punesub semnul intrebarii redresarea intregii economii europene. Crizaa reprezentat pentru exportatorii germani un adevarat as in maneca,avand in vedere ca moneda euro s-a depreciat in ultimele sase lunicu 11% in raport cu dolarul american. Din acest motiv, lideriipolitici din celelalte state membre ale UE, in special din Franta,au acuzat Germania ca prin excedentul sau comercial dezechilibreazatoata Europa. Christine Lagarde, ministrul francez de finante,avertiza la mijlocul lunii trecute ca autoritatile de la Berlin artrebui sa ia in considerare accelerarea consumului intern pentru aajuta tarile cu deficit comercial sa-si recastige competitivitateasi sa isi puna la punct finantele publice.

Investitorii germani au fost mai optimisti inaprilie

Pe de alta parte insa, indicele increderii investitorilorgermani a reusit sa creasca in aprilie, dupa ce somajul s-a redususor, iar moneda euro a continuat sa se deprecieze, in avantajulexportatorilor nemti. Astfel, indicele calculat de institutuleconomic ZEW a urcat de la -51,9 puncte la -39,2 puncte, cu multpeste asteptarile economistilor. "Indicele este puternic influentatde pietele de capital si de euro si au existat vesti destul de bunedin ambele puncte de vedere in ultima luna", a declarat CarstenBrzeski, economist pentru banca olandeza ING. "Chiar si cel maiinversunat sceptic ar trebui sa realizeze ca redresarea economica aGermaniei este solida si definitiva", a mai spus Brzeski.

Bundesbank a mai anuntat ca nivelul datoriei publice a Germanieia urcat la sfarsitul lui 2009 pana la 1.760 mld. euro, echivalentula 73,2% din PIB.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO