Business Internaţional

Economia Marii Britanii este macinata de cea mai adanca recesiune din ultimele decenii

Economia Marii Britanii este macinata de cea mai adanca recesiune din ultimele decenii
25.01.2009, 17:53 23

Produsul Intern Brut (PIB) al Marii Britanii s-a redus cu 1,5% in perioada octombrie-decembrie 2008, aceasta fiind cea mai drastica scadere din 1980 incoace, a anuntat Institutul National de Statistica de la Londra, citat de Bloomberg. Anterior, economistii estimau o scadere de 1,2%.

Ministrul britanic de finante, Alistar Darling, a recunoscut dupa publicarea statisticilor ca declinul economic "a fost mult mai accentuat decat ne asteptam" si a sugerat ca aceste date ar putea forta guvernul sa renunte la estimarea privind o redresare a economiei in a doua parte a acestui an. In noiembrie, Darling preconiza o scadere de 1,25% a PIB-ului Marii Britanii in 2009.
"In prima jumatate a acestui an, rata scaderii economice s-ar putea mentine la un nivel ridicat", a declarat oficialul britanic.
Dupa aparitia statisticilor privind evolutia economiei britanice - care indica un al doilea trimestru consecutiv de scadere a PIB-ului, adica intrarea propriu-zisa in recesiune - lira sterlina s-a depreciat semnificativ in fata dolarului american, iar bursa londoneza a intrat din nou in declin.
Premierul Gordon Brown a dat in continuare asigurari ca guvernul va folosi "toate instrumente de care dispune" pentru a lupta impotriva crizei, in timp ce banca centrala ar putea demara curand un program de achizitionare de active de pe piata bancara.
Mervyn King, guvernatorul Bancii Angliei, a anuntat programul de cumparare de active, in conditiile in care reducerea dobanzii de politica monetara a esuat in a stimula creditarea si implicit refacerea economica.
"Este fara indoiala un peisaj sinistru", a declarat Steward Robertson, economist in cadrul Aviva Investors din Londra, companie ce administreaza active de 230 de miliarde de dolari. "Inca doua sau trei trimestre ca acesta si putem vorbi de recesiune acuta, nu de o simpla perioada de scadere a economiei", a adaugat el.
Sectorul serviciilor s-a contractat cu 1% in trimestrul precedent, in timp ce industria manufacturiera a scazut cu 4,6%. Segmentul constructiilor a suferit un declin de 1,1%, arata statisticile oficiale. In aceeasi perioada, serviciile de business si industria financiara - care totalizeaza 30% din PIB-ul tarii - s-au contractat cu 0,5% fiecare.
Ultima oara cand economia britanica s-a contractat atat de mult intr-o perioada atat de scurta a fost in 1980.
"Punem deja piatra de temelie a unui plan de redresare economica", a anuntat premierul Gordon Brown la sfarsitul saptamanii trecute. "Avem insa nevoie de o actiune coordonata la nivel global pentru a combate eficient turbulentele", a adaugat el.
Declaratiile vin in conditiile in care sondajele efectuate de la inceputul anului indica o tendinta de crestere a decalajului intre Partidul Laburist al lui Brown si conservatorii condusi de David Cameron.
Pe 19 ianuarie, premierul in exercitiu a anuntat o extindere a planului de sprijinire a institutiilor financiare, elaborat in toamna anului trecut, dar si majorarea pana la 70% a participatiei detinute de guvern in cadrul Royal Bank of Scotland (RBS).
Banca estimeaza ca pierderile aferente lui 2008 s-ar putea ridica la 28 de miliarde de lire sterline, cele mai mari inregistrate vreodata de o companie britanica.
"Ceea ce lipseste cu desavarsire este increderea publicului in politicile guvernamentale si increderea investitorilor la nivel global", a declarat parlamentarul conservator George Osborne.
Principalul indice al Bursei de la Londra, FTSE 100, a scazut saptamana trecuta sub pragul de 4.000 de puncte, ajungand la cel mai mic nivel din ultimele doua luni.
"Lira sterlina va continua sa se afle sub presiune", a declarat Jim Rogers, presedintele companiei Roger Holdings din Singapore. "Marea Britanie nu prea mai are ce sa vanda", a adaugat el.
Comisia Europeana estimeaza ca economia britanica s-ar putea restrange cu 2,8% anul acesta, cea mai semnificativa scadere din 1946 incoace. In 2008, PIB-ul Regatului Unit a avut o crestere de 0,8%, cea mai slaba din ultimii 16 ani, arata statisticile oficiale.
Increderea in sectorul manufacturier britanic s-a prabusit in ultimele trei luni ale anului trecut pana la minimul ultimilor 28 de ani, arata un studiu al Confederation of British Industry.
"In acest moment ma astept ca lucrurile sa devina din ce in ce mai dificile", a declarat Willie Walsh, directorul executiv al British Airways.
 
 
Lira strelina a ajuns la minimul ultimilor 23 de ani
 
Lira sterlina a inregistrat cea mai puternica depreciere saptamanala din ultimele trei luni, dupa ce un raport guvernamental a aratat ca economia britanica a inregistrat in ultimul trimestru din 2008 o scadere peste asteptari, scrie Bloomberg.
Moneda britanica a ajuns la cel mai scazut nivel din 1985 incoace fata de dolar si s-a depreciat puternic in fata monedei unice europene, in conditiile in care PIB-ul Regatului Unit a suferit cea mai semnificativa contractie trimestriala din aproape trei decenii.
"Masurile fiscale si cele monetare, adoptate de autoritatile britanice, nu fac altceva decat sa sublinieze situatia grava in care se afla tara", a declarat Ian Stannard, strateg valutar in cadrul BNP Paribas din Londra. Comentariile lui Stannard vin pe fondul anuntarii unui program de sprijinire a sistemului financiar, prin efectuarea de infuzii de lichiditate si achizitionare de active dificil de tranzactionat.
Lira sterlina a pierdut, in fata monedei americane, 2,7% din valoare, fiind cotata vineri la 1,3506 dolari, cel mai scazut nivel din septembrie 1985 incoace. Moneda britanica s-a prabusit cu mai mult de 7% saptamana trecuta. In fata monedei unice europene, lira sterlina s-a depreciat vineri cu 0,3%, pana la 94,03 penny pentru un euro, extinzandu-si declinul saptamanal pana la 4,4%.
Moneda britanica s-a prabusit in ultima saptamana pe fondul unei majorari, in decembrie, a ratei somajului din Regat si al dublarii, in trimestrul trei, a numarului de locuinte intrate in posesia creditorilor. Numarul somerilor britanici a urcat luna trecuta cu 77.900 de persoane, pana la 1,16 milioane de persoane. In perioada iulie-septembrie a anului trecut, bancile au intrat in posesia a 13.161 de case achizitionate cu credite ipotecare, cu 92% peste nivelul inregistrat in perioada similara din 2007.

 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO