Business Internaţional

Economia germană în primul trimestru: „Scăderea consumului este colosală“

Economia germană în primul trimestru: „Scăderea...

Autor: Catalina Apostoiu

25.05.2021, 21:31 3587

Economia Germaniei s-a contractat peste aşteptări în primul trimestru în condiţiile în care res­tricţiile impuse pe fondul pan­demiei au determinat gospodăriile să economisească mai mult ca niciodată, relatează Reuters.

Cea mai mare economie euro­peană a scăzut cu 1,8% trimestrial şi cu 3,1% anual. Analiştii chestionaţi de Reuters anticipaseră scăderi de 1,7% şi respectiv 3,0%. Cifrele au fost semnificativ mai slabe decât media zonei euro.

Veniturile disponibile ale gospodăriilor germane au crescut uşor pe fondul programelor guver­namentale de protecţie a locurilor de muncă şi unor scheme de beneficii, însă din cauza restricţiilor, consu­matorilor le-a fost mai dificil să-şi che­ltuiască banii. „Scăderea consu­mului este colosală“, arată Thomas Gitzel, economist în cadrul VP Bank Group.

Cheltuielile gospodăriilor au scăzut cu 5,4% trimestrial în condiţiile în care rata economisirii a atins un nivel record de 23,2%.

Investiţiile companiilor în echi­pa­mente au scăzut uşor, deşi acti­vitatea din sectorul construcţiilor a avansat.

Exporturile au urcat cu 1,8% trimestrial pe fondul cererii solide din partea SUA şi Chinei, în timp ce importurile au crescut cu 3,8%.

Gitzel arată că scăderea ratei infectărilor şi progresul vaccinărilor vor însemna că economia germană va reveni în curând pe o poziţie mai solidă odată cu relaxarea şi mai apoi ridicarea restricţiilor.

„Ne îndreptăm către o vară relaxată în care retailerii din oraşele germane se pot aştepta la o exuberanţă a consumului“.

Încrederea în perspectivele econo­mice ale Germaniei a crescut în mai după progresul campaniei de vaccinare şi începerea relaxării restricţiilor anticoronavirus.

Indicatorul institutului ifo pri­vitor la aşteptările companiilor pentru următoarele şase luni a avansat la 102,9, depăşind toate esti­mările dintr-un sondaj Bloomberg cu excepţia uneia.

Condiţiile actuale sunt de asemenea estimate mai pozitiv.

FMI a anunţat săptămâna trecută că se aşteaptă ca PIB-ul german să revină la nivelul de dinaintea crizei la începutul anului viitor. Banca centrală germană este mai optimistă, anticipând că acest moment ar putea veni deja la finalul acestui an.

Există însă în continuare riscuri care ar putea afecta redresarea. Noi tulpini ale virusului ar putea obliga guvernul să impună noi restricţii, iar multe companii sunt afectate de constrângeri legate de lanţurile de aprovizionare.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO