Business Internaţional

Economia Italiei a scăzut cu 0,3% în ultimele trei luni din 2019

Economia Italiei a scăzut cu 0,3% în ultimele trei luni...

Autor: Mihai Gongoroi

31.01.2020, 12:56 189

Biroul de statistică italian (ISTAT) a raportat vineri că economia Italiei s-a contractat în mod neaşteptat cu 0,3% în trimestrul al patrulea din 2019, cea mai negativă evoluţie din 2013 încoace, transmite site-ul publicaţiei TheGuardian. 

ISTAT a pus evoluţia negativă a economiei pe seama cererii externe slabe. În ansamblu, industria prelucrătoare şi agricultura italiană s-au contractat, în timp ce sectorul serviciilor a stagnat în linii mari.

Economiştii se aşteptau în mare parte ca economia italiană să stagneze, însă nicio prognoză nu estima o scădere a PIB.

Datele privind evoluţia economiei Italiei vin după o altă contracţie neaşteptată anunţată vineri, chiar în ziua în care Marea Britanie părăseşte oficial Uniunea Europeană.

Institutul francez de statistică a raportat că economia Franţei a scăzut în ritm de 0,1% în ultimele trei luni din 2019, evoluţie venită în contextul în care a fost marcată o încetinire a consumului (creştere de 0,2% de la 0,4% în trim. 3) şi implicit a cererii domestice, concomitent cu o scădere puternică a ritmului de creştere a investiţiilor efectuate de companii (avans de numai 0,3% faţă de 1,3%).

Totodată, parcursul slab al celor două economii din ultima parte a anului 2019 este dublat de faptul că şi Germania, cea mai mare economie europeană, a cochetat cu recesiunea anul anterior.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO