Business Internaţional

Economia globala ar scapa ieftin daca va inregistra cea mai grava recesiune din ultimii 25 de ani

Economia globala ar scapa ieftin daca va inregistra cea mai grava recesiune din ultimii 25 de ani

Kenneth Rogoff, fostul economist-sef al FMI, este de parere ca economia mondiala are in fata o perioada destul de lunga de incertitudini

15.10.2008, 18:35 23

O prabusire semnificativa a economiei mondiale pare din ce in ce mai probabila, in conditiile in care criza pietei de creditare isi face simtite efectele negative asupra celorlalte ramuri economice, raspandind in acelasi timp panica in randul investitorilor din Statele Unite pana in Singapore, scrie Bloomberg.

"Cu siguranta vom asista la cele mai proaste rezultate economice din anii '80 incoace", este de parere Bradford DeLong, profesor de economie in cadrul University of California. "Speranta este ca aceste turbulente sa nu se transforme in cea mai mare criza a pietei locurilor de munca de la Marea Criza economica", a adaugat economistul.
Principalul motiv de panica se refera la slabirea performantelor celor doua motoare ale economiei globale din ultimii ani: cheltuielile consumatorilor si expansiunea rapida a pietelor emergente. Acestea ar putea ceda dupa 14 luni de turbulentele financiare continue.
Asemenea estimari au generat speculatii potrivit carora viitorul declin economic va fi lung si extrem de dureros, in ciuda planului american de salvare a sistemului financiar, in valoare de 700 mld. dolari, a unor eforturi similare din partea liderilor europeni si a actiunii coordonate de reducere a dobanzii a bancilor centrale.
"Aceasta este cea mai mare criza pe care am vazut-o in 50 de ani de cariera", a declarat William Rhodes, vicepresedinte al Citigroup. "Avem inca mult de luptat cu efectele turbulentelor financiare asupra economiei in ansamblu", a adaugat acesta.
Fondul Monetar International (FMI) si-a redus previziunile referitoare la cresterea economiei globale, estimand un ritm de 3% in 2009, fata de 3,9% anul acesta si 5% in 2007. Potrivit standardelor informale ale fondului asta inseamna recesiune economica, desi economistul-sef al fondului, Olivier Blanchard, a evitat sa aplice o asemenea eticheta.
Unii dintre predecesorii sai nu au fost insa atat de retinuti. "Este foarte greu sa-ti imaginezi ca aceasta nu este cea mai mare recesiune din ultimii 25 de ani", spune Kenneth Rogoff, acum profesor de economie in cadrul Harvard University. "Daca studiezi majoritatea estimarilor oficiale pentru 2009, nu ai cum sa nu observi acest lucru", a adaugat el.
"Ne indreptam cu pasi repezi spre o recesiune globala", a declarat Simon Johnson, de asemenea fost economist-sef al FMI, in prezent analist in cadrul Peterson Institute for International Economics.
Chiar daca pietele financiare se for stabiliza curand, declinul economic major va pune si mai multa presiune asupra bancherilor centrali pentru a reduce dobanda de referinta si asupra ministrilor de finante pentru a crea pachete de stimulare economica. "Vor mai exista destule reduceri de dobanda din partea bancilor centrale", a declarat Ethan Harris, economist in cadrul Barclays Capital din New York. "Suntem aproape de recesiune globala, din care nu ne vom reveni prea curand", a adaugat el.
Legislatorii americani, care au adoptat anul acesta un pachet de stimulare a economiei, ar putea lua in considerare o noua astfel de masura dupa alegerile prezidentiale si parlamentare de la inceputul lunii viitoare.
Statele Unite, unde prabusirea pietei imobiliare pune acum stapanire si pe restul economiei, se afla in centrul acestui declin global. Produsul Intern Brut al tarii s-a contractat in trimestrul trei, iar analistii estimeaza o continuare a acestei situatii si in trimestrul in curs.
Cheltuielile consumatorilor americani, dupa ce au inregistrat o crestere neintrerupta din 1991, incep sa se restranga pe fondul cresterii somajului si al inaspririi conditiilor de creditare. Iar un declin si mai accentuat pare sa nu mai astepte mult. Rata somajului, aflata deja la cel mai ridicat nivel din ultimii cinci ani, de 6,1%, ar putea urca pana la 8%, spune Jan Hatzius, economistul-sef al Goldman Sachs. Asta ar duce cresterea inregistrata de rata somajului pe parcursul crizei la 3,5%.
Finantele personale ale consumatorilor americani sunt, de asemenea, afectate. Declinul accentuat al pietei americane de capital a lasat in numai o saptamana, la inceputul lunii octombrie, investitorii americani fara 2.160 de miliarde de dolari. Iar bancile devin din ce in ce mai reticente in a mai acorda credite. Imprumuturile contractate de americani au coborat in august la un nivel record.
Reducerea cheltuielilor consumatorilor incepe deja sa trimita rafale asupra intregii economii, continuarea declinului acestui segment putandu-se traduce in cea mai mare recesiune din 1982 incoace.
Turbulentele incep deja sa prinda radacini pe pietele emergente, pana acum cele mai dinamice zone din punct de vedere economic. Indicele bursier MSCI al pietelor emergente a coborat cu 20% intre 6 si 10 octombrie, dupa ce investitorii globali au inceput sa-si retraga banii investiti in tari precum Brazilia si Rusia.
Michael Mussa, un alt fost oficial al FMI, spune ca si-a redus estimarile privind cresterea economica a tarilor emergente sub 5%, fata de 5,7% cu un an in urma. Acesta este cel mai slab ritm inregistrat de la criza financiara asiatica din 1998 incoace.
"Criza pietei de creditare a facut progrese pe pietele emergente din Europa de Est, iar acum se extinde si in America Latina", a declarat Guillermo Ortiz, presedintele bancii centrale a Mexicului. "Iar acest lucru s-a petrecut in doar cateva saptamani, poate zile", a adaugat el. De asemenea, efectele crizei sunt resimtite si in Asia.
Banca centrala a Indiei a avertizat ca tara asiatica ar putea intra in recesiune, in conditiile in care investitorii devin din ce in ce mai prudenti.
 
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO