Business Internaţional

Economia Germaniei dă semne de oboseală şi ar putea încetini economiile din ECE, care sunt dependente de piaţa germană

Radek Sikorski, ministrul polonez de externe, într-un discurs la Berlin: „Voi fi probabil primul ministru de externe polonez din istorie care spune asta: Mă tem de puterea Germaniei mai puţin decât începe să mă înspăimânte inactivitatea Germaniei.“. Sursa foto: Jan Daniels/epa-eu.

Radek Sikorski, ministrul polonez de externe, într-un discurs la Berlin: „Voi fi probabil primul ministru de externe polonez din istorie care spune asta: Mă tem de puterea Germaniei mai puţin decât începe să mă înspăimânte inactivitatea Germaniei.“. Sursa foto: Jan Daniels/epa-eu.

Autor: Bogdan Cojocaru

09.07.2014, 00:07 887
Atât exporturile, cât şi importurile Germaniei, cea mai mare economie europeană, au scăzut în luna mai, producţia industrială s-a contractat accentuat în aceeaşi lună, ca şi comenzile pentru fabrici, iar rata şomajului a urcat uşor în iunie.

Toate acestea sunt semnale de alarmă pentru Europa de Est, mai ales pentru Polonia, România şi Ungaria, cele mai mari economii de aici pentru care Germania este una dintre principalele surse de investiţii directe străine şi, la fel de important, cea mai mare piaţă pentru exporturi.

Exporturile Germaniei s-au redus cu 1,1% în mai comparativ cu luna anterioară, iar importurile au scăzut cu 3,4%, cea mai accentuată contrac­ţie începând cu noiembrie 2012, potrivit biroului federal de statistică. De asemenea, producţia industrială a scăzut cu aproape 2%, mai rapid decât au anticipat majoritatea analiştilor. Activitatea în construcţii a picat cu 5%.

Datele negative se adaugă unei runde de sondaje de opinie care sugerează degradarea încrederii oamenilor de afaceri în economie. La toate acestea se adaugă avertismentul Bundesbank că avansul economic probabil a încetinit în cele trei luni încheiate în iunie.

Orice problemă legată de economia germană este şi o problemă a României, Poloniei, Ungariei, Cehiei, Slovaciei, Sloveniei şi Turciei, ţări pentru care Germania este cel mai mare partener comercial, potrivit CNBC.

Rusia, Turcia şi ţările din sud-estul Asiei ar putea fi noi ţinte pentru exportatorii din regiune.

Guvernele unora dintre aceste ţări sunt conştiente că dependenţa de Germania are riscuri.

„Cu siguranţă că trebuie să ne concentrăm pe acele părţi ale lumii cu creştere rapidă. Economia noastră este legată foarte strâns de cea a Germaniei. Nu este niciun secret aici“, spune Robert Simoncic, şeful Agenţiei slovace de Dezvoltare a Investiţi­ilor şi Comerţului. Simoncic a enumerat Rusia, Turcia şi ţările din sud-estul Asiei printre pieţele cu creştere spre care ar trebui să se orienteze Slovacia.

Între timp, guvernul polonez încurajează firmele să caute şi să profite de oportunităţile din afara Europei. Siteurile oficiale încearcă să informeze oamenii de afaceri despre mediul din China şi Africa. De asemenea, guvernul a organizat misiuni comerciale în India şi Turcia în încercarea de a ajuta companiile să intre în contact cu afacerile de acolo.

Au apărut deja semne că încetinirea din Ger­mania afectează eco­nomiile estice. Datele ofi­ciale arată că pro­duc­ţia industrială din Ungaria şi Cehia a frânat în luna mai. În Polonia, activitatea din industria manufacturieră a crescut marginal în luna iunie, potrivit analiştilor băncii britanice HSBC.

Polonia, noua Franţă pentru Germania

Cel mai bun indicator al importanţei Germaniei pentru Europa de Est, şi poate viceversa, ar putea fi Polonia. Polonia, cea mai mare şi mai stabilă economie a regiune, este, spun analiştii, noua Franţă pentru Germania.  Polonia a depăşit Rusia şi a devenit principalul partener comercial al Berlinului din Europa de Est. Pentru Polonia, Germania este de două decenii cel mai important partener comercial. Piaţa germană absoarbe un sfert din exporturile poloneze, iar peste 20% din investiţiile directe străine din Polonia vin de la companii germane. În 2013 comerţul dintre cele două ţări a ajuns la 78 de miliarde de euro, cu 4% mai mare decât în anul anterior. Analiştii HSBC anticipează că Germania va rămâne principala piaţă pentru exporturile poloneze cel puţin până în 2030.

Germania nu este doar cel mai mare partener comercial al statului polonez. Berlinul a fost cel mai hotărât avocat european pentru includerea Poloniei în NATO şi UE.

 

„Vom face orice pentru a aduce Ungaria pe calea cea dreaptă“

În schimb, Ungaria are o relaţie mai delicată cu Germania. Un exemplu în acest sens este un schimb de replici între cancelarul german Angela Merkel şi premierul ungar Viktor Orban. În luna mai a anului trecut Merkel a declarat că Berlinul este îngrijorat de acapararea puterii politice de către Orban, dar a asigurat că problema poate fi rezolvată. „Vom face orice pentru a aduce Ungaria pe calea cea dreaptă, dar nu trimiţând chiar acum cavaleria“, a spus ea.

Replica lui Orban nu s-a lăsat aşteptată.

„Nemţii au mai trimis cavaleria contra Ungariei, sub forma tancurilor, şi le cerem acum să nu ni le trimită din nou. Nu a fost nici atunci o idee bună şi nu a funcţionat“, a spus premierul ungar.

Dincolo de declaraţiile politice, cele două ţări au investit mult în îmbunătăţirea relaţiilor economice, mai ales în condiţiile în care Ungaria este dependentă de investiţiile străine. Producătorii industriali germani, şi în special cei din induastria auto, continuă să construiască sau să extindă uzinele din Ungaria. Audi, Opel şi Daimler sunt poate cele mai cumoscute nume. Audi are în Ungaria cea mai mare fabrică de motoare din lume. Cu toate că guvernul a supraimpozitat anumite sectoare ale economiei dominate de străini, în Ungaria sunt aproximativ 6.000 de companii germane, care au angajat peste 300.000 de persoane.

În plus, Budapesta găzduieşte universitatea de limbă germană Andrassy, singura astfel de instituţie din afara Germaniei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO