Business Internaţional

Economia mondiala da semne de viata, chiar daca recesiunea ramane deocamdata omniprezenta

Economia mondiala da semne de viata, chiar daca recesiunea ramane deocamdata omniprezenta
07.05.2009, 00:00 17

Comparativ cu inceputul anului - cand majoritatea economiilor lumii se deteriorau si inregistrau un declin fara precedent - situatia s-a imbunatatit, chiar daca prognozele existente sugereaza ca recesiunea economica nu se va incheia mai devreme de 2010, scrie Financial Times.

Primele semne care indicau imbunatatirea situatiei au venit din sectorul financiar, cand bancile europene si americane au anuntat revenirea pe profit in primele luni din 2009 dupa ce anul trecut inregistrasera pierderi record, de zeci de miliarde de dolari in unele cazuri.
 
Reducerea dobanzilor si-a facut efectul
In acelasi timp, reducerea agresiva a dobanzii de politica monetara practicata de banca centrala americana (Fed), de Banca Angliei si - intr-o masura mai prudenta - de Banca Centrala Europeana a inceput sa se resimta pe piata interbancara, unde rata dobanzii LIBOR a coborat la nivelul din 2003, iar dobanda EURIBOR pentru imprumuturile cu scadenta la trei luni a ajuns la 1,4% fata de aproape 5,5% in octombrie 2008.
Pe piata de capital indicii de referinta de pe pietele occidentale se afla in crestere fata de minimele inregistrate in martie, iar in Europa de Est majoritatea burselor au revenit pe crestere fata de nivelul inregistrat in ianuarie, un semnal ca investitorii percep o diminuare a riscurilor implicate de operatiunile din regiune. Indicele FTSEurofirst 300, indice care cuprinde actiunile celor mai mari companii europene, a atins la inceputul acestei saptamani maximul ultimelor patru luni.
 
Monedele est-europene se apreciaza
De asemenea, monedele est-europene - care s-au depreciat masiv la inceputul anului - dau semne de stabilizare, chiar daca recuperarea terenului pierdut in fata monedei unice europene si a dolarului este un proces relativ dificil.
In acelasi timp, in vestul continentului european semnalele de stabilizare apar pe fondul incetinirii ritmului de contractie a serviciilor si a productiei industriale. Indicele de referinta pentru activitatea industriala din Europa a atins, luna trecuta, nivelul de 43,8 puncte fata de 40,9 puncte in martie si 39,2 in februarie.
Activitatea din industria manufacturiera europeana a inregistrat cel mai redus ritm de scadere din ultimele sase luni. Indicele care surprinde evolutia pietei serviciilor a crescut pana la 42,8 puncte in Germania, 42 de puncte in Italia si 46,5 puncte in Franta.
 
Rata de crestere a somajului din Spania incetineste
In Spania - una dintre cele mai afectate economii europene de actuala recesiune - rata somajului a urcat, in aprilie, cu cel mai scazut ritm din ultimele noua luni, fiind inregistrati 39.478 de someri noi, fata de peste 123.000 de persoane in luna precedenta. Aflat la un nivel de 17,4%, somajul din Spania este cel mai ridicat din Uniunea Europeana, unde media este de 8,3%.
"Exista semne de stabilizare economica", a declarat Jens Kramer, economist in cadrul Nord LB din Hanover. "Tendinta este inca descrescatoare, dar ritmul de scadere s-a diminuat", a adaugat el.
Inca un semnal pozitiv a venit odata cu publicarea cifrelor privind vanzarile de automobile de pe piata din Germania - cea mai mare economie europeana. Cresterea de 19%, potrivit datelor oficiale, se datoreaza in buna masura unui program guvernamental prin intermediul caruia soferii care aleg sa-si caseze automobilele mai vechi de noua ani primesc 2.500 de euro la achizitionarea unei masini noi.
 
Si Ucraina se stabilizeaza
In Ucraina - unde autoritatile au fost nevoite sa imprumute 16,5 mld. dolari de la FMI pentru a evita intrarea tarii in incapacitate de plata - semnele de revenire incep sa apara in industria siderurgica, un sector care contribuie masiv la Produsul Intern Brut al tarii. Exporturile de otel au urcat cu 15,3% in primul trimestru din 2009, comparativ cu ultimele trei luni ale anului trecut.
Revenirea economica se resimte, de asemenea, pe pietele asiatice, in China productia industriala urcand in martie cu 8,3% fata de 2,8% in cele doua luni anterioare, ceea ce i-a determinat pe majoritatea economistilor sa-si revizuiasca in crestere prognozele privind evolutia economiei tarii asiatice.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO