Business Internaţional

Economia Germaniei, pusa la grea incercare de criza financiara

19.10.2008, 15:54 109

Analistii considera ca actuala criza financiara va lovi economia Germaniei anul viitor, aceasta urmand sa inregistreze o crestere de 0,2%, fata de 1,8%, cat aratau estimarile anterioare. Daca situatia de agraveaza insa, este foarte probabil sa se produca o recesiune economica, scrie Spiegel.

In cele mai recente previziuni economice pentru anul 2009, rapoartele arata ca Germania a fost afectata puternic de criza creditelor si avertizeaza ca statul german se afla "in prag de recesiune".
Desi era de asteptat ca Germania sa aiba o crestere economica de 1,8% pentru 2009, este posibil ca aceasta cifra sa scada dramatic. In cel mai bun caz, analistii estimeaza o crestere economica nesemnificativa de 0,2%, in conditiile in care acestia se asteapta la o incetinire a activitatilor productive si la o reducere a cererii straine pentru produsele celui mai mare exportator din lume.
"Asteptarile economice ale companiilor din aproape fiecare sector al industriei s-au redus, lucru care se intampla in trecut numai in timpul recesiunii", arata un raport al institutiilor economice germane.
Problemele Germaniei reprezinta doar o parte din scaderea activitatii economice globale. Dezastrele economice din toata lumea au rezultat in urma unei combinatii intre avantul inflatiei, determinat de cresterea preturilor materiilor prime, explozia pietei imobiliare si criza globala a creditelor. Raportul citat arata insa ca este prea devreme pentru a stabili ultima treapta si durata crizei financiare.
Expertii sustin ca actuala criza bancara ameninta cu transformarea crizei de lichiditate intr-o criza de solvabilitate. Reducerile masive ale valorii contabile a activelor si costurile ridicate de refinantare au secat pietele de capital. Este necesara o interventie a statului pentru recapitalizarea sistemului bancar, care are insuficient numerar.
Raportul a fost publicat la o zi dupa ce guvernul Germaniei si al altor state europene au anuntat planurile de salvare a bancilor de pe continent. Pentru scurt timp, pietele au raspuns cu entuziasm propunerii, indicele bursier DAX inregistrand lunea trecuta cea mai buna performanta zilnica din istoria sa de 20 de ani.
Daca sistemul bancar nu se stabilizeaza insa, cheltuielile pentru investitii se vor prabusi, afectand intreaga economie. Cheltuielile pentru bunurile de capital din Germania sufera deja un colaps.
Sectorul exporturilor germane este cel mai vulnerabil la o incetinire a cheltuielilor pentru bunurile de capital. "Din cauza crizei financiare, previziunile unei cresteri economice in Germania s-au diminuat considerabil. Pe langa sectorul financiar, industria exporturilor ar putea fi puternic afectata de criza", sustin expertii.
Desi exista amenintarea unei recesiuni, economistii sunt impotriva adoptarii unui pachet economic traditional de salvare, considerandu-l fara perspective. Mai mult, pe langa stabilizarea pietelor financiare, raportul recomanda o reducere a taxelor si a cheltuielilor sociale. Se estimeaza de asemenea ca rata somajului va ramane la 7,5% in 2009, in timp ce inflatia ar urma sa scada de la 2,8% la 2,3%.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO